Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в 22 неділю після П'ятидесятниці

"Ось вийшов сіяч, щоб посіяти зерно своє. І, як сіяв, упало одне край дороги, і було повитоптуване, а птахи небесні його повидзьобували.Друге ж упало на ґрунт кам'янистий, і, зійшовши, усохло, не мало бо вогкости.А інше упало між терен, і вигнався терен, і його поглушив.Інше ж упало на добрую землю, і, зійшовши, уродило стокротно. Це сказавши, закликав: Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!Запитали ж Його Його учні, говорячи: Що визначає ця притча?А Він відказав: Вам дано пізнати таємниці Божого Царства, а іншим у притчах, щоб дивились вони і не бачили, слухали і не розуміли.Ось що означає ця притча: Зерно це Боже Слово.А котрі край дороги, це ті, хто слухає, але потім приходить диявол, і забирає слово з їхнього серця, щоб не ввірували й не спаслися вони.А що на кам'янистому ґрунті, це ті, хто тільки почує, то слово приймає з радістю; та кореня не мають вони, вірують дочасно, і за час випробовування відпадають.А що впало між терен, це ті, хто слухає слово, але, ходячи, бувають придушені клопотами, та багатством, та життьовими розкошами, і плоду вони не дають.А те, що на добрій землі, це оті, хто як слово почує, береже його в щирому й доброму серці, і плід приносять вони в терпеливості"(Від Луки 8:5-15)

                                                                             В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Два рази говорить Христос в прочитане сьогодні уривку про слуханні: «хто має вуха чути, нехай слухає» і «почуйте, як ви чуєте» - тобто зверніть увагу, поставте перед собою питання про те, як ви чуєте слово Боже.

Боже слово ми чуємо з року в рік в Євангелії, що читається в церкві, ми самі читаємо його день у день; що ж ми почули в цьому євангельському читанні? Ми зустріли Бога і повірили в Нього; ми зустріли Господа нашого Ісуса Христа, ми назвалися Його ім'ям, християнами: але які плоди принесли ми? Ми знаємо Бога, - знаємо, що Бог є Любов, любов невичерпна, любов бездонна, любов хрещена, така любов, яка себе віддала на повне розтерзання і беззахисність, щоб нас врятувати. Хіба ми схожі на той Бог, в Якого ми віримо? Якщо ми віримо в любов, якщо любов - остання і все, що становить сенс життя, - чи можемо ми сказати, що ми цю благу, рятівну звістку про любов почули не тільки слухом, а й розумом, і серцем? Почули серцем так, щоб спалахнути любов'ю, почули розумом так, щоб постійно ставити собі питання: слова, які я говорю, мої дії, вчинки, моє життя в цілому - виражають любов або є запереченням всієї моєї віри? .. Тому що якщо ми не втілюється любов в життя, то наша віра тільки на словах.

Перед тим як вимовляємо Символ віри, співаємо «Вірую ...»: ми покликані згадати про це: Возлюбім один одного, щоб єдиним серцем сповідувати Отця і Сина і Святого Духа ... Якщо ми один одного не любимо уважно, вдумливо, творчо, жертовно, коли це потрібно, і радісно, ​​- то, коли ми вимовляємо ці слова про Троичном Бога, Який є Любов, ми не віримо, ми тільки вдаємо.

Поставимо ж перед собою це питання з усією гостротою, з усією серйозністю: боговідступник не тільки той, хто заперечує існування Бога, невіра не тільки той, хто відкидає Христа як свого Спасителя. Ми можемо бути єретиками, порушниками і попірателямі віри, якщо нічим наше життя не свідчить, що Бог-Любов запалив нашу душу нової, неземними любов'ю, що Він нас навчив любити так, як на землі навчитися не можна, як можна навчитися тільки від Бога .. . Поставимо це питання, і відповімо на нього сміливо, сміливо, радісно, ​​не словами, а життям: і тоді життя наше розквітне, коли здійсниться те, що нам обіцяв Христос, коли говорив: Я приніс вам життя, життя з надлишком - таку повноту життя, яку земля не може дати. Амінь.

28 жовтня 1979року                                                          Митр. Антоній Сурожський


Церковний календар