Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Cлово в день Різдва Пресвятої Богородиці - 21 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці Приснодіви Марії - велика подія сталася в сім'ї людей похилого віку Іоакима і Анни, коли після п'ятдесяти років спільного життя, Господь дарував їм дитину. Найбільше подія відбулася в усьому світі, який століттями чекав обрану Діву, через яку в світ зміг прийти Бог.

«У цей день неплідна Анна народжує Божу Отроковицю, вибрав від усіх родів в обитель Царю всіх і Творцю, Христу Богу, для виконання Божественного задуму, яким ми, на землі народжені, відтворені і оновлені з тління до життя не припиняється». (Стихира свята).

Радісними гімнами ми славимо дивне Різдво Пречистої Діви, яка стала справжнім «скарбом життя нашої і дверима неприступного Світла».

«Всесвітня радість від праведних засяяла нам, - від Іоакима і Анни - всепрославленная Діва, Яка за пренадлишок чистоти живим храмом Божим стає і одна воістину Богородицею є. Її благаннями, Христе Боже, світ світу ниспошли, і душам нашим велику милість ».

Урочисто святкуємо, дорогі брати і сестри, Різдво Пресвятої Діви Марії від неплідних батьків, благочестивих Іоакима і Анни. З перших століть християнської віри свята Церква встановила це свято.

Святкується нині подія - народження богообраного Отроковиці - принесло радість усьому світові, бо Богочоловік Христос Ісус, возсіяв з Неї, зруйнував прокляття Боже, загрожувало на злочинному і окаянний роді людському і звів на нього благословення Боже, і, зневаживши всенародна смерть, дарував людям вічне . Так усвідомлює свята Церква причину справжньої радості.

Довго тужили про своє неплідність праведні батьки Приснодіви, довго і гаряче молилися Господу про дозвіл неплідності, який вважався покаранням від Бога за гріхи; багато творили милостині, щоб схилити на милість Всемилостивого, і терпіли образи від одноплемінників, і в цій скорботи і безперервній молитві і про доброчинність поступово очищалися духом і запалали більше і більше любов'ю і відданістю до Бога і таким чином були уготовляеми Провидінням Божим до благословенного народження Преблагословенної Дочки , обраної від всіх пологів в Матір втіленому Слову.

Тісним і скорботним шляхом Господь веде до слави і блаженства обраних Своїх, бо і Самою Матері Бога по плоті предречено було Симеоном, що душу Її пройде зброю і Вона зазнає тяжкі скорботи в душі під час страдницьке життя Сина Її, щоб відкрились багатьох сердець людських думки ( лк. 2, 34-35).

Так скорботний і тісний шлях всіх обранців Божих, бо світ і міродержец, т. Е. Ворог Бога і людей, вкрай тіснить людей Божих і Сам Господь допустить, щоб їх йти тісним шляхом, оскільки він сприяє їм спрямовуватися до Бога і на Нього єдиного покладати своє сподівання.

Але звернемо погляд від скорботи до радості. Яку ж радість приносить нам Різдво Богоматері? Роз'яснимо докладніше церковну пісню, нехай перекладає причини радості святкової. Через різдво Приснодіви, через єдинородного Сина Її і Бога прокляте і знедолену людство змирилося з Богом, безмірно ображеним їх гріхами, бо Христос став Посередником примирення (Рим. 5,10-11), звільнилося від прокляття і смерті вічної, удостоїлося благословення Отця Небесного; воно поєдналося і срастворілось з єством Божественним; зведено на початку надбання своє цим срастворенная, за висловом церковної пісні; зацькований перш людина удостоївся усиновлення Отця Небесного, отримав обітницю славного воскресіння і вічного життя на небесах разом з ангелами.

Все це скоєно і відбувається втілився з Пречистої діви від Духа Святого Сином Божим і клопотанням Пречистої Його Матері. Як пошановано і возвеличено людство через святу Діву Богородицю, бо Вона удостоїлася поновлення і усиновлення Богу; і Сама Вона удостоїлася за Своїм безмірного смирення і найбільшій чистоті і святості бути Матір'ю Боголюдини!

Вона завжди перебуває найсильнішою Заступницю і Предстательніцей роду християнського перед Своїм Сином і Богом! Вона - наша Надія непосоромлена; Вона відводить від нас хмари праведного гніву Божого, відкриває нам древній рай Своїм могутнім клопотанням; Вона підтримує престоли царів і зберігає їх непохитно довіку. Вона тисячократно рятувала і рятує Росію з початку і донині; Вона її звеличила, прославила, затвердила і стверджує її; Вона Поручніца грішних на спасіння.

До Неї християни звертають свої незліченні моління, прохання, хвали, славослів'я і подяки; Вона зробила і робить в Церкві незліченні чудеса, благотворні у всіх кінцях світу.

Будемо ж все ясно тріумфувати свято Різдва Пресвятої Діви Марії, прикрашаючись самі всякими чеснотами християнськими.

Святий праведний Іоанн Кронштадтський

                                                                  ПРЕС-СЛУЖБА ЖИТОМИРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ.

Поділитися:


Церковний календар