Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Різдво Іоана Предтечі: історія, богослужіння, обряди.

Православна церква 7 липня святкує одне з великих свят - Різдво Іоанна Предтечі, останнього старозавітного пророка Ізраїлю, який підготував ізраїльський народ до пришестя Месії - Ісуса Христа - і хрестив Його в ріці Йордан

Народження самого пророка і Хрестителя Господнього було передбачене пророком Ісаєю ще за 700 років до самої події:

"Голос кличе: На пустині вготуйте дорогу Господню, в степу вирівняйте битий шлях Богу нашому!" (Іс 40:3).

Іоанн Хреститель - найбільш шанований християнський Святий після Богородиці. Церква вшановує пам'ять Предтечі сім раз на рік.

Сам Спаситель говорив про нього так:  Поправді кажу вам: Між народженими від жінок не було більшого над Івана Христителя! Та найменший у Царстві Небеснім той більший від нього!" (Мт 11:11).

Чудо зачаття і різдва

Про чудесні обставин зачаття і народження Святого Іоанна розповідає євангеліє від Луки. Майбутній пророк народився в родині іудейського священика близько Хевроні (Ель-Халіль) на південь від Єрусалиму. По материнській лінії Іоан був родичем Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше Нього.

Батьки майбутнього пророка - праведні Захарія і Єлисавета досягли старості, не маючи дітей, так як Єлисавета була неплідна. Бездітність в ті часи в ізраїльському народі вважалася покаранням Божим. Тому бездітні подружжя часто піддається осуду з боку оточуючих.

Про народження сина Захарії сповістив в храмі архангел Гавриїл: "... Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлизавета породить тобі сина, і ти даси йому ймення Іван". Захарія засумнівався в істинності пророцтва, і за це  був позбавлений дару мови.

Народження довгоочікуваного сина для батьків стало знаменням всемогутності Божого і зазначенням на особливу місію новонародженого. Так, з ласки Божої Іоанн уникнув смерті серед тисяч убитих немовлят у Вифлеємі і його околицях.

За переказами, слух про народження Івана дійшов до царя Ірода, і коли прийшли до Єрусалиму зо питанням, де знаходиться народжений Цар Юдейський, Ірод згадав про сина Захарії і, видавши наказ про побиття немовлят, послав убивць і в місто, де жили праведники.

Шлях до пророцтва

З юних років майбутній праведник обрав незвичайний спосіб життя - він пішов в нежилу Іудейську пустелю і, поселившись в одній з диких печер, в молитві і пості прожив там до 30-ти років.

Одяг носив Предтеча найпростішу, грубу, з верблюжого волосу, препоясивая її шкіряним поясом. Їжа його полягала тільки з коренів і рослин, дикого меду і акрид (рід сарани). Тому, часто його порівнюють з пророком Іллею, який теж жив в Іудейській пустелі, носив волосяницю і шкіряний пояс.

Майбутній Святий, ховаючись в глибині пустелі і шукаючи тільки спілкування з Богом, чекав, коли Сам Господь покличе його для пророчого служіння. Цей день настав у 28-29 році нашої ери, під час правління імператора Тіберія.

Святий Іоанн почав проповідувати в околицях Іудейській пустелі і на березі Йордану. Він хрестив людей, занурюючи їх у воду, і проповідував покаяння. Сутність його проповіді полягала в тому, що перш, ніж отримати зовнішнє обмивання, люди повинні морально очиститися, і таким чином підготувати себе до прийняття Євангелія.

Хоча, хрещення Предтечі не було ще благодатним таїнством християнського хрещення, сенс його полягав в духовному приготуванні до прийняття майбутнього хрещення водою і Святим Духом.

Багато жителів Єрусалима і країни Іудейській, знаючи про строгу і доброчесного життя Іоанна, почувши про його вченні, повному сили і величі, приходили до нього і хрестилися від нього в Йордані.

Хреститель Господній

Сила його проповіді була така велика, а число народу, який хоче хреститися з кожним днем ​​ставало все більше, що багато хто почав думати, що Святий Іоанн і є всіма очікуваний Месія.

Але Іоанн на таємні думки народу відповідав так: "Я хрещу вас водою, але йде за мною Сильніший мене, що Йому я недостойний розв'язати ремінця від Його взуття Він хреститиме вас Духом Святим і вогнем".

І цей день настав - Ісус Христос - Спаситель світу, прийшов до Івана на Йордан хреститися. Хрещення супроводжувалося чудесними явищами - сходженням Святого Духа у вигляді голуба і голосом Бога Отця з неба: "Це Син Мій Улюблений ..."

Отримавши одкровення про Ісуса Христа, пророк Іоанн говорив народу про Нього: "Ось Агнець Божий, який бере на Себе гріхи світу". Почувши це, двоє з учнів Іоанна приєдналися до Ісуса Христа. То були апостоли Іоанн (Богослов) і Андрій (Первозванний, брат Симона-Петра).

Cмерть праведника

Хрещенням Спасителя пророк Іоанн практично завершив своє пророче служіння. Він безбоязно і строго викривав пороки як простих людей, так і сильних світу цього.

Зокрема, Хреститель звинувачував іудейського царя Ірода в тому, що той мав незаконну зв'язок з дружиною свого брата - Іродіадою. Ірод Це не подобалося, і він уклав пророка в темницю.

Але, ненависть Іродіади була ще сильніше, і вона шукала приводу вбити праведника. Під час одного з пирове, Соломія, дочка Іродіади, своїм танцем догодила царю, і він пообіцяв дати їй все, що вона забажає.

За намовою матері вона зажадала відрубану голову Іоанна Предтечі на блюді. Цар виконав її бажання, а Соломія віддала голову своєї матері. Православна церква згадує мученицьку кончину пророка в день Усікновення глави Іоанна Предтечі, який відзначає 11 вересня.

Учні Іоанна Хрестителя поховали його тіло в самарянка місті Севастії. Але Іродіада не вирішила ховати голову Іоанна Предтечі разом з тілом і тримала її в своєму палаці. Главу таємно поховала служниця цариці, Свята мироносиця Іоанна, на Оливній горі.

Oсобливості богослужіння

У православній церкві Різдво Іоанна Предтечі відноситься до числа великих свят, хоча і не є двунадесятих. Він святкується за шість місяців до Різдва Христового.

Особливість великого свята полягає в тому, що він має один день віддання, якого не буває у подібних свят. За висловом церковних піснеспівів, Святий Іоанн був "світлою ранковою зіркою", яка сповіщає про прихід у світ Сонця Правди - Христа Спасителя.

За строю служби та урочистості святкування Різдво Іоанна Предтечі наближається до самих великих святах. У зв'язку з такою видатною урочистістю в цей радісний день зі служб категорично виключається все заупокійне. Воно усувається в цей день Церковним статутом, а не просто забороняє вносити поминальні молитви в суспільне богослужіння.

Віруючим в цей день рекомендуються молитви покаяння і радості, бо це справжнє свято радості, який обіцяє прихід до нас нашого Господа.

Різдво Іоанна Предтечі завжди потрапляє на Петрівський піст, який закінчується святкуванням пам'яті Святих апостолів Петра і Павла - 12 липня. На свято Різдва Іоанна Предтечі за Статутом дозволяється вживати рибу.

Через Святого Іоанна кожен приходить до церкви з покаянням - він покровитель всіх віруючих.

Про що моляться

Як проповідника покаяння йому моляться про напоумлення грішників, дарування бачити і розуміння своїх гріхів і їх причин, про залучення до Церкви нехрещених людей, маловірів і сектантів та даруванні покаянного почуття, про допомогу ув'язненим.

До нього вдаються за духовною допомогою під час тривалих постів. Пророк Іоанн здавна особливо шанувався селянами і бджолярами, тому його просять про достаток земних плодів.

Молитва

Хрестителю Христовий, проповіднику покаяння, мене, що каюся, не зневаж, але разом з воїнством небесним молись до Владики за мене, недостойного, зневіреного, немічного і сумного, що має багато бід і пригнічений нечестивими думками свого розуму. Бо я -вертеп злих діл, який цілком наповнений гріхом. Бо мій розум прив'язаний до земного. Те, що роблю, не знаю. До кого звернуся, щоб спасенна була душа моя? Лише до тебе, святий Йоане, повний благодаті, бо знаю, що ти перед Господом після Богородиці є більшим за всіх народжених. Адже ти сподобився торкнутися голови Царя Христа, Агнця Божого, Який взяв гріхи світу. Його ж моли за грішну душу мою, щоб віднині, з одинадцятої години я трудився на благо і отримав достойну винагороду. О Хрестителю Христовий, чесний Предтече, величний пророче, перший (у благодаті) мученику, посни-ків та пустельників наставнику праведності, та найближчий друже Христовий, тебе молю, до тебе прибігаю. Не відкинь мене від твого заступництва, але підведи мене, що пропадаю у багатьох гріхах. Віднови душу мою через покаяння, як другим хрещенням, бо обома ти володієш: хрещенням змиваючи прабатьківський гріх, а покаянням очищаючи діла нечестиві кожного. Очисти мене, гріхами оскверненого і спонукай увійти (бо ніщо нечестиве не входить) до Царства Небесного. Амінь

Матеріал підготовлений на основі відкритих джерел         

Поділитися:


Церковний календар