Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Троїцька Вселенська батьківська поминальна субота . РОЗДУМИ СВЯТИТЕЛЯ ЛУКИ КРИМСЬКОГО ЩОДО ПОМИНАННЯ ПОМЕРЛИХ

     На превеликий жаль і моєму розчаруванню , деякі ходять до  зборів сектантів і там заражаються їх псевдовченнями.   Заразилися деякі і псевдовченням про те, що не слід молитися за померлих, не слід робити приношення за упокій їх. А ви ж знаєте, що Великим постом що суботи здійснюється поминання померлих. Треба вам тому утвердитися в православному вченні про поминання померлих, треба, щоб ви не вірили тому, що чуєте від відщепенців Церква.

 Як же вчить Свята Церква? Маємо ми давні і найдавніші посвідчення про те, що вже святі апостоли робили поминання померлих і молитви творили про них. Є в дійшли до нас працях Вчителів і Отців Церкви посвідчення, що вже в далекій давнині, в самі перші століття християнства, робили молитви про померлих і поминали їх.

  Перша літургія, яку ми знаємо, це так звана літургія святого Якова, брата Господнього. І подивіться, яка молитва за померлих міститься в цій літургії: "Господи, Боже духів і всякої плоті, згадай православних, яких ми пом'янули і яких не пом'янули, від Авеля праведного до дня цього; Сам упокій їх в селищі живих, в Царстві Твоїм, в солодощах раю, в надрах Авраама, та Ісака, і Якова св. Отців наших, звідки отбегла хвороба, печаль і зітхання, де прісещает світло лиця Твого і освітлює надія ".

  Бачите, як схожа ця древня молитва на ту, яку ви чуєте на кожній літургії: "Боже духів і всякої плоті ..." Ми знаходимо тут ті ж слова. Бачите тому, що церковний звичай поминання померлих веде свій початок від часів апостольських, що в усі часи історії Церкви відбувалося поминання померлих.

  Скажіть, кого слід більше слухати: відщепенців чи від Церкви, сектантів, або святого Іоанна Златоуста? А тепер послухайте, що говорить св. Іоанн: "Не даремно встановлено апостолами творити перед Страшними Тайнами поминання спочилих; вони знали, що велика буває від нього користь для покійних, велике благодіяння. Чи не марні бувають приношення за покійних, не марні моління, не даремна милостиня, все це встановив Дух Святий , бажаючи, щоб ми отримали користь один через одного "

 Запам'ятайте, запам'ятайте ці слова, повірте, що поминання покійних встановлено самими апостолами і, як каже св. Іоанн Золотоустий , навіть Самим Духом Святим !

  І не тільки в нові часи, а й в Старому Заповіті відбувалися моління про померлих, відбувалися приношення за них. Ось слова святого пророка Варуха: "Господи Вседержителю, Боже Ізраїля! Почуй молитву померлих Ізраїлю і синів їх, що згрішили перед Тобою" (3, 4). Пророк, як бачите, говорить про молитвах самих померлих, і це надзвичайно важливо для нас, як з подальшої моєї промови побачите. А якщо просить почути молитву самих покійних, чи не означає, що ми повинні підтримати силу молитов їх нашими молитвами про них? 

Є в Святому Письмі певне твердження про те, що жертвопринесення за померлих відбувалося за сотні років до Різдва Христового.

   Ви не знаєте, на жаль, великої історії партизанських воєн, які почали брати Маккавеи, і перший з них Юда, проти царя Антіоха Єпіфана, який поставив собі за мету винищити віру народу єврейського, всіх їх перетворити на язичництво.

  Разюча ця повість: разюча відвага їх, разюча Божого допомогу їхній справі. Господь, як правило, зберігав їх усіх.

  Одного разу кілька людей впало в бою. Юда дуже зніяковів: "Як же, Господи, Ти залишив нас?" Але коли оглянули трупи вбитих, знайшли речі, вкрадені у тих, проти кого воювали. Засмутившись глибоко, все звернулися до молитви, просячи, хай буде докраю зітру вчинений занепалими воїнами гріх. А доблесний Іуда, зробивши збір до 2000 драхм срібла, послав до Єрусалиму, щоб принести умілостівітельную жертву за гріх, та вирішаться від гріха (2 Мак. 12, 32-45). Чи це не є яскравим свідченням того, що в Старому Завіті відбувалися не тільки молитви, але і приношення за померлих грішників?

  На чому ґрунтуються сумніви тих, хто слухає сектантів, хто слухає лютеран? Вони грунтуються на тому, що, як вказують сектанти - баптисти, євангелісти - немає в Святому Письмі прямих вказівок на молитви за померлих, але чи означає це, що дані молитви не приносять користі і навіть не бажані Богу?

  Ніяк не означає, бо святий апостол Яків в соборному посланні велить молитися один за одного (5, 16). Це не означає, що ми повинні молитися тільки за тих, хто живий, хто біля нас, бо знаєте, що "Бог не є Богом мертвих, а живих" (Мк. 12, 27). Бо Сам Він свідчив про те, що всі живі перед Богом.

  Якщо помирає людина, це не означає, що душа його перестає існувати: тіло знищується, а душа безсмертна; вона жива, хоча живе не з нами, живе іншим життям, як іншим життям живуть і святі, яким лютерани і сектанти не хочуть віддавати ніякої честі і молитов до них не звертають. Чи не є це невіра в безсмертя душі?

  Бо якби вірили, що всі живі перед Богом, що "Бог не є Богом мертвих, а живих", то чи не говорили б, що не треба поминати покійних, тоді розуміли б, що заповідь апостола Якова потрібно розуміти і в тому сенсі, що ми повинні молитися і за тих, хто живе вже в іншому світі.

  Заперечувати безсмертя душі - це означає заперечувати саме християнство, бо вчення Христове є вчення про життя вічне. А хіба можливе життя вічна, якщо немає безсмертя? Заперечувати безсмертя значить ні в що ставити прямі і ясні слова Господа Ісуса, сказані в притчі про багатого і Лазаря, де зображена загробне доля і багатія, і жебрака Лазаря (Лк. 16, 20-31).

  Ну що ж, якщо не визнають деякі, подібно до матеріалістів, безсмертя; треба нам утвердитися в думці про те, що є надія і для тих братів, які відійшли від нас...

Поділитися:


Церковний календар