Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Владика Володимир помолився за спокій душі героя України В'ячеслава Чорновала

  Сьогодні, 26 березня 2018 року Божого , з нагоди 19 роковин від дня загибелі провідника українського національно-демократичного визвольного руху кінця 1980-1990 років В’ячеслава Чорновола відбулось покладання квітів до меморіального погруддя політика.

До вшанування пам'яті  українського державного діяча долучились керівники та ветерани Народного Руху України в області, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута, перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко та архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, який у співслужнні з   духовенством відслужив заупокійну літію за його упокоєння .

 

«Дякую всім, хто пам'ятає цю дату! Ми сьогодні вшановуємо людину, яка незалежно від політичного ладу, незалежно від подій у державі, у світі завжди відстоювала свої позиції. Дуже приємно, що сьогодні тут присутні молоді люди, адже для них В'ячеслав Максимович Чорновол має бути тим дороговказом, з якого потрібно брати приклад», - звернувся до всіх присутніх Ярослав Лагута.

Керівники Народного руху подякували всім учасникам заходу та наголосило, що цьогоріч до вшанування пам'яті В'ячеслава Чорновола долучилась вся Житомирщина: відбулись великі заходи в Баранівському, Радомишильському районах, в навчальних закладах відбулись Чорноволівські читання, а в окремих районах було перейменовано школу, стадіон.

Довідково. В’ячеслав Чорновіл – відомий провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 1980-1990 років. Саме він був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду» (1967–1969, 1972–1979, 1980–1988).

В'ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі. Народнний Рух України напротязі 19 років вшановує пам'ять В'ячеслава Максимовича Чорновола. З 1 грудня 2017 року згідно Указу Президента всі заходи проходять на державному рівні.

У Житомирі на його честь названо вулицю, а на фасаді бібліотеки ЖДУ ім. І. Франка розташоване меморіальне погруддя.

Поділитися:


Церковний календар