Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Похвала Пресвятої Богородиці

Сьогодні Похвала Пресвятої Богородиці (субота Акафіста). Це незвичайний день, і богослужіння в цей день буває особливе. Нижче ми пропонуємо вам дізнатися в чому відмінність сьогоднішнього богослужіння а також довідатися про історію і значення святкування Суботи Акафіста.Субота 5-й седмиці називається суботою Акафіста (тому що це єдиний день, коли за Статутом на службі належить читання акафісту), а сама служба отримала назву Похвали Пресвятої Богородиці. В цей день на утрені читається акафіст Божої Матері в пам'ять Її заступництва і позбавлення Константинополя в ці дні посту від сарацинів і скіфів в 626 році. Акафіст прочитується в чотири прийоми, кожен раз по 3 икоса і 3 кондака: після кафизм (16-й і 17-й) і після 3-й і 6-й пісень канону. Кожне читання починається і полягає співом кондака Взбранной Воєводі. На кожне читання священнослужителі виходять через царські врата на середину храму.ПРО ІСТОРІЮ І ЗНАЧЕННЯ СВЯТКУВАННЯ СУБОТИ акафіст

Коли священик виходить на амвон і виголошує ці слова: «В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа», це означає, що ми прославляємо Святу Трійцю. І весь храм каже, що це істинно - каже «Амінь».

Сьогодні, брати і сестри, субота п'ятої седмиці Великого посту. І за статутом Православної Церкви в цей день завжди здійснюється особливе богослужіння. Ми з вами звикли, що під час посту ми чуємо покаянні молитви, Церква наділяється в траур (одягання священиків протягом тижня чорне, в суботу та неділю фіолетове). Але сьогодні Церква облеклась в святковий одяг і прославляє Пресвяту Богородицю. Є субота акафісту. Так в статуті називається сьогоднішній день. Так називається він бо напередодні в храмах здійснюється вечірнє богослужіння і особливим чином читається акафіст Пресвятій Богородиці. Той самий акафіст, який ви всі напевно знаєте і який починається кондаком «вибраного воєводі переможна».

Під час Великого посту, як ви знаєте, акафісти не читаються, читаються канони. А ось сьогоднішній день Церква особливо виділяє і особливим чином благословляє читати акафіст Пресвятій Богородиці. Якщо ми з вами подивимося історію, то побачимо, що не так просто дізнатися, що послужило причиною встановлення такого дня.

Деякі церковні історики кажуть, що Візантія в VI-VII ст. зазнавала дуже часті напади варварів. Іноді це були перси, іноді - сарацини, іноді - навіть наші з вами предки древні слов'яни. Православна Візантія завжди, звичайно, молилася Богородиці. І від Неї були виявлені різні чудеса. Так, за молитвами візантійців і їх імператора, Патріарха, всього кліру коли виносили ікону «Одигітрія» раптом піднімалася буря, яка потопляє ворожі кораблі. Таке заступництво візантійці бачили неодноразово. І це послужило тому, що був встановлений день особливого вшанування Богородиці. Але якщо ми з вами будемо уважно читати акафіст і будемо слухати молитвословие сьогоднішнього дня, то ми там не почуємо спогади про збройні конфлікти, подяка про перемогу. Ні, навпаки в суботу Акафіста згадується свято Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Інші історики кажуть про те, що субота Акафіста колись була передсвята Благовіщення Пресвятої Богородиці. Не завжди свято було встановлено в один певний день (як це є в наш час - 7-го квітня за новим стилем), був він і перехідним і переносився на неділю. І тоді суботу Акафіста ставала передсвята.

Але яка б не була справжня історія встановлення цього свята, ми з радістю і подякою здійснюємо це богослужіння. Особливо Великим постом, коли не так багато такої радості, яка виражається саме в богослужіннях. І звичайно завжди, коли ми здійснюємо богослужіння Богородиці, ми пам'ятаємо, що Вона наша найголовніша Предстательніца, Заступниця. Саме Їй ми підносимо найгарячіші молитви, прохаємо допомоги в найважливіших наших потребах. Колись ми були усиновлені самим Господом Ісусом Христом в особі апостола Іоанна Богослова, який стояв при Хрест Господній, коли Господь сказав: «Се Мати твоя», - звертаючись до апостолові Івану, а, звертаючись до Богородиці, сказав: «Се син Твій». І тепер ми всі діти Небесної Цариці Пресвятої Богородиці.

Поділитися:


Церковний календар