Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

ВШАНУВАННЯ В. М. ЧОРНОВОЛА В ЖИТОМИРІ

17 березня в Житомирському міському палаці культури Житомирська обласна (крайова) організація Народного Руху України вшанувала пам’ять Великого Українця Героя України лідера Руху В’ячеслава Максимовича Чорновола.

На вшанування В. М. Чорновола з’їхались рухівці з усіх районів області. На перешкоді не стала навіть хуртовина. Прийшло багато молоді, учасники бойових дій на Сході України, козаки Житомирського крайового козацького товариства «Поліська Січ», представники громадських організацій, засобів масової інформації, духовенства.

Відкрили зібрання Гімном України у виконанні артистів палацу культури. Ведуча розповіла про життєвий шлях В. М. Чорновола. Присутні переглянули фільм «В. М. Чорновіл на Малинщині. 26.11.1998 р.». До гостей із словом звернувся голова Житомирської обласної (крайової) організації Народного Руху України Олег Лагнюк. Зокрема сказав, що вшанування В. М. Чорновола саме в Житомирському палаці культури є символічним, оскільки тут 21 березня 1999 року перед рухівцями виступав лідер Руху В’ячеслав Чорновіл, а згодом разом з Михайлом Косівим  взяв участь в ток-шоу на телеканалі «Телескоп» (нині «Союз-ТV»). Це був останній приїзд В’ячеслава Максимовича на Житомирщину, через чотири дні він загине у страшній автомобільній аварії.

Олег Лагнюк передав привітання від Голови Народного Руху України Віктора Миколайовича Кривенка та за його дорученням вручив Почесні знаки «25 років у Народному Русі України»:

Баранівська РО НРУ – Л. Гавіцький, М. Деркач.

Житомирська МО НРУ – В. Радчук, А. Шевчук.

Житомирська РО НРУ – В. Ганзій.

Коростишівська РО НРУ – С. Кравчук.

Малинська РО НРУ – Ю. Козловець, Ю. Ракевич, В. Студінський.

Новоград – Волинська РО НРУ – В. Колесник, Д. Христич.

Любарська РО НРУ – В. Мельник.

Пулинська РО НРУ – М. Дехтярук.

Черняхівська РО НРУ – І. Бойко.

Чуднівська РО НРУ – Б. Сметанюк, В. Мельник.

Вручено Грамоти ЖОО НРУ рухівцям: Юрію Козловцю, Анатолію Шевчуку, Ігору Кучуку, Дмитру Понамарчуку, Володимиру Студінському. В цей день лауреатами літературно-мистецької премії, яку започаткував письменник – рухівець із смт. Миропіль Романівського району Василь Дацюк, стали: заслужена артистка України із Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера – Катерина Стрельцова та ведуча авторської програми «Мамина доля» на Житомирському обласному телебаченні – Віра Чернець. Їм вручено дипломи, квіти та подарунки.

Катерина Стрельцова прочитала уривок із поеми В. Л. Дацюка та подякувала рухівцям за те що премію вручили в такий знаменний день, як «День пам’яті В. М. Чорновола».

Ірина Чернець подякувала за високу оцінку її творчої діяльності. Сказала, що В. М. Чорновіл – це Великий Син свого народу.

В. М. Чорновола вшанували хвилиною мовчання. Єпископ Житомирський та Овруцький Української Православної Церкви Українського Патріархату Паїсій сказав, що В. Чорновіл був лідером за яким йшли мільйони українців і це дало змогу вибороти Незалежність України. Він віддав все життя Україні і має бути гідно вшанований українцями.

Архієпископ Житомирський та Поліський Української Автокефальної Церкви Володимир сказав, що в 90-х роках рухівці допомагали створювати Українську Церкву. Вони і зараз виступають за Єдину Помісну Церкву в Україні. Прикро, що В. М. Чорновіл не став президентом України. Держава пішла б іншим шляхом і досягла б великого успіху.

Дмитро Понамарчук, прес-секретар В. М. Чорновола розповів присутнім про розслідування вбивства В. Чорновола. Повідомив, що в 1999 році відвідав м. Малин, де було переіменовано вул. Войкова іменем В. М. Чорновола та відкрито меморіальну дошку. Подякував О. Лагнюку за той великий вклад, що він робить по вшануванню В’ячеслава Максимовича в Житомирській області.

Володимир Студінський, доктор історичних наук: розповів, як в 1990 році Малинська міська рада ухвалила рішення про підняття над адмінбудівлею національного синьо-жовтого прапору. Його, як голову міськради викликали в райкомпартії, а згодом приїхав і районний керівник КДБ. «Постійно хтось викрадав прапор, а ми його знову вивішували. Малинські рухівці завжди були на перших позиціях  в партії і в цьому багато залежало від керівника – Олега Лагнюка. Він своїм прикладом надихав інших до безкомпромісної боротьби.» – зазначив Володимир Студінський.

Вадим Вікаренко, учасник бойових дій в АТО (Спілка воїнів АТО «Мир і любов Україні») сказав, що не кожен може бути таким великим, як В. М. Чорновіл.  Але кожен українець може щось зробити для України. «Коли вибухнув військовий конфлікт на Сході держави я пішов добровольцем захищати Незалежність України  в складі 90-го батальйону 81 – ї  аеромобільної бригади. Рухівці активно допомагають Збройним Силам України, також займаються волонтерством. Я пишаюся тим, що належу до Народного Руху України.» – сказав Вадим Вікаренко.

Анатолій Шевчук, атаман Житомирського крайового козацького товариства «Поліська Січ» подякував голові ЖОО НРУ О. Лагнюку за велику роботу, яку проведено по вшануванню В. М. Чорновола. «Українці не повинні повторити помилки, коли в 1991 році не обрали Президентом України В. М. Чорновола. Сьогодні Рух має свого молодого, амбітного, високоосвіченого Голову НРУ Віктора Миколайовича Кривенка. Маємо його висунути кандидатом у Президенти.» – підкреслив Анатолій Шевчук.

Богдан Сметанюк, заслужений лікар України, голова Чуднівської РО НРУ: сказав, що «Сьогодні В. М. Чорновіл дивиться на нас з небес і радіє, що ми відродили Рух. Народний Рух України нічим себе не заплямував і після тимчасового забуття набирає сил. Нинішній захід по вшануванню пам’яті В. М. Чорновола є цьому підтвердженням».

Концертну програму представили учні школи №5 імені В’ячеслава Максимовича Чорновола м. Радомишль, Кам’янобрідської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Першотравенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Баранівського району. Прозвучали пісні, які любив В. М. Чорновіл («Яворина», «Коли впаде сніг», «Квітка розмарся»). Прозвучала пісня, яка була присвячена коханню В. Чорновола та А. Пашко – «Тернова ружа». Молоді артисти представили також вірші. Завершив концертну програму піснею «Україна» заслужений артист України Олександр Зайченко.

Районні та міські організації отримали газети «Час Руху», «Житомирщина. Тиждень.» та «Приміське життя», де надруковано інтерв’ю та статті голови ЖОО НРУ О. Лагнюка.

Поділитися:


Церковний календар