Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Знайдення мощей святителя Луки сповідника Кримського

Знайдення мощей Святого Луки відбулося в ніч на 18 березня 1996 року. Багато років мощі Луки спочивали в землі, але потім було прийнято рішення про розтин могильного каменю.

  • «Буйний, пронизливий вітер, майже ураган, тріпав цвинтарні дерева. Близько опівночі могила Святійшого була розкрита процесією, яка супроводжувалася панахидою. Владика Лазар власноруч підняв мощі з труни. В цю мить вітер несподівано вірш і запанувала тиша. Парафіяни та духовенство розчулено співали панахидний слова «Святий Боже», тримаючи в руках свічки. Мощі внесли в стіни храму Всіх святих. Цей момент ознаменувався ще одним дивом. Біля стін храму страждала, мучений бісами, жінка. Коли мощі внесли, вона несподівано обм’якла на руках супроводжували, та й умерла, встала немов іншою людиною – біси залишили її душу, не витримавши присутності Святителя поруч »(зі спогадів свідків).

Через три дні раку з нетлінними реліквіями була перенесена в Свято-Троїцький кафедральний собор. Там сталося ще одне неймовірне диво, яке несуть багато фото, – крізь покрив мантії проявився лик Святого.

З моменту набуття мощей православними, раку Святителя відкрита для поклоніння. Християни з різних куточків країни та світу намагаються доторкнутися до святині, піднести перед нею свої благання і просити Святого про звільнення від кайданів недуги. Бо молитва Цілителя Луці є однією з найславетніших і сильних, що дають надію на одужання і довголіття.

  У Житомирській єпархії на честь святителя Луки діє лікарняна каплиця при Черняхівській райлікарні де проводяться богослужіння кожної середи з 9:00 ранку . Також в кафедральному храмі міста Черняхова знаходиться ікона з частичкою мощиці свт.Луки Кримського та горить невгасима лампада  ,а віруючі мають можливість приложиться до святого образа  і помазатися святий єлеєм.

Поділитися:


Церковний календар