Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Слово в день пам'яті Григорія Палами

                                            В ім`я Отця і Сина і Святого Духа!

                                                      Дорогі брати і сестри!

                                                         Слава Ісусу Христу!

   Коли ми починаємо вивчати життя будь-якого святого – мученика чи апостолів, ми звертаємо увагу на роки життя і творіння цих святителів і які вони внесли свої труди у віру Христову. 

    Друга Неділя Великого Посту дає нам нагоду відслужити Божественну літургію і вшанувати пам’ять свт. Григорія Паламу, архієпископа Фесалонікійського, який народився 1296 року в аристократичній сім’ї м. Константинополя. Після смерті свого батька сенатора Костянтина він находився під опікою своїх рідних, які теж займали великі державні посади. Вже  20-ти річному віці Григорій Палама отримав освіту при імператорському дворі, залишив Константинополь і кар’єру при дворі імператора та поселився на горі Афон, яка прославлена теж великими святителями. На цій горі вийшло багато різних духівників, які після перебування на горі Афон внесли великий вклад в розвиток і навернення язичників до віри Христової. 

   Саме   отримання  найкращої  освіти  свого часу і перевершив усіх філософів, які йому доказували інше про віру Христову. У філософському трактуванні Палами з Варлаамом були різні погляди на те від кого походить Святий Дух. Григорій  Палама назвав свою відповідь про те, що Дух Святий походить не від Сина, а від Отця. Після того як самого Паламу підтримала вся повнота Церкви  і встала на бік Палами, Варлаам залишив Константинополь і прийняв католицьку віру. А у 1342 році був рукоположений на католицького єпископа. 

    Маючи філосовську освіту і знання, які Григорій Палама затверджував і практично проходив на горі Афон та досліджуючи святе письмо отців Церкви, Григорій Палама богословською мовою пояснив тисячолітній досвід Православної Церкви. Його мета була  щоб чим  більший  вклад зробити у розвиток богословської науки  і навернення до Бога язичників. 

   За його вчення його називали «сином Божественного світла». Григорій Палама навчав про те, що ми здатні стати не тільки духовними але і богоносними. Де він і відкриває нам тайну єднання з Богом, а це і є його основна мета не тільки Великого Посту, але і всього життя людини. По-скільки Царство Небесне наблизилось, то ділами покаяння намагаймося і себе зробити   достойними Його. Також Григорій  Палама навчав з молитвою приводити людину до надзвичайного духовного стану. Для того, щоб виконати волю Божу і служити Господу нам потрібні такі святителі як сам Григорій Палама. А скільки йому прийшлося пережити від гоніння втечі з гори Афон і все це його життєве вчення, досвід, де він передає нам щоб ми терпіли незважаючи навіть неправдиві звинувачення. В цьому і є віра Христова тому що сам Господь перетерпів усі муки, щоб бути поруч з Отцем Небесним. Також він веде нас до Бога через молитву і служіння правді. І саме та дорога - дорога молитовного піднесення до Бога відкриває нам шлях до Воскресіння тому в цьому Великому Пості шукаймо способу щоб приступити до Ісуса.

   Саме в цю Неділю Постову і з пам’яттю Григорія Палами ми звершуємо пам’ять Собору всіх отців Києво-Печерських які стали богоносними отцями та носіями цього нетварного світла. Нехай же життєві подвиги святителя Григорія  і всіх преподобних Києво-Печерських  будуть нам прикладом у пізнанні віри Христової. 

   У своїй великій роботі «Томас віри» Григорій  Палама говорить, що образ божий в нас – це насамперед світ не фізичний, а той самий світ, який засяяв на Фаворській горі Ісус Христос у час свого чудового преображення. Священицькі  обов’язки  Григорій  Палама поєднав з життям аскета . Тобто 5 днів проведення у мовчанні і молитві, тільки в суботу і неділю здійснював богослужіння і виголошував проповіді, де в 1333 р. був призначений ігуменом, а повернувшись до скиту св. Сави зайнявся богословською працею до кінця свого життя, та подальшого архіпастирського служіння .

    Перед його відходом у другий світ йому було видіння Іоана Златоуста зі словами «До неба», «До неба». А в 1359 р. Г. Палама скінчив своє земне життя і був канонізований 1368 р. в Константинополі при патріарху , який написав житіє і службу святителю. 

                                                                           Протоієрей Володимир Ситніцький 

                                                ключар кафедрального храму Св.Марії Магдалини м.Житомира .

Поділитися:


Церковний календар