Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь в день Торжества Православ'я

   

                                                                                       

                                                                                        Торжество Православ'я

                                                                             В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! 

                                                                                       Дорогі брати і сестри!

     Коли ми готуємося служити постові седмиці, то ми готуємося, щоб ці чотири седмиці стали великою надією у приготуванні прихожан Церкви, привести до очищення їх душ і сердець через прощення, сповідь і причастя Святих Таїнств перед Воскресінням Христовим. А щоб виконати всі церковні служби, то в церквах проводяться канони Андрія Крицького із піснеспівами і псалмами. А особливо до цього свята відносяться події 787 і 842 рр. Сьомого Вселенського Собору, де було встановлено радість над перемогою з єрессю у вшануванні ікон. 

    Коли ми читаємо Акафісти, то ми бачимо, як написано, що з образу ікони переходить на первообраз. Це засвідчується в тому, що багато було випадків та проявів святих, Богородиці, Ісуса Христа у видінні багатьом людям звідки і почалося іконописання.

    Варто засвідчити ще й те, що на  була і боротьба в X IV ст. між Варлаамом і Григорієм Паламою, який викривав усі єресі  та перконував у вшануванні ікон , де Паламу підтримала вся повнота Церкви. 

  Ми не можемо сьогодні не звернути увагу на протестантство, тому що всі єретики відмовились від Ісуса Христа своїм перехрещенням. Ще  Вселенським Собором 325-м року було у Символі віри  встановлено : «Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів». Або звернімо  увагу на свщмч. Ігнатія, який пише до пасомих  перед приїздом до правителя, знаючи що назад уже не повернеться, - «бережіть хрещення- це є ваш щит захисту» . 

   Православні бережно ставляться до висловлювання яке нам надає Євангеліє від «Матфія гл.10, 38»: «І хто не бере свій хрест, і не йде за мною той не достойний мене». В цьому єретики знову порушили Євангеліє, як колись написав Симеон про жінку, що народить, і був за це покараний. Єретики-протестанти пишуть: «хто не бере свій хрест і не йде за мною, той не достоїн мене». Як-би одне слово, а порушує всю суть сказаного Євангелія. «Торжество Православія – торжество Церкви не тільки над іконоборцями, а над усіма існуючими єресями і розколами. 

   У цей день в усіх церквах ідутьо собливі служби в яких затверджуються всі догмати і постанови Вселенських Собор. А ще відбулася велика подія в тому, що цариця  запропонувала святителю Мефодію сповістити і зібрати усіх православних митрополитів, архієпископів,єпископів , ігуменів, кліриків та мирян щоб прийшли у Велику Церкву Божу з чистими хрестами і святими іконами в Першу Неділю святого Посту, де разом з іконами , хоругвами та з царем Михайлом і його матір’ю Феодорою, і Євангелієм пішли до воріт Кентаврієвих, де були встановлені святі і чесні ікони у храмі Божому. Патріарх Константинопольський Мефодій тоді встановив святкове богослужіння, де появилося святкування і особливий чин, який ми сьогодні знаємо, як Торжество Православ’я.

    На  Русі Чин Православ’я був введений в XIV- му ст.

   Отож дорогі брати і сестри, хочу привітати вас з цією урочистою подією. Побажати вам всього найкращого у вашому земному житті, щоб після чотиридесятниці ви знову увійшли в нове життя з очищеними душами і серцями та отримали велику земну благодать.

                                 Протоієрей Володимир Ситніцький,ключар кафедрального храму Святої рівн.ап.Марії Магдалини м.Житомира

Поділитися:


Церковний календар