Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Слово на Різдво чесного славного Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоана.

Історія народження Іоанна Хрестителя почалася з дива – коли двоє літніх бездітних людей зачали та народили дитину, і це народження було частиною найважливішого Божого плану – плану порятунку людства.

Про Різдво Предтечі та про його батьків детально розповідає Євангеліє.  (Лк. 1, 57 – 80),  праведні батьки святого Іоанна Хрестителя – священик Захарія та Єлисавета, що жили в стародавньому місті Хевроні, досягли старості, але не мали дітей, оскільки Єлисавета була неплідна.

Одного разу святий Захарія здійснював богослужіння в Єрусалимському храмі і побачив Архангела Гавриїла, що стояв з правої сторони кадильного жертівника. Він передбачив, що у Захарії народиться син, який буде провісником очікуваного Старозавітною Церквою Спасителя – Месії. Захарія зніяковів, на нього напав страх. Він засумнівався, що в старості можливо мати сина, і просив знамення. Воно було дано йому, будучи одночасно і покаранням за невіру: Захарія був уражений німотою до часу виконання слів Архангела. Свята Єлисавета зачала і, боячись насмішок над пізньою вагітністю, таїлась п’ять місяців, поки її не відвідала Преблагословенна Діва Марія, Яка доводилася їй далекою родичкою, щоб розділити Свою та її радість. Єлисавета, сповнившись Святого Духа, перша привітала Діву Марію як Матір Божу. Разом з нею Пресвяту Діву Марію і втіленого в Ній Сина Божого вітав “гранням, як пісьнями” і святий Іоанн, ще знаходився в утробі матері своєї, праведної Єлисавети.Настав час, і свята Єлисавета народила сина, всі родичі і друзі раділи разом з нею. На восьмий день за Законом Мойсея здійснилося його обрізання. Мати назвала його Іоанном. Всі були здивовані, тому що ніхто в їхньому роді не носив цього імені. Коли запитали про це святого Захарію, він попросив дощечку і написав на ній: “Іоанн ім’я йому” – і негайно вузи, що зв’язували за передріканням Архангела його мову розв’язалися, і святий Захарія, сповнившись Духа Святого, прославив Бога і сказав пророчі слова про явленого в світ Месію і про свого сина Іоанна – Предтеч

І був страх у всіх навколишніх жителів; і розповідалося про все це по всій нагірній країні Іудейській. Усі, хто чув, поклали це в серці своїм і говорили: що буде дитина ця? І рука Господня була з ним. І Захарія, батько його, сповнився Святого Духа і пророкував, кажучи: благословен Господь Бог Ізраїлів, що відвідав народ Свій і сотворив визволення йому.

І ти, дитя, назвешся пророком Всевишнього, бо йтимеш перед лицем Господа, щоб приготувати шляхи Йому. Дитя зростало і міцніло духом, і був він у пустинях  до дня явлення свого Ізраїлеві».Євангеліє від Луки, глава 1

Після Різдва Господа нашого Ісуса Христа і поклоніння пастирів і волхвів нечестивий цар Ірод наказав повбивати всіх немовлят. Почувши про це, свята Єлисавета втекла зі своїм сином в пустелю і ховалася в печері. Святий Захарія як священик був у Єрусалимі і виконував своє священиче служіння в храмі. Ірод послав до нього воїнів з наказом відкрити місцеперебування немовляти Іоанна і його матері. Захарія відповів, що це йому невідомо, і був убитий прямо в храмі. Праведна Єлисавета із сином продовжувала жити в пустелі і там померла. Отрок Іоанн, що охоронявся Ангелом, знаходився в пустелі до того часу, як вийшов на проповідь про покаяння і сам сподобився хрестити Господа, що прийшов у світ.

Та хіба не промисел Божий таким чином виховав з маленького хлопчика справжнього духовно загартованого Предтечу, якого Спаситель назве «найбільшим серед народжених жінками»?

Іоанн Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Месії на землі. Він указує на Спасителя і хрестить Його в ріці Йордан. Цей святий навчав, проповідував, хрестив, викривав гріхи, відстоював справедливість. Його життя – це безперервна жертва. За Христа і христову науку святий відважно приймає мученицьку смерть. За наказом Ірода Антипи Іоаннові Хрестителю відтяли голову.

Свято Різдва Іоана Хрестителя відоме ще з четвертого століття

Для сучасників Господа Іісуса Христа Його Хреститель був яскравою історичною особистістю, яка закарбувалася в Святому Писанні та закликала багатьох до реальних духовних змін. Тож нехай і для нас Іоанн Предтеча залишається живим, реальним святим, який навчає передусім шукати в житті Бога, а славне Різдво його нагадує нам, що для Бога немає нічого неможливого, і над кожним з нас є Його особливий план.

Але щоб цей план запрацював, потрібний рух і з нашого боку – у вигляді чистого, побожного життя в згоді із Божою Правдою!

Поділитися:


Церковний календар