Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Батьківська поминальна субота: святі отці про те, що ми можемо зробити для померлих

                                       Святитель Іоан Златоуст  

'' Як ми молимося за живих, які анітрохи не відрізняються від мертвих , так можна молитися за померлих ''.

                                       Преподобний Паїсій Святогорець  

'' Ті, хто засуджені на пекельні муки, просять Господа лише про одне: щоб Він на п'ять хвилин повернув їх до земного життя для покаяння. Ми в цьому житті ще маємо можливість покаятися, а нещасні померлі вже не можуть змінити свою долю і залежать тільки від нашої допомоги, тому це наш обов'язок — молитовно допомагати їм '' .

                                      Святитель Феофан Затворник 

'' Як про живих молимося ми, не розрізняючи, чи хтось іде шляхом праведним або іншим, так молимося і про померлих, не рахуючись, зараховані до праведним або до грішних '' .

                                      Святитель Амвросій Медіоланський 

 '' Оскільки душа продовжує жити після смерті, залишається добро, яке не втрачається зі смертю, але зростає. Душа не стримується ніякими перешкодами, супутниками смертю, але більш активний, тому що діє у своїй власній сфері без усякого зв'язку з тілом, яке їй, скоріше тягар, ніж користь ''.

                                          Преподобний авва Дорофей 

'' Бо душі пам'ятають все, що було тут, як кажуть батьки, і слова, і діла, і думки, і нічого з цього не можуть забути тоді. А сказано в псалмі: В той день загинуть всілякі думки його (Пс. 145, 4); це йдеться про свого віку цього, тобто про будову, майно, батьків, дітей і всякому діянні і повчанні. Все це про те, як душа виходить з тіла, що гине... А що вона зробила стосовно чесноти або пристрасті, все пам'ятає і нічого для неї не гине ''.

                                           Блаженний Августин 

'' Нітрохи не маємо  сумніватися, що молитви Святої Церкви , рятівні   жертвоприношення  і милостині приносять користь померлим, але лише тим, які раніше смерті жили так, щоб по смерті все це могло бути для них корисним ''.

                                       Святитель Григорій Великий  

'' Святе жертвоприношення Христа, нашої спасительної Жертви, приносить велику користь душам навіть після смерті за умови, що гріхи можуть бути прощені в майбутньому житті. Тому душі покійних іноді просять, щоб про них була відслужена Літургія '' .

Поділитися:


Церковний календар