Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Іверська ікона Божої Матері

  Святкування Божої Матері на честь Її Іверської ікони відбувається кілька разів на рік: 25 лютого, 6 травня, 26 жовтня, а також у вівторок Великодньої седмиці на честь отримання прототипу в морі біля гори Афон.

  У IX столітті за часів правління імператора Феофіла відбувалася жорстка боротьба з християнською релігією та знищення святих ікон. Коли одну з таких ікон, що знаходилася у добропорядної християнки, пронизав спис воїна, який бажав її знищити, з образу полилася кров. Жінка врятувала ікону, помолившись і опустивши її в морські хвилі.

  Ікона, тримаючись на воді, припливла до Афону, де через 200 років ченці побачили чудовий вогненний стовп, що йшов від образу Богородиці. Преподобний старець Гавриїл Святогорець за велінням Божої Матері, що явилася йому уві сні, пішов по воді, як по земній тверді, і чудотворна ікона зійшла йому в руки.

  Після декількох спроб ченців поставити ікону в соборний храм Іверського монастиря, образ Богоматері опинявся над воротами обителі. Богородиця знову відкрила святому Гавриїлу уві сні свою волю про те, що не бажає, щоби її зберігали ченці, а сама буде їхньою Хранителькою.

  Відтоді образ був поставлений над воротами, і монастир став постійним притулком для чудотворної Іверської ікони Божої Матері, яка також отримала назву "Вратарниці". На відміну від інших афонських святинь, що виходять у "світ", Іверська ікона Божої Матері ніколи не залишала своєї обителі.

  Іверська ікона Божої Матері має велике значення, бо вона неодноразово попереджала грецьких ченців про насування небезпеки і трагічні події, про вторгнення ворожої армії, землетруси, катастрофи, а також рятувала за часів страшного голоду і зцілювала хворих. Ця ікона шанується як один із чудотворних образів Богородиці.

  Зараз оригінал ікони зберігається в Греції на Святій Горі Афон у православному чоловічому монастирі ікони Іверської Божої Матері. Спочатку ікона перебувала зовні, в кіоті безпосередньо над входом, але пізніше спеціально для образу Богородиці всередині монастиря було споруджено невеликий храм Іверської ікони Божої Матері.

  Протягом останніх 1200 років ікона постійно перебуває в Іверському монастирі на Афоні, але списки з неї розійшлися по всьому світу, в тому числі побудовано безліч церков Іверської ікони Божої Матері і в Україні.

 

Поділитися:


Церковний календар