Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ 14000-м мученикам немовлятам, від Ірода у Вифлеємі побитим.

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР .

Кондак 1

Вибраний соборе мучеників, в дитинстві за Христа постраждали, моліться старанно за тих хто шанує святу пам'ять вашу i так вам з любов'ю взиває:

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Ікос 1

Ангельский собор земних ангелів бачачи, дитячу незлобивість лють демонську, що через Ірода показалася, яку перемогли , розчуленим серцем, саме так їм виспівуємо:

Радуйтеся, ангели долини земної:

Радуйтеся, намиста Різдва Христового;

Радуйтеся, зеркала непорочності;

Радуйтеся, духмяність незлобива;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 2

Бачачимо ваші тілеса, яку жертву запашну, за Христа перетерпіли, гірко батьки ваші і родичі зі сльозами виспівували Богу: Алилуйя!

Ікос 2

Розум наш потьмарений просвітлюють немовлята святії, щоб злого уникнути навчитися і до благому страння проявляти будемо ми, нині вас так славословити:

Радуйтеся, діти святі;

Радуйтеся, сонм боговибраний;

Радуйтеся, зірки земні;

Радуйтеся, квіти прекрасні;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 3

Сила Всевишнього в немочі вашій проявлена посоромила сильних віку цього, вас бо побили жорстокіші мучителі, а Спасителя світу вбити жорстокіші не спромоглися. Ми ж за це прославляємо Бога співом:Алилуйя!

Ікос 3

Маючи вас найтепліших молитовників та повірителів до Господу найстаранніших, вихваляємо Творця Бога, вас же звеличуємо так:

Радуйтеся, за Христа постраждали;

Радуйтеся, Йому нині поставили;

Радуйтеся, з ангелами веселилися;

Радуйтеся за нас тепло молитися;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 4

Буря скорботи досягнула жителів у Вифлиємі Юдейському і по всіх просторах його, вони бо ріки крові вашої зріли, та в скорботі великій взивали Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Чуючи слова пророка, що голос в Рамі чути буде, плач і ридання та волання багатьох: Рахиль плачеться  за дітей своїх, та не бажає утішитися, бо не має, так промовляємо:

Радуйтеся, промені Сонця Правди;

Радуйтеся, пророцтва Єремійового сповнення;

Радуйтеся, батьками і родичами оплакані;

Радуйтеся, Творцем світу утішені:

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 5

Богоприплинні зірки  на основі небесній виблискуєте, святі мученики немовлята, пом'янiть у Престола Господнього усіх шануючих пам'ять вашу і взиваючих за вас Богу: Алилуйя!

Ікос 5

Бачимо на землі новітніх Іродів-людей, що убивають свої чада в утробі примушено, підводимо очі свої на небе та просимо помочі вашої, щоб визволити від згуби цієї всіх промовляючих вам так:

Радуйтеся, помічники богодаровані;

Радуйтеся, заступники скоропослушливі;

Радуйтеся, утішителі скорботних;

Радуйтеся, вгамовники  печальних;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 6

Проповідники дитячої незлобивості, святі мученики Христові, застосуйте молитвами вашими жорстокосердечність сердець наших, щоб в чистоті сердець возносити молитви Господеві, співаючи Йому:Алилуйя!

Ікос 6

Засяяла по всій землі слава страждань ваших, святих немовлят  Вифлеємських, зі сходу до заходу вірні бо вшановують святу пам'ять вашу і взивають так:

Радуйтеся, милосердя джерела;

Радуйтеся, любов'ю освітлені;

Радуйтеся, мученицького хору прикрасо;

Радуйтеся, земних долин потіха;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 7

Жадаємо спасти душі свої, прибігаємо до  теплого  заступництва вашого, мученики немовляти, щоб  клопітництвом вашим уникнути вічної муки й сподобитися співати Богу пісню:Алилуйя!

Ікос 7

Інакшими вчиніть нас, немовлята святі, щоб давнього зла уникнути. Щоб поборно потрудитися Господеві і заспівати вам таке:

Радуйтеся, веселість праведників;

Радуйтеся, духмяність святині;

Радуйтеся, животворчі джере;

Радуйтеся, сосуди благодати;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 8

Дивне чудо являється всім прибігаючим до вашого заступництва, святі мученики младенці, багатосильним бо повірительством від бід визволяєте всіх вірно волаючих Богу: Алилуйя!

Iкос 8

Весь мир в злі палає на вірних озброїлися, ви ж заступники наші найтепліші від підступів його визволити всіх тих волаючих в розчулені вам це:

Радуйтеся, наше огордження від зла;

Радуйтеся, споживання ворожого підступництва;

Радуйтеся, сцілюючі від лютості;

Радуйтеся, визволителі від пристрастей;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 9

Будь-яке підступництво демонів лукавих відженіть від нас, святії мученики немовлята. Ми ж Вашими молитвами огорджені невмовкно славословимо Творця піснею: Алилуйя!

Ікос 9

Оратори багатослівні і ті не вспромозі з гідністю показати небесну славу вашу, святії немовлята. За Народженого від Діви бо постраждавші, нині Йому постали в молитвах своїх згадуючи усіх шануючих вас такими словами:

Радуйтеся, бо очищаєте від скверни гріховної;

Радуйтеся, бо наставляєте боговгодному життю;

Радуйтеся, бо вами духовно звеселяємося;

Радуйтеся, бо вами гоже просвітлюємося;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 10

Спасіть від погибелі, святії угодники Христові, отроків і отроковиць, що гріховними звичками розбещені, щоб навчилися чеснот та заспівали віддано Творцю і Богові своєму:Алилуйя!

Ікос 10

Стіною молитов ваших огородіть юнаків та дів від розбещення гріховного, розсудок їх світлом істини просвітлюючи, ми ж так вам виголосимо:

Радуйтеся, благоугодності насолода;

Радуйтеся, мудрості напій;

Радуйтеся, юних сердець захист;

Радуйтеся, юних умів просвітлення;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 11

Спів Пресвятій Тройці зі святими та ангелами звершуєте, пом'яніть нас, угодники святі, щоб разом з вами на віки будемо вихваляти Господа піснею: Алилуйя!

Ікос 11

Світлосяйні камені цінні мученики младенці вифлеємськи, на склепінню небесному благодаттю сяєте, прославляємо нині вірні, бо тими молитвами своїми від бід і скорбот визволяють всіх, отже їм взивають:

Радуйтеся, Творцем увінчані;

Радуйтеся, ангелами прославлені;

Радуйтеся, вірними оспівані;

Радуйтеся, нами нині ублажаючи;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 12

Благодатне військо, в земній долині перебуваючих від підступів духів нечистих обгороджене, нині бачимо вас, немовлята мученики , в радості за це дякуючи Бога ангельською піснею:Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи вам пісні похвальні, уявляємо вас бути заступниками нашими, щоб не порадувалася сила бісівська про загибель тих, що  з вірою і любов'ю так вам в розчуленні волають:

Радуйтеся, матерів породіль покровителі;

Радуйтеся, діток від бід огороджуєте;

Радуйтеся, бо вами Ім'я Боже прославляється;

Радуйтеся, бо вами райські обителі прикрашаються;

Радуйтеся, мученики непорочні, немовлята Вифлеємські!

Кондак 13

 О, святі немовлята мученики, явіть милість свою на всіх, які вірою та любов'ю шанують святу пам'ять вашу i взивають віддано за вас Богу: Алилуйя!

МОЛИТВА

 О, святі мученики, немовлята Вифлеємські, ублажаємо нині страждання ваші, за Народженого від Діви понісши, славословимо чистоту душ ваших, котру до Престола Господнього, як жертву запашну принесли ви, заспіваємо небесну славу вашу, що нею ж райські обителі освітлюєте. О, святі немовлята, спогляньте з небесних висот на чоловіків та жінок, що в гріхах понурені, на юнаків і дів, смородом гріховним розбещені, на отроків та отроковиць, мерзотністю гріховною навчані, на немовлят, що батьками полишені і в утробах ще перебуваючих, до вбивства підготовлених. Вознесіть молебне взивання ваше до Престола Христа Бога, Його ж ради в дитинстві вбивство від Ірода нечестивого перетерпіли ви, щоб помилував всіх Народжений від Діви і від погибелі вічної визволив, немовлят же, в утробах перебуваючих , від вбивства щоб врятував.

 Знаємо бо знаємо, угодники Христові преславні, що багатосильна молитва ваша перед Богом, тому ради, надіємось на милість і любов вашу, прибігаємо до багатоміцному заступництву вашому і просимо не залишити нас в гріхах гинучих. Приведіть молитвами своїми всіх нас до богоугодного життя та удостойте в майбутньому житті небесної насолоди і райських обителей, і де ж вічно прославляється Ім'я Пресвятої Тройці, Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар