Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Акафіст просвітителям Руси рівноапостольним князям Ользі та Володимиру.

 Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР .

Акафіст просвітителям Руси рівноапостольним князям Ользі та Володимиру.

Кондак 1

Вибраних від пітьми поганської до небесного просвітлення країни Руської, щоб просвітитися світлом християнської віри і світильником світу щоб стати, святим рівноапостольним Ользі та Володимиру ми, меньші брати ваші, похвально заспіваємо:

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Ікос 1

Ангелів і людства Творець і Будівничий та всіх благ Податель, часи і терміни у своїй владі призначив, долі людства і народів скеровуєш і визначаєш, Русь Святу як міцну основу за взырець нового Риму утвердив, обрав вас від пітьми ідолопоклонства до небесного розуму просвічення і Православ'я в Землі Руській утвердження, щоб ми, меньша братія і наслідники ваші, сяючими світильниками віри православної з рук ваших отримали, Небесну Вітчизну разом з вами сприйняли і взивали вам саме так:

Радуйтеся, Русі Святої світлом християнської віри просвітителі!

Радуйтеся, Православної віри зміцнителі!

Радуйтеся, віру православну, як камінь несічений, в заснування держави Руської заклав!

Радуйтеся, віру православну в країні нашій аж до півночі повіки утвердив!

Радуйтеся, Ольго і Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 2

Бачив Землю Руську, як голубку чисту, що душу свою до небес спрямувала, і де саме очікувала Небесного Жениха Прийдешнього, Христа Бога нашого, усіх доброт Податель Господь той вас подарував, як Русі святих просвітителів, щоб Світлом християнської віри просвічені, Богу заспівали: Алилуйя!

Ікос 2

Рoзум богопросвiтленний дати народу руському забажав, Премудрості і роздумів Податель вас, як добрих подателей думок, до розуму небесного житія улаштував, а Святій Руси дарував, тож взиваємо вам так:

Радуйтеся, Руси Святої просвітителі та засновники!

Радуйтеся, розуму народу руського в Подателі всіх роздумів утвердителі!

Радуйтеся, розуму небесного народу руському подателі!

Радуйтеся, до Царства Небесного шляхи Руси Святої управителі!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 3

Силою Вишнього опромінені і зміцнені, Батьківщину своїм світлом християнської віри просвітителями явилися якраз, святі благовірні премудрі князі Ольго та Володимире, щоб ми, меньші брати ваші, вами просвітлені, завжди взивали вам: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи душі чисті, Істину знайшовши, що і є Господь наш Ісус Христос, Його ж знашли саме всім серцем своїм, всім розумом своїм і всією душею своєю, о славні богомудрі Ольго та Володимире, отже прийміть від нас, нинішніх співгромадян ваших, що світлом християнської віри просвітилися, похвали такі:

Радуйтеся, пітьму нечестя поганського відріклися!

Радуйтеся, світла Істини всім серцем і розумом знайшли!

Радуйтеся, ідольське безумство подолали!

Радуйтеся, світло істинної віри в своїм серці та Державі Руській утвердили!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 4

Буря непорозуміння занепокоює мій розум, як гідно оспівати труди ваші в країні нашій аж до півночі колись поганської, яка вами ж світлом істинної віри просвічена, щоб ми, меньші брати ваші, проспівали за вас Всемилостивому Всіх благ Подателю за всіх ваших: Алилуйя!!

Ікос 4

Чуючи за країну північну , що забагато в поганстві досі перебуває, священнослужителі та архієреї вір багатоманітних постаралися Землю Руську до своєї віри навернути, проповідників та апологетів  унікальних своїх  від правителів Гардарики (огородженої країни) стійко в надії в свою віру навернути  відправляли. Ви ж, богомудрі, до серця свого прислухались, мудрість Святих Писань душею премудро передбачили: 

'' Во́дні пото́ки — царе́ве це серце в Господній руці: куди тільки захоче, його Він скеро́вує.Всяка дорога люди́ни пряма́ в її о́чах, та керує серцями Госпо́дь'', душею своєю схилилися у багатьох випробуваннях у вірі Православній. Тому заради нині ми, меньші брати ваші, душею веселимося і Всіх благ Подателя, подавшого саме таку Премудрість правителям нашим, вседбайливо дякуємо, співаючи мовимо:

Радуйтеся, всеретельніші волі Божої виконавці!

Радуйтеся, від пітьми поганської до православної віри просвітителі!

Радуйтеся, волі Божій в народі нашому звістителі і утвердителі!

Радуйтеся, однокровних братів ваших у вірі правдивій до Страшного Суду Христового зміцнили!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 5

Богоприплинній зірці подібною явилася в Землі Руській житієм твоїм, свята рівноапостольна княгине Ольго: що мстивою язичницею напочатку була, в старості милосердною християнкою явилася ти, мудрою просвітительницею і премудрою володаркою народу свого і країною своєю премудро керувала, спонукаючи нас співати за тебе славу Богові, Йому ж вірно виголошуючи: Алилуйя!

Ікос 5

Бачачи тебе, бабцю онука твого рівноапостольного князя Володимира, як  християнську віру в заслуженому віці своєму в Царгороді прийняла, мудрі слуги внука твого казали князю своєму: як би не добра була віра ця, не прийняла б її наймудріша між жонами. Ми ж, вражаємося милосердному Божому Промислу та премудрості серця твого,що  в простоті смиренності віру християнську прийняла, виголошуємо вам з вірним онуком саме так:

Радуйтеся, благодаттю Божою в серця свої всемилостиво ранені!

Радуйтеся, волі Божої премудро смиренно покорилася!

Радуйтеся, в глибині сердець своїх настанови і заповіді Божі утвердилися!

Радуйтеся, співлемінникам своїм собою скрижалі Божі показала!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 6

Проповідниками віри в Бога Єдиного різних сповідань в Русь навадилися, сподіваючись народ Землі Руської в свою віру навернути. Ти ж, о премудрий княже Володимире, не швидко поринув  сердце, розум та волю свою в чужі науки вдавати, щоб не зволік тебе лукавий лжевченнями своїми, але щоб знайти віру істинну та спасительну, волаючи Всемилостивому Вседержителю Всіх благ Подателю безперестанно: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяло в Царгороді світло Істинної віри Православної, в ній же охрестив тебе царгородський Патріарх, в підданного Небесного Єрусалиму тебе підготовлюючи, о премудра просвітителько Землі Руської славна княгине Ольго. Ти ж, не тільки світлом хрещення просвітилася, але постаралася всестаранно Всемилостивому Богу підлеглих тобі співгромадян Землі своєї привести і цього ради початок віри християнської в Землі Руській утвердити, наказавши храми Божі християнські в Землі Руській будувати. Ми ж, радуємося твоєму всемудрому волі Божої піклуванню, взиваємо тобі з онуком твоїм Хрестителем Руси Володимиром саме так:

Радуйтеся, початок віри християнської в Землі Руській заснувала!

Радуйтеся, міцної віри православної фундамент на Батьківщині слов'янській утвердила!

Радуйтеся, багатобожжя поганське вірою християнською подолала!

Радуйтеся, вчення бісівське  християнською наукою вірних  від Святої Руси відігнала!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 7

Бажаючи правдиву віру належно випробувати, о найсвітлий богомудрий княже Володимире, послав ти обранців найкращих перевірити слугам твоїм в країни інші, щоб побачили і зрозуміли, що як інакші народи служать Єдиному Богу, щоб пізналась віра правдива Богу угодна та досконала, тож величнм голосом, єдиним серцем та єдиними устами викликуємо Богу: Алилуйя!

Ікос 7

Нову правдиву віру в Єдиного Бога Вседержителя замість поганської багатобожної марноти зміцнити постарався, о двойце священномудра рівноапостольні князі Ольго і Володимире Богомудрі, цього ради премудра бабця твоя, о премудрий княже Володимире, святе хрещення в віру православну від Патрірха у святому Царгороді отримала, початок віри істинної в Землі Руській заклавши. Ти ж, премудрий внук її, не бажаючи в марноті людській вдаватися, виклавши сердце своє уміло випробовуючи віру кажного народа. Тому ради мужі вибрані досвідом дуже зарозумілим в країни різні послати наказав ти, щоб побачили і випробували, як усі народи від віри своєї служать Богу та як від віри своєї дійства свої показують. Тому ради, премудрості вашої, твердій віри в Спасительній Всеутвердженій і Напоумленій та все на благо скерованому Промислу Божому і успішному прогресу богомудрому до обрання і утвердження Істинної віри вражаємося, викликуючи вам:

Радуйтеся, цимбали богомудрі, що в захоплені Істинної віри в богослужінні Православному отримали!

Радуйтеся,бо  не по висловлюванням премудрим, а по молитві Богу і ділам від віри вірність вери випробували!

Радуйтеся, розумом, душой і серцем Православ'я обрали!

Радуйтеся, нам, нащадкам вашим, віри Православної всечесно усім народам заповідь триматися премудро подали!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 8

Дивне бо та не зрозуміле дуже для суєтливого віку цього сучасників, як  подорож зробити обравши посланників твоїх, о богомудрий пресвітлий віри істиної шукачу першопрестольнику Руси княже Володимире, коли по різним поселенням всієї вселенної шлях вчиняючи твердо випробувати постарався ти, і де ж віра Істинна в Єдиного Бога перебуває, щоб ми, нащадки ваші, разом з вами єдиним серцем і єдиними вустами заспівували Богу пісню: Алилуйя!

Ікос 8

Всяка бо істота своє слухаючи пишністю візантийською потряслася і вибранці премудрі посланці твої, о богомудрий всехвальний вірний княже Володимире, коли на службі Божій Православній, стояли, мовили про неї так: «Не знаємо, чи на землі ми нині чи на Небі». Отже заради тверде переконання в серцях, душах та розсудку своєму маючи, що віра Православна, віра Істинна є, найбільш інших прекрасна, премудра та Богу угодна. Тому ради ми, нащадки ваші, від всієї душі вас за богомудрий вибір дякуємо, приносячи похвальні співи такі:

Радуйтеся, віру Істинну Православну всім вірним розумом, душею та серцем для Землі Своєї обрали!

Радуйтеся, від нечестя поганського до благочестя православного причалили!

Радуйтеся, віру Істинну в Христа Спасителя нащадкам заповіли!

Радуйтеся, в підданих Небесного Єрусалиму від землі своєї премудро засяяли!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Ікос 9

Всяке єство ангельське здивувалося Землі Руської просвітленню: яке, разсадником поганського нечестя було, але за стараннями розуму перевіреного і доброї душі своєї місце на поклоніння Єдиному Правдивому Богу від віри візантійської православної сповідання Істини обрав, бо Господь наш Ісус Христос є, Який чує від усіх вірних: Алилуйя!

Кондак 9

Оратори багатослівні, яко риби безголоссі, бачать о чудесах Землі Руської дивуються, як можливо таке: від пітьми поганського багатобожжя стараннями правителів та вибраних мужів своїх до сповідання Єдиного Бога у вірі істинній Апостольській візантийській Православній грецькій всепохвально утверджується, Істини Христової в благодаті Церкви Православній всім народом чесно причащається, до Царства Небесного в підданство Небесного Єрусалиму всім народом вседбайливо приготовлюється. Ми ж, дивуємося премудрості керманичів своїх, вам вірно виголошуємо:

Радуйтеся, пітьми поганського багатобожжя всеретельніші у відданій вам державі і народі винищувачі!

Радуйтеся, віри християнської в Землі Руській вседбайливіші утвердителі!

Радуйтеся, розуму Христового для народа Руського найстараніші прохачі!!

Радуйтеся, нам, меньшим братам вашим, милості Божої за молитви ваші вірні подателі!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Ікос 10

Спасти бажав Землю Руську від омани поганського багатобожжя, Всіх благ Податель нам вас, святі наши просвітителі, дарував, щоб мудрим правителям своїм послідувати, віру незмінну Православну сприйняти, співаючи Богу: Алилуйя!

Кондак 10

Стіною є Землі нашій Руській і народу її віра наша незмінна Православна, якою в дні нещастя народ наш спасається, бо в Бозі утверджується, похотей вигадувань суєтного розума свого відкидається, у вірі незмінній зміцнюється, що їй же Бог за святих молитвами і трудами вашими, святі просвітителі наші, вважати спасінню навчив, вам взиваємо вірно:

Радуйтеся, у вірі відданній покладати надію спасіння народ свій навчили!!

Радуйтеся, надію на Бога тільки покладати люд своїм життям,  своїм прикладом напоумили!!

Радуйтеся, в дні бід і лютостражань своєї Батьківщини захисники особливі!!

Радуйтеся, до самого Суда Христового Землі Руської перед Престолом Божим ласки всемилостивої віддані клопотарі!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 11

Спів будь-який не спроможний до прославлення трудів ваших, славні рівноапостольні першоверховні правителі наші князі Ольго та Володимире, як в принадах поганського багатобожжя занурену країну нашу Руську світлом істинної віри просвітили якраз, народ саме в науці Христовій на спасіння наставили таки, Христу Богу волаючи: Алилуйя!

Ікос 11

Світлоприємною свічею подібно явилася наука византийська Православної віри нашої, неприродній бо запалюючий вогонь святих заповідей Христових, наставляє до розуму Божественному усіх, зорею Світла Христового розум просвітлюючи, тому заради вас, у Христі Бозі батьків і до Істини Христової провідниками ми, меньша братія і духовні чада ваші, найменуваннями вшановуємо такими:

Радуйтеся, в розсудливості Христовій Землі Руської просвітителі!

Радуйтеся, до Христа Бога добрі народу Руського провідники!

Радуйтеся, Церкви Православної в Землі слов'янській славні засновники!

Радуйтеся, на шлях спасіння стежки чадам вашим вірним милостиві подателі!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 12

Благодаті джерело невичерпне з'явилася правдива наука віри Православної, котру ж ви народу руському на спасіння здобути премудро забажали якраз, о славні Богомудрі рівноапостольні князі Руські Ольго та Володимире. Тому заради Христос Бог наш, по великій безліччі родів руських ваших праць ради прославляє,тому  чується від усіх таке: Алилуйя!

Ікос 12

Оспівуючи безпрестанну славу і плоди трудів ваших, о святі рівноапостольні князі богомудрі Ольго та Володимире, вашу славу у Спасителя Царя царей задушевно виспівуємо, щоб освятили всю Землю нашу  заради праці вашої , прославляючи та навчаючи виголошувати вам:

Радуйтеся, Руси Святої в Небесному Єрусалимі засновники!

Радуйтеся, нам, вірним чадам, в підданстві Небесного Єрусалиму вірні доріг Христових провідники!

Радуйтеся, нам, меньшим братам вашим, підданства Царства Небесного у Бога прохачі!

Радуйтеся, вірним чадам вашим, громадянства в підданстві Небесного Єрусалиму по милості Царя Небесного подателі!

Радуйтеся, Ольго та Володимире богомудрі, Руси Святої просвітителі!

Кондак 13

 О, всехвальні рівноапостольні князі Руські Ольго та Володимире богомудрі! До вас, бо чада як до батьків у вірі славній Христовій від душі прибігаємо та вашого заступництва, у вірі відданій утвердження і до Царства Небесного по вірі вашій вашого вседбайливого супроводу просити насмілюємося, що за вас безпрестанно взиваємо Богові: Алилуйя!

                                           Молитва рівноапостольним Володимиру та Ользі.

  О, святі рівноапостольні всехвальні Богомудрі князі Ольго та Володимире! До вас, як діти до батьків, що у вірі славній Христовій Православній народили й славно утвердили нас, меньших братів ваших, нині прибігати насмілюємося! Милостиво спогляньте на нас, в немочах і заблуканнях суєтного віку цього віру свою провадимо, від благочестивої віри отців наших відпалих і в міркуваннях лукавого світу цього безперестанно скитаємося і тим світло науки Христової життям своїм і темною розсудливістю Світло Істини зневажаємо! Не дайте нам до кінца загинути, о славні просвітителі Істини Христової, і як саме колись народ свій разом з собою до Істини Христової навернули якраз, так постарайтеся і нас, вельмибентежних і грішних, що  зловмисними лютими вовками немилосердного віку цього зваблені та розшматовані, до Істини Христової навернути і в розсудливості Христовій утвердити!

  Ублагайте милостивого Отця Небесного за нас, недостойих і грішних, щоб не відпасти від Істиннної Дороги нашого – Господа Ісуса Христа, але разом з вами в Нім найбільше щоб утвердитися із вами вірними сповідниками правдивої віри нехай будемо. І так, пітьми лукавого віку цього вірно відріктися, в світлі Істини нехай перебувати і вкупі з вами Руси Святої славного Небесного Єрусалима щоб досягнути та разом з вами щоб прославити Царя Слави Господа нашого Ісуса Христа на віки віків. Амінь!

Поділитися:


Церковний календар