Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Проповідь у день вшанування Почаївської ікони Божої Матері

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Дорогі брати і сестри, православні християни особливо прославляють Діву Марію. Бо вона для нас Пресвята, Пречиста, Преблагословенна. Та, яка сподобилася стати матір’ю нашого Господа. І вибрана була на велику місію служіння не випадково. А тому, що освятила себе молитвою, смиренням і добрими справами. Стала достойною, щоб народити Спасителя для всього світу. Божа Матір є для нас джерелом радості і подвигу.

Сьогодні ми вшановуємо Діву Марію і її зображення – ікону Почаївську. Цей образ відомий нам з 17 століття, коли відомий грецький митрополит Неофіт, подорожуючи нашою країною, залишив ікону Анні Гойській у дар за гостинність і теплу зустріч. Довгий період невелика ікона була сімейною, родинною цінністю. Та з часом почали помічати дивні речі. Ікона змінювалася,світилася. Передання говорить, що Анна Гойська багато молилася перед цим образом, і її брат прозрів від сліпоти. Після цього ікону торжественно з хресним ходом перенесли до Почаївського монастиря.

З цього часу від ікони виливаються чудеса, ніби рікою. Сотні разів привселюдно засвідчено цілющу силу, що виходила від чудотворного образу Почаївської Божої Матері. Якої тільки допомоги не отримували від неї люди! Не даремно у книзі «Записів чудес Почаївських» її названо «скорботних матерів розрадою».

Та найбільш відоме чудо сталося 1675 року. Визначний науковець-енциклопедист митрополит Іларіон (Огієнко) у своїй праці «Преподобний Іов Почаївський» описав цю подію як «Чудесне врятування Почаївського монастиря від турків 1675 року»:

«з 22 на 23 липня — на цей час хан Нурредин призначив генеральний штурм Почаївського монастиря… I ось почався акафист до Пресвятої Богородиці. Хор і всі люди зо слізьми заспівали: «Побідоносній воєводині, як від злого врятовані, пісні переможні в подяку складаємо Тобі ми, слуги твої, Богородице!…» І в цей час раптом розкрилися хмари, і над собором появилася Богородиця в блискучому сяйві, оточена анголами з оголеними мечами… Праворуч при Богородиці стояв на хмарах преподобний Іов і молився до Богородиці про рятунок безборонного монастиря…Усе це побачили турки й татари і почали безладно пускати стріли на небесне видіння, але стріли верталися назад, і били тих, хто стріляв. Перелякані вороги зрозуміли, що діється чудо, стали панічно втікати, і Почаївський монастир був урятований… Передання свідчить, що дехто з турків і татар прийняли православіє і позосталися послушниками в монастирі.»

У пам’ять чудового заступництва Божої Матері було встановлене святкування чудотворній іконі Почаївської Божої Матері.

Дорогі брати і сестри, в цей важкий для України час молімось до Пресвятої Богородиці, щоб Вона, як захистила Почаївський монастир від нападу турків і руйнування, захистила і нашу Україну, військо та народ від російського ворога.

Пресвята Богородице, спаси нас!

Ієрей Олексій Максимець, настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії с. Іванопіль

Поділитися:


Церковний календар