Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

22 липня пам'ять святої рівноапостольної Марії Магдалини

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

  Дорогі брати і сестри, Свята, Рівноапостольна,  Марія Магдалина, пам’ять якої сьогодні ми вшановуємо, народилася у містечку Магдалі, на берегах Генезаретського озера.З Передання відомо, що вона була вродливою жінкою і жила грішно. Після того, як Ісус вигнав із Марії сім бісів, вона змінила своє життя і стала Його вірною ученицею.

  Євангеліє оповідає, що Марія Магдалина слідувала за Господом, коли Він з апостолами проходив містами і селами Іудеї та Галілеї з проповіддю Царства Божого. Разом з благочестивими жінками — Іоанною, дружиною Хузи (домоправителя Іродова), Сусанною та іншими вона служила Йому від майна свого (Лк. 8:1-3) і, безсумнівно, поділяла з апостолами благовісницькі труди, особливо серед жінок. Вочевидь, її разом з іншими жінками має на увазі євангеліст Лука, розповідаючи, що в момент слідування Христа на Голгофу, коли після бичування Він ніс на Собі важкий Хрест, знемагаючи під його тягарем, жінки йшли за Ним, плачучи й ридаючи, а Він втішав їх. Євангеліє оповідає, що Марія Магдалина перебувала і на Голгофі в момент розп’яття Господа. Коли всі учні Спасителя розбіглися, вона безстрашно залишалася біля Хреста разом з Богородицею та апостолом Іоанном.

  Вона була вірна Йому не лише у дні Його слави, а й у момент Його крайнього приниження і наруги. Вона, як оповідає євангеліст Матфей, була присутня і під час поховання Господа. На її очах Іосиф з Никодимом внесли до Гробниці Його бездиханне Тіло. На її ж очах вони завалили великим каменем вхід до печери, куди зайшло Сонце життя…

  Великоднього ранку разом з іншими жінками вона подалася до гробу, аби намастити тіло Господа. Там їм об’явився ангел (або два ангели) з поясненням, що Господь воскрес. Матей і Лука згадують ще й про те, що сам Ісус об’явився цим жінкам, тобто і Марії Магдалині з ними. Натомість Марко і Йоан уточнюють, що Ісус об’явився, власне кажучи, тільки Магдалині, і що саме їй Він доручив місію занести звістку про Воскресіння всім Апостолам.

  Перша в світі проповідь про Воскресіння Ісуса Христа належить саме святій мироносиці Марії Магдалині, а також згідно із Переданням звичай дарувати один одному великодні яйця в день світлого Христового Воскресіння поширилася між християнами всього світу після того, як в Італії Марія Магдалина прийшла до імператора Тиверія й розповіла йому про життя, чудеса і вчення Христа, про Його неправедне засудження іудеями, про малодушність Пилата. Імператор засумнівався в чуді Воскресіння і попросив доказів. Тоді вона взяла яйце, і, подаючи його імператору, сказала: «Христос Воскрес». При цих словах біле яйце в руках імператора стало яскраво-червоним.

  В одному древньому рукописному грецькому уставі, написаному на пергаменті, що зберігається в бібліотеці монастиря святої Анастасії поблизу Фессалонік (Солуня), поміщена молитва, що читається в день Святої Пасхи на освячення яєць та сиру, в якій вказується, що ігумен, роздаючи освячені яйця, говорить братії: «Так ми прийняли від святих отців, які зберегли цей звичай від самих часів апостольських, бо свята рівноапостольна Марія Магдалина перша показала віруючим приклад цього радісного жертвопринесення».

  Православна Церква свято шанує пам’ять святої Марії Магдалини – жінки, покликаної Самим Господом від темряви до світла, від життя у гріху до істинного життя з Богом.  Дорогі брати і сестри, приклад Марії Магдалини закликає нас до того, щоб ми любили один одного. І тоді, маючи віру в Господа Ісуса Христа, любов в серці, молились, щоб Господь простив гріхи наші і Господь почує нас, і простить, і подарує нам Царство небесне, Царство вічне і не буде тоді даремним наше життя на землі.Амінь!

Ієрей Олексій Максимець, настоятель Свято-Пантелеймонівської парафії с. Іванопіль

Поділитися:


Церковний календар