Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТИТЕЛЮ ХАРИТОНУ СПОВІДНИКУ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР .

Тропар , гл.8

Сльозами твоїми потоками ти обробив бесплідну пустелю, та стогнаннями із глибини плід трудів своїх примножив в сто раз, і став світилом вселенної, сяючи чудесами, Харитон, отче наш, моли Христа Бога за спасіння душ наших.

   Кондак, гл.2 

Насолодившись, Богомудрий, стриманням, і плоті твоєї бажання приборкав, ти став здійматися у вірі та процвів як дерево життя в раю, Харитоне всеблаженний, священнійший.

Кондак 1

Обраний угоднику Божий і чудотворче, пресвітлий Фаранської пустелі світильнику, величаючи прославлюваного тебе Господа, подячний спів приносимо тобі, що шануємо святу пам'ять твою. Ти ж, що маєш велику сміливість до Святої Тройці, від всіляких нас бід звільни, що виголошуємо:

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Ікос 1

Ангелом у тілі явився ти, преподобний Харитоне, щоб показати собою взірець істинного благочестя і добрих справ. Ми ж, вражаємося незнаним дорогам Господнім, що на тобі явлені, та прославлячи велике милосердя Боже, в розчулені сердечному виспівуємо тобі:

Радуйся, Господеві попрацювати полум'яно забажав.

Радуйся, Його єдиного більше всього полюбив.

Радуйся, благе іго Христове на плечі свої взяв.

Радуйся, сімена слова Божого в серці своєму посіяв.

Радуйся, віри Православної і благочестя ревнителю.

Радуйся, молитви, посту та стримання хранителю.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 2

Бачачи Господа перед собою завжди та на милість Його сподівався, в благочесті успішно , ти отче Харитоне, чеснотами християнськими душу свою збагатив тв істинним сповідником імені Христового себе показав, безперестанно взиваючи: Алилуйя!

Ікос 2

Розумом правдивого богопізнання звище керувався, отче преподобний, поклав ти в сердці своєму за Христом непохитно слідувати і у всьому вмконувти волю Його. Отже, старанність твою вихваляємо, взиваючи так:

Радуйся, тіла зарозумілість умертвив.

Радуйся, терпіннямм твоїм злобу світу цього переміг.

Радуйся, воїне Христовий добропереможний.

Радуйся, Небесного Владики раб благий та вірний.

Радуйся, бо в радість Господа твого увійшов ти.

Радуйся, бо зі святими мучениками та преподобними воцарився ти.

Радуйся, преподобний отче Харитоне,ченців похвало і утвердження!

Кондак 3

Сила Божественної любові, котрою від юності сповнено було серце твоє, богомудрий Харитоне, так укріпило тебе в благочесті, що віру істинну перед всіми сповідував і тортури жорстокі перетерплюючи, ніколи ж назад  не оглядався ти, радісно виспівуючи  Богу: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи в серці своєму тверду віру в Христа Бога, не побоявся ти, святий Харитоне, гніву нечестиоаго Авреліана, однак, зневажив славу світу цього, сповідував ти себе християнином бути; тому ради від цого побиття перетерпів, як злодій, в темницю посаджений був ти. Такому твоєму насміленню і мужності дивуємося, промовляючи тобі це:

Радуйся, сповіднику Христовий безстрашний.

Радуйся, основа правовір'я неруйнівна.

Радуйся, за ім'я Христовe нещадно побитий.

Радуйся, за Господа твого в темниці ув'язнений.

Радуйся, за Його ради муки найжорстокі перетерпів.

Радуйся, вінець переможний від Його отримав.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 4

Бурю страждань лютих не похитнула, тебе отче Харитоне, коли ігемон нові покарання на тебе звів; ти ж, на камені віри Христової твердо стояв, зі дерзновением глаголал еси: «Я в Істинного Бога вірую та Йому тільки служу і покланяюся, бо Той є Творець всього, Спаситель світу, перебуваючий на віки, Йому ж Ангели на Небі волають: Алилуйя!».

Ікос 4

Слухаючи тверде сповідання твоє, страстотерпче Христовий, та бачучи ран твоїх сцілення, лютував мучитель та віддав тебе на жорстокі муки, наказав тіло твоє свічками опалювати; ти ж твердим як адамант став, Господа, в стражданнях, що тебе зміцнював, славословив ти. Таке твоє більшеприроднє терпіння побожно згадуємо, взиваючи так:

Радуйся, Господом дивно від ран сцілений.

Радуйся, до чину святих сповідників співпричетний.

Радуйся, Христових страстей правдивий причаснику.

Радуйся, Пресвятої Тройці полум'яний сповіднику.

Радуйся, благодатию Того як бронею захищений.

Радуйся, вогнем страждань, як золото очищений.

Радуйся, преподобне отче Харитоне, монашествующих похвало и утверждение.

Кондак 5

Богоприплинною стежкою до тихого пристановища спасіння направився, преподобний, коли із тюремного ув'язнення виведений був ти і стопи твої в Святе Місто Єрусалим направив ти, проспівуючи Постраждалому за рід людський: Алилуйя!

Ікос 5

Побачили тебе разбійники озлоблені, отче Харитоне, що в Святе Місто шлях звершуєш, задумали на смерть віддати тебе: тому ради, пов'язали тебе, в печеру таємну, но по мале времени сами от яда змиина погибоша. Ты же, Господу за чудное спасение твое хвалу воздав, пещеру разбойничу в храм Божий претворил еси и с братиею, пришедшею вслед тебе, Создателя всяческих в нем славословил еси. Сего ради воспеваем ти:

Радуйся, себе і все життя своє Господу віддав.

Радуйся, всю надію свою на Бога повірив.

Радуйся, покірним себе волі Божій вчинив.

Радуйся, небесну любомудрість возлюбив.

Радуйся, бо вся любе та пишне світу цього зневажив ти.

Радуйся, бо небесних і нетлінних задумів забажав ти.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 6

Проповідником убогості явився ти, отче преподобний, коли все богацтво, котре разбійники не чесно набули, на користь загальну віддавши, бідних та голодних годував й обитель чернечу в пустелі Фаранській побудував. Отже згадуючи подвиги і труди твої, на славу Бога Вишнього підносимо, проспівуючи Йому: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяв ти як сонце пресвітле в пустелі Фаранській, отче Харитоне, і сяянням подвигів твоїх навертав до обителі твоєї багатьох ревнителів богоугодженню правдивому, які линули до тебе звідусіль, щоб скеровувати їх до спасіння. Отже й ми, що тобою наставлені, ублажаємо тебе та викликуємо:

Радуйся, авво богомудрий, ченців безліч зібрав.

Радуйся, послух братії твоєї законно заснував.

Радуйся, оселе Духа Святого в собі показав.

Радуйся, пост і стримання як найсолодшу їжу возлюбив.

Радуйся, милосердя і братолюбство дивне показав.

Радуйся, прикладом богоугодного житія твого всіх навчав.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 7

Бажання мав ти, преподобний, в безмовності перебувати: тому ради віддалився ти в місце безлюдне, іде ж в подвигах пустельництва гоже подвизався ти. Однак, тримав в думці слово Господнє: «Прямуючого до Мене не прожену геть», ні кого ж не відкидав ти від прибігаючих до тебе, але всіх по-батьківськи наставляв ти, за все дякував Христу та проспівував Йому: Алилуйя!

Ікос 7

Нового тебе наставника ченців розуміємо, отче Харитоне: багато адже приходили до тебе, заради благословення  і порядного життя; ти ж усіх з любов'ю приймаючи, повчав выд Божественного Писання, щоб чинили заповіді Господні, берегли чистоту тілесну й мали любов нелицемірну одне до одного. Отже подячно взиваємо тобі:

Радуйся, бо в законі Господньому непорочно ходив.

Радуйся, бо в міркуванні розумному все житіє своє проводив.

Радуйся, бо страхом Господнім всі шляхи свої огородив.

Радуйся, бо учнів своїх безлінивства в благочесті наставляв.

Радуйся, бо Христові словесні вівці до спасіння спонукав.

Радуйся, недбалих від сну гріховного будоражив.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 8

Мандрівником і прибульцем в світі цьому уявляв собі бути , преподобний, про час смертний безперестанно пaм'ятаючи; отже обителі Єрихонську та Сукійську бажаючим спастися улаштував, в печеру, безмовності ради, вселився ти, і де ж дні й ночі в молитві та подвигах перебуваючи, виспівувував Найсолодшому Ісусу: Алилуйя!

Ікос 8

Весь в Бозі був, отче Харитоне, про Бога та догодити Йому з учениками твоїми бесідував ти, зі сльозами благаючи їх всі заповіді Христові вірно берегти. Отже, як зійшов на висоту удосконалення духовного, наставляй і нас на дорогу спасіння, щоб і ми тобі співали:

Радуйся, вузький шлях в Царство Небесне обрав.

Радуйся, пустельництва подвиг волею підняв.

Радуйся, Христа Бога в серці своїм вмістив.

Радуйся, ім'я Його спасительне в розумі своїм носив.

Радуйся, молитовну насолоду серцем твоїм пізнаєш.

Радуйся, сліз благодатних струм зворушливий виточуєш.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 9

Всяке єство Ангельське здивувалося великому звише тобі даруванню, богоблаженний Харитоне, ти бо на землі неземне житіє показавши, і в тілі, мов безплотний, явився ти і дар чудотворіння від Господа отримавши. Нині ж, Його благістю до Небесних зарахований ти Сил, що в Небесах співають Всесильному Богу: Алилуйя!

Ікос 9

Оратори багатослівні не взмозі викласти всі подвиги і страждання твої, отче Харитоне, адже доброта житія твого воістину перевершує похвалу людську. Однак ми, любов'ю до тебе переможені, насмілюємося смиренномудренно препрославити тебе співом саме таким:

Радуйся, бо перед Святою Тройцею нині радісно предстоїш.

Радуйся, бо про спасіння наше Бога благаєш.

Радуйся, християнському роду повсякчасна утіхо.

Радуйся, люблячих і шануючих тебе клопотарю спасіння.

Радуйся, бо приводиш грішників до виправлення.

Радуйся, теплий за весь світ повірителю.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 10

Спасіння подвиг гоже вчинивши, життя ж тимчасового зрікся і відходячи до життя вічного й блаженного, Харитоне преподобний, утішав ти учнів своїх, сказавши: «Піклуйтеся про спасіння своє, щоб уникнути сітей ворожих, сподобитися по відходу своєму Господа зустріти і милість від Нього отримати, співаючи з вибраними: Алилуйя!».

Ікос 10

Стіною молитов твоїх, угоднику Христовий, огороди нас від будь-якої душешкідливої спокуси диявольської, що тобі дарува нам Преблагий Бог в поміч та захист душам і тілам нашим. Тебе отож просимо: поможи нам у всілякій скорботі та становиші , що  тобі так взиваємо:

Радуйся, бо свято і праведно на землі пожив ти.

Радуйся, бо воістину ангел земний і людиною небесною був ти.

Радуйся, бо відчинилися тобі врата райські

Радуйся, бо душу твою Господь взяв в Небесні обителі.

Радуйся, насмілення молитовне до Господа набув.

Радуйся, по смерті твоїй чад твоїх не залишив.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 11

Спів всерозрадний приносять тобі духовні чада твої після дивного твого, отче, до Бога відходу, з плачем великим супроводжуючи тебе на місце упокоення в першу обитель твою: сльози великі при розтаванні твоєму проливали, з зітханням волали псаломську пісню: Алилуйя!

Ікос 11

Світлосяйною зіркою явився ти, богоносний Харитоне, небо церковне прикрашаючи та млу демонську далеко відгонюючи; отже й наші серця, затемнені гріхами, просвіти і до світла покаяння підведи, щоб викликувати тобі:

Радуйся, свіча, що Божественним вогнем пламенієш.

Радуйся, правицею, що вірних душі та серця просвітлюш.

Радуйся, благочестю тих хто  прибігають  до тебе навчаєш.

Радуйся, оков гріховних тих хто молиться тобі звільняєш.

Радуйся, смиренномудрості майстерний наставнику.

Радуйся, ченцям в боротьбі духовній помічнику.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 12

Благодать Пресвятого Духа випроси нам, преподобний Харитоне, у Всещедрого Бога, що напоумлює та зміцнює нас у спасінні, щоб уникнути від шляхів нечестя та схиблень, ходити в світлі заповідей Божих, виспівуючи ангельську пісню: Алилуйя!

Ікос 12

Виспівуючи славне житіє твоє, страждання та подвиги, ублажаємо тебе, отче Харитоне, як угодника Божого преподобного та сповідника преславного. Ти ж, предстоїш Богу, повсякчасно поминай нас, що з любов'ю звершуємо пам'ять твою i в смиренні взиваємо тобі саме так:

Радуйся, тих хто шанує тебе наставнику благодатний.

Радуйся, тих хто прибігає до тебе покровителю благонадійний.

Радуйся, бо воздвизаемых от мира, плоти и диавола искушений ходатайством твоим нас свобождаеши.

Радуйся, бо нерозкаянних грішників до удосконаленого покаяння спонукаєш.

Радуйся, духів лукавих прогонителю та полків бісівських переможцю.

Радуйся, ран гріховних і недугів душевних всеблагий цілителю.

Радуйся, преподобний отче Харитоне, ченців похвало і утвердження!

Кондак 13

 О преподобний і богоносний отче Харитоне, прийми це мале, від люблячих сердець , які приносять тобі похвалу та, як маєш велике насмілення до Господа, молися за нас, щоб доброзичливим твоїм клопотанням визволені будемо від всілякої спокуси неприємної та, богоугодно тут на землі поживши, сподобимося завжди  на Небі заспівати з бесплотними пісню Богу: Алилуйя!

                                                                           Молитва

  О священна главо, преподобний отче, преблаженний авво Харитоне! Не забудь убогих твоїх до кінця, але поминай нас завжди у святих твоїх та благоприємних молитвах до Бога. Пом'яни стадо твоє, яке сам зберіг ти, і не забудь відвідати чад твоїх. Моли за нас, отче священний, за дітей твоїх духовних, бо маєш сміливість до Небесного Царя, не промовч за нас перед Господом, і не зневаж нас, недостойних, що вірою та любов'ю шанують тебе. Поминай нас у Престола Вседержителевого, і не переставай молитися за нас до Христа Бога, адже дана тобі є благодать за нас молитися. Не вважаємо бо тебе в наявності мертвим, хоча бо тілом і відійшов ти від нас, але і по смерті живим перебуваєш. Не відступай від нас духом, оберігаючи нас від стріл ворожих, та будь-якої принади бісівської, і підступів диавольських, пастирю наш добрий. Знаємо отож тебе воістину і по смерті живим перебуваєш, до тебе припадаємо і тобі молимося: молися за нас Всесильному Богу, за пожиток душ наших та випроси нам час на покаяння, щоб безперешкодно перейти від  землі на небо, від митарств  гірких, бісів, повітряних князів та від вічної муки щоб визволитися, і Небесного Царства наслідниками щоб стати зі всіми праведними, від віку угодившими Господу нашому Ісусу Христу, Йому ж належить всяка слава, честь і поклоніння, з Безначальним Його Отцем із Пресвятим і Благим і Животворчим Його Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар