Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТИМ ПРАВЕДНИМ МАРФІ ТА МАРІЇ, СЕСТРАМ ПРАВЕДНОГО ЛАЗАРЯ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР .

Тропар, глас 3

Праведного Лазаря Боголюбиві сестри, Марфо та Маріє преславні, чистим серцем Христа в житті вашому дійсно возлюбили , мироносиць взявши чин, та Його, як Сина Божого, безбоязно сповідували , отже ради нині в обителях Отця Небесного з Ангелами і всіма святими славно царюєте. Ублагайте Його ж,  бо саме возлюбили , і нам, грішним, у вірі та любові Христовій утвердитися і Царства Небесного сподобитися.

Кондак 1

 Вибрані від Бога служниці нової благодаті, праведного Лазаря боголюбиві сестри, Марфо і Маріє, ви діянням і розсудливістю у вірі та любові Христовій послідували саме  і нині з хорами святих жон перебуваєте, насолоджуючись райськими пишнотами та радощами. Отже, бо маєте насмілення до Господа, Його старанно моліть від бід та скорбот і падінь гріховних визволитися нам, щоб вами навчитися догоджати Христу Богу, безперестанно з розчуленням взивати Йому: Алилуйя!

Ікос 1

Ангелів і людства Цар і Господь, доброту душ ваших провидів та до кінця вас возлюбив, в дні земного життя Свого благословенний дім ваш відвідував і брата вашого Лазаря з мертвих воскресив. Ми ж грішні, саме таке людинолюбне співчуття Його згадуємо, в розчулені сердець наших волаємо вам так:

Радуйтеся, всім серцем, всією душею та всією думкою вашою Бога полюбили; радуйтеся, любов вашу не словом чи язиком, але ділом та істиною показали.

Радуйтеся, любов'ю віру у Христа Сина Божого від Отця Небесного знайшли; радуйтеся, вірою, послухом, ділами любові та милосердя Йому послужили.

Радуйтеся, тим Царство Небесне успадкували; радуйтеся, дів непорочних та жінок цнотливих похвало та прикраса.

Радуйтеся, Марфо і Маріє, що взірець віри та любові нам показуєте!.

Кондак 2

Бачили, праведні жони, що Господь, не мав де голови схилити, прийшов до вас, постаралися саме в домі вашому Його, як Божественного Учителя, з вірою і любов'ю послухати і зі старанням великим послужити Йому. Отже навчайте і нас Йому, як Богу, що  нас ради втілився, безлінивства служити й побожно заспівати: Алилуйя!

Ікос 2

Навчаючи нас і гостювання  не полишати, і про слово Боже ретельно дбати, не хлібом тільки єдиним живе людина , але будь-якого слова Божого, Господь і Учитель наш та служби Марфи працьовитої не відкинув, і Маріїне сидіння у ніг Його дещо ублажив. Отже і ми боголюбивій двійці тій заспіваємо:

Радуйся, Марфо, Христа, нас ради втіленого, в дім твій прийняла; радуйся, в служінні твоєму на потребу тіла Його не відсторонена.

Радуйся, і нас ділами милосердя служити Йому навчила; радуйся, Маріє, у ніг Ісусових словом уст Його наситилася.

Радуйся, одне на потребу, як благу частку, обрала; радуйся, поборності ради про чутку слів Господніх з блаженними Їм співпричетна.

Радуйтеся, Марфо і Маріє, що взірець віри і любові нам показуєте!

Кондак 3

Силою Божественною зміцнені, відчаєм не уразилися дуже, коли побачили брата свого хворобою лютою виснаженою, але до Цілителя недугів, Господа Ісуса, з надією послані якраз мовити: Господи, його ж любиш, хворіє. Цим наслідуємо, й ми у будь-яких обставинах відчаю щоб не піддатися, з надією Христу Богу взиваємо: Алилуйя!

Ікос 3

Люблячи Ісус Марфу та сестру її і Лазаря й, віру їх в майбутньому Царстві життя вічного перевіряв та зміцнював, мовив: ця хвороба не є до смерті, але на славу Божу, щоб прославився Син Божий неї ради. Ви ж, о боголюбиві сестри, і перед лицем смерті брата вашого вірою і любов'ю до Христа духом полум'янієте, в Божественній силі Його не засумнівалися саме. Отже заради прийміть від нас похвали саме такі:

Радуйтеся, у відчаї безнадійному в обставинах і скорботах не занепали; радуйтеся, обтяженими скорботами житейськими ними збадьорилися.

Радуйтеся, в печалі вашій до Лікаря душ і тілес, Господа Ісуса, зі смиренним сподіванням думки свої навернули; радуйтеся, лиця Його не бачивши, в благій покірності до Його перебували.

Радуйтеся, у випробування такому віру сильну, як Авраамову, показали; радуйтеся, в злостражданнях терпіння тверде, як Іов, проявили.

Радуйтеся, Марфо і Маріє, що  взірець віри і любові нам показуєте!

Кондак 4

Знаючи, що бажав вчинити, Всемогутній Господь і Спас наш, сказав ученикам Своїм: Лазар, приятель наш, спочив, але  йду, щоб підняти його; навчивши усіх в світлі лиця Божого ходити й Подателю проспівати: Алилуйя!

Ікос 4

Багато від юдей приходило до Марфи та Марії, щоб утішити їх за Лазаря, брата їх. Сестри ж, уникали їх, бо не мали у Христі Ісусі сподівання. Марфа до Єдиного Утішителя стопи свої з радістю спрямувала, коли Той Віфанії достався. Саме таку сильну любов сестер Лазаревих до Христа та віру їх бачимо, радісними голосами заспіваємо їм саме так:

Радуйтеся, добротою душ ваших невірних юдеїв закам'янілі серця відкрити спромоглись; радуйтеся, не суєтному відчаю, але Божому благоволінню себе віддали.

Радуйтеся, на єдину доброту Христову в смутку вашому надію поклали; радуйтеся, на зустріч до Його зі старанням стопи ваші направили.

Радуйтеся, в надії вашій від Могутнього спасіння неповинних; радуйтеся, утіхи в скорботах не від людей, але від Бога шукати нас навчаєте.

Радуйтеся, Марфо та Маріє, що взірець віри та любові нам показуєш!

Кондак 5

Марфа блаженна, коли стріла Господа, утіхи від Його шукала, мовивши: Господи, якщо був  Ти тут, то не помер би брат мій. Але і нині знаю, що скільки не попроситься від Бога, дасть Тобі Бог. Йому ж від всієї душі нашої і ми волаємо: Алилуйя!

Ікос 5

Божественний Свій нагляд за наше спасіння показує, Господь Ісус, бо життя і смерті Владика, благозволив мовити тобі, блаженна Марфо: воскресне брат твій. І знову: віруючи в Мене, хоча й помре, оживе. Віриш ти цьому? - запитую тобі. Ти ж відповіла Йому: так, Господи, вірую, бо Ти Христос Син Божий, прямуючий в світ. Тому заради, віри у Христа Сина Божого тобою навчаємося, прославляємо тебе так:

Радуйся, блаженна Марфо, обіцяного про воскресіння брата твого від Самого Життєдавця почула; радуйся, бо запитала від Його про віру твою, не тіла й крови, але голосу Отця Небесного послухавши.

Радуйся, бо від Його навченна, Христа Сина Божого твердо сповідувала ти; радуйся, бо тим каменем віри, що  на нім саме створив Господь Церкву Свою, показавши.

Радуйся, в сповідані твоєму Петру, першоверховному апостолу, уподібнилася; радуйся, рівноапостольного величання воістину достойна.

Радуйтеся, Марфо та Маріє, що взірець віри і любові нам показуєте!

Кондак 6

Тростини надломлені не доломивши, Людинолюбець Господь, коли побачив Марію і супроводжуючих з нею юдеїв плачучих, котрі любили Лазаря, заридав Сам. Тож і ми немічні, в скорботах наявних, бестрепетно до Його зі сльозами прибігаємо, волаючи Йому: Алилуйя!

                                                                      Ікос 6

Поправді благословен за брата твого плач твій, Маріє, адже бачив, заридав сам Ісус. Тому ради з розрадою ублажаємо тебе так:

Радуйся, боголюбива Маріє, що в серафимській любові твоїй до Господа і до рідних любові своєї не погасила; радуйся, плачем своїм за Лазаря нас, що в закам'янілості сердечній перебуваючих, викрила.

Радуйся, Христа Бога сльози за упале творіння Своє виточити спричинила; радуйся, в сльозах Господа Ісуса, до немочей наших співстраждаючи, елей утіхи всім ридаючим и хворіючим показала.

Радуйся, і сама в скорботах наших співстрждати нам спроможна; радуйся, з сестрою своєю Марфою милосердя сестрам першоначальниця богоугодна.

Радуйтеся, Марфо та Маріє, що взірець віри і любові нам показуюєте!

Кондак 7

Всезнаючий по Божеству Своєму, людську природу показуючи, за Лазаря випитуючи, Господи Ісусе: де поклали його. Та камінь від гробу взяти наказавши, щоб смородом смерті загородилися невірних вуста. Ми ж, вірні, з насміленням Тобі,  що перемогти смерть прийшовшому, волаємо: Алилуйя!

Ікос 7

Неміч природи людської проявила, сестра померлого, Марфа, говорячи Ісусу: Господи, вже смердить: адже  четвертоденним є. Марія ж, зріла камінь відвалений від гробу, в мовчанні перебувала. Такому Маріїному мовчанню з розчуленням дослухаємось, з Марфою ж маловір'я своє Господу сміливо визнаємо, виголошуючи до них саме так:

Радуйся, Маріє, що до гробу смрадного у претрепетному мовчанні за Христом прийшла; радуйся, бо цим всіх нас в послусі віри розум покоряти навчила.

Радуйся, Марфо, бо неміч віри нашої пересилювати навчаєш; радуйся, бо всім нам: їй, Господи, вірую, бо Ти Христос, Син Божий, промовляти зауважуєш.

Радуйтеся, блаженні сестри, що в немочах душ і тілес ваших від Христа не відступилися та Йому любов'ю послідували; радуйтеся, на висоту благодатного розуміння Самим Всевидцем підведені.

Радуйтеся, Марфо та Маріє, що взірець віри і любові нам показуєте!.

Кондак 8

Славу Свою, як Єдинородного від Отца, всім вірним явив, хвалу Отцю Своєму віддав, Ісус голосом великим викликуючи: Лазаре, вийди геть. І бездиханний, Подавшому дихання послухав, від смерті піднявся і від гробу вийшов; тож чудо таке спостерігаємо, разом і ми з ним Переможцю смерті заспіваємо: Алилуйя!

Ікос 8

Чудо велике та страшне вчинив Христос Бог наш, Лазаря чотириденного від мертвих підняв. Щоб і нас всіх віра в Нього, як Сина Божого, утвердить, бессмерття душі та загальне всіх воскресіння запевнить. Ми ж, божественне поклоніння Створившому це віддаємо, ублажимо сестер воскреслого Ним і викликнемо до них саме так:

Радуйтеся, праведного Лазаря сестри, що Христа нелицемірно полюбили; радуйтеся,  що  за вірність вашу улюблені Христом .

Радуйтеся, загальне воскресіння раніше страждань Христових у вірі зріли; радуйтеся, вірою вашою і нашу віру укріплюєте.

Радуйтеся, учениці Христові преславні; радуйтеся, до чину апостольського правдиво причетні.

Радуйтеся, Марфо та Маріє, що взірець віри і любові нам показуюєте!

Кондак 9

Сини пітьми, дивилися на померлого і голосом Божим від тління піднятого, в жорстокості сердець не вірують Христові навіть до цього дня, в засліпленні перебуваючи. Ми ж, до їх божевілля не долучаємося, але в загальне воскресіння за голосом Сина Божого віруємо, Йому, як Життєподавцю, велемовно і задушевно взиваємо: Алилуйя!

Ікос 9

Преславне та страшне у Вифанії сотворив, Ісус, за шість днів до Пасхи, знову прийшовши у село це. І приготовили ви Йому вечерю, і був Лазар з одних, що з возлежав біля Його. Ви ж, вічноблаженні сестри, Подателю всього  вдячними перебували, Марфа служачи Йому всестаранно, а Марія ж миро на ноги Його зілляла. Тому заради, в радість вашу увійти бажаємо, і ми з  розчуленням взиваємо вам:

Радуйтеся, богомудрі жони, хвали і подяки благодіючому Господу всенаповнені; радуйся, Марфо трудолюбива, що вже другий раз на вечері Господу послужила.

Радуйся, в подячному служінні цьому Господом милостиво прийнята; радуйся, Маріє, Найсолодшому Ісусу ноги миром дорогоцінним помазала.

Радуйся, у викриваннях Юдиних злісних похвалінняя Ісусового сподобилася; радуйся, мов багатоцінного мира на ноги Христові злиттям і нас до ошатності дому Божого любити і про це старанно навчаєш.

Радуйтеся, Марфо та Маріє, що взірець віри і любові нам показуєте!

Кондак 10

Марфі та Марії, вірні, наслідують, кожний у своєму стані, до Христа Спасителя припадає і, просить від Його сцілення немочей наших і від сна гріховного воскресіння, подячними вустами заспівує Йому: Алилуйя!

Ікос 10

Вірними до кінця в служінні вашому Христу в днях тілі Його перебували та самовидцями страждань Його бути сподобилися, до похорону Воскресителя Лазаревого, славні Марфо і Маріє, посеред мироносиць явилися. З ними предстоїте нині у престола слави Божої, молитвами вашими до піснеспівного тих хору приєднайте і нас, що ваші подвиги прославляємо:

Радуйся, Марфо, що в твоєму Христовому багатопіклувальному служінні, як і в сповіданні, поборювала; радуйся,засновнице подвигу гостелюбності та милосердя сестрам .

Радуйся, Маріє, улюбленому ученику Христовому Іоану в полум'яній любові до Його уподібнилися; радуйся, непорочних дів, що Христу в житті своєму уневістилися, управителько надійна.

Радуйтеся, боголюбиві сестри, і діяльним житієм, і уважністю сердечною послідували Христу поборниці особливі; радуйтеся, на обох цих шляхах догоду Господу жити братії разом мудро нас навчаєте.

Радуйтеся, Марфо і Маріє, що взірець віри і любові нам показуюєте!

Кондак 11

Яке слово достатнє з гідністю оспівати Воскресіння Христового радість всесвітню, яку ви, з іншими жонами мироносицями, в цей велий і святий день причастилися якраз; отже і ми, Воскресіння Христового величність богокрасно славлячи, співаємо Христу: Алилуйя!

Ікос 11

Будь-яку спокусу обійти благали і життя вічного покращити жадали, як вірні учениці Христові, кожна на своєму шляху, однак єдиним духом віри та любові Йому попрацювали саме, ось чому і радостей у Царстві Його сподобилися якраз. Тому ради, труди і подвигі ваші згадуємо і славі вашій в Царстві Христовому радуємося, виспівуючи вам саме так:

Радуйтеся, вірні учениці Христові, не людям, але Богу в житті вашому угодили; радуйтеся, убогістю духовною Царство Небесне здобули.

Радуйтеся, духом лагідності землю обіцяну унаслідували; радуйтеся, милосердя ділами милостей від Господа у Царстві Його сподобилися.

Радуйтеся, серцем чистим Бога Слова бачите; радуйтеся, сповідниці віри Христової, нагороду велику на небесах отримали.

Радуйтеся, Марфо і Маріє, що взірець віри і любові нам показуєте!

Кондак 12

Благодаттю Всемилостивого Бога отримали насмілення велике до Його, о блаженні сестри. Благання ваші та прохання за нас грішних до престолу слави Його вознесіть, щоб спасенні заступництвом вашим, Воскреслому і всіх з Собою воскресившому ангельську пісню заспіваймо: Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи нині зі всіма небесними силами трисвяту пісню дивному у святих Своїх Богу, о преблаженні сестре Лазареві, спогляньте з висоти небесної на нас грішних, хвилями моря житейського збурені, тихого пристановища спраглих і вас так любов'ю величаючи:

Радуйтеся, на небі в славі з ангелами і всіма святими царствуєте; радуйтеся, і на землі в Церкві Христовій  пісенно прославлювані.

Радуйтеся, як зірки небесні в пітьмі віку цього чеснотами вашими сяяте; радуйтеся, Богом данні нам в житті нашому наставниці.

Радуйтеся, милосердя служінням Христу першопочатківці; радуйтеся, теплі за нас до Бога молитовниці.

Радуйтеся, Марфо і Маріє, що взірець віри і любові нам показуєте!

Кондак 13

 О предивна боголюбива двоїце, віддані учениці Христові, Марфо та Маріє преславні, вогонь любові і віри в душах ваших запаливши і тих ради в Царство слави силою Воскреслого увійшовши, випросіть нам у Христа Бога нашого допомоги шляхами вашими тут на землі пожити, щоб в обителі Отця Небесного вселитися, разом з вами і всіма святими і ми на престолі слави Возсівшому заспіваємо ангельську пісню: Алилуйя!

Молитва

 О святі та всехвальні учениці Христові, Боголюбиві Марфо і Маріє! Ублагайте улюбленного вами і вас полюбившого Найсолодшого Ісуса, Якого ви сповідували, як Христа, Сина Божого, щоб дав і нам грішним, гріхів, відпущення, у вірі непомильній нелицемірне і тверде стояння. Вселіть в серця наші дух страху Божого, смиренну на Бога надію, терпіння і до ближніх милосердя. Визволіть  нас молитвами вашими від спокус житейських, бід і нещасть, щоб тихе і мирне життя поживши тут, з думками непорочними та серцем чистим, з насміленням віри і упованням постанемо на той Страшний Суд і, добру відповідь на нім віддаючи, радості вічної в Царстві Небесному сподобимось. Амінь.

Молитва друга

 О блаженні і святі жони, що вірою і любов'ю Христу Богу послідували та в обителі Отця Небесного вселилися! До вас нині я, грішна, (ім'я) прибігаю і смиренно молю: навчить мене і поможіть мені ходити перед Богом шляхами вашими безперешкодно і вічне разом з вами життя наслідувати.

 О Марфо праведна, твердим сповіданням віри твоєї Христові догодила, укріпи слабку віру мою. В службі Господу і браттям нелицемірно та ретельно прикладатися, поможи і мені служіння моє бездокору та вседушевно проходити. Сестру твою інколи, в скорботі перебуваючу, до Христа закликала ти, а та мовила: Учитель прийшов ось і проповідує тобі. Нині отже постань мені в тяжкий час випробування віри і любові моєї та в глибині серця звісти мені, що Господь Ісус невидимо прямує, щоб шляхом випробувань залучити мене до Себе! Випроси мені, о мати свята, у Господа нашого силу і кріпость, щоб підійнятися скоро, прибігаючи до Його, поклонюся Йому і в смиренній любові Його мир та спасіння душі моїй знайду.

 І ти, о Боголюбива Маріє, при нозі Ісусовій одне на потребу знайшла, помолися Йому благу частку спасенним і мені, грішній, посприяй. Миро запашне в дар подяки Христу Життєподавцю принесла, умоли нині Його і душі моїй подати миро молитви і покаяння сльози, чистоти і добрих діл ароматне, так щоб в обновленні всім цим серце моє Господь прийшов і обитель Собі сотворив.

 До вас, о святі праведні жони, Марфо та Маріє, припадаю і смиренно молю: не залиште мене в дні тяжких випробуваннях, щоб не спокусилася тлінними і принадами світу цього, найбільше ж в час прикрий розлучення душі моєї з тілом, захистіть мене і спільного Владику нашого ублагайте, щоб споглянув на мене в зубожінні сил моїх милосердним оком і, простив всі провини мої, підійняв мене на життя безкінечне в блаженних обителях Отця Небесного. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар