Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

Очільник єпархії привітав Предстоятеля в день Його тезоіменитства та взяв участь у святкових богослужінях

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у другу неділю після Пасхи та в день пам’яті свого небесного покровителя – святителя Епіфанія Кіпрського, 12 травня 2024 року, очолив Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі столиці.

Його Блаженству співслужили архієреї й духовенство 

зі всієї України, а також Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл.Після читання Євангелія Блаженнійший владика возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

На запричасному стиху проповідь виголосив митрополит Білоцерківський Євстратій.Після подячного молебню митрополит Вінницький і Барський Симеон від імені Священного Синоду, архіпастирів, духовенства та мирян висловив вітання Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви з нагоди Дня тезоіменитства:

«Ваше Блаженство, дорогий наш Предстоятелю!

Христос воскрес!

Від імені Священного Синоду Православної Церкви України, єпископату, духовенства, чернецтва та вірян вітаю Вас з Пасхою Христовою, яку ми продовжуємо святкувати, та Днем пам’яті Вашого небесного покровителя святителя Епіфанія Кіпрського, ім’я якого Ви носите і наслідуєте приклад його непохитної віри та доброчесного життя!

Як для святителя Епіфанія, так і для Вас, служіння Господу Ісусу Христу і Його Святій Церкві стало головною метою, якій присвячені усі Ваші труди і старання. З Божою допомогою вони приносять рясні плоди, які проявляються насамперед у все зростаючому авторитеті Православної Церкви України серед інших помісних Православних Церков та у довірі, яку наша Церква має від побожного українського народу. Про таку довіру говорять не лише дані соціологічних досліджень. Головним чином про неї свідчать переповнені храми нашої Церкви, які ми, зокрема, бачили у ці пасхальні дні.

Любов народу Божого – це те, що не можна здобути ані дипломатичними зусиллями, ані примусом. Її не можна купити ані за гроші, ані за солодкі обіцянки. Ця любов є відгуком людей на духовну працю та соціальне служіння, які Церква здійснює під Вашим керівництвом. А довіра народу є відповіддю на позицію Церкви щодо актуальних питань, які хвилюють суспільство.Ще зовсім нещодавно, коли відбувся Об’єднавчий Собор і Вас, Ваше Блаженство, було обрано Предстоятелем єдиної помісної Української Православної Церкви, було багато таких, хто сумнівався, що наша Церква витримає тиск, який на неї чинився і ще продовжує чинитися з боку Росії та тих в Україні, хто є явними чи прихованими адептами «русского міру». Але попри всі труднощі ми бачимо, що під Вашим святительським омофором Православна Церква України розвивається, примножується і по праву називається Церквою свого народу, Церквою, до якої українці звертається у духовних потребах і у якій знаходить підтримку й опору завжди, а особливо у цей важкий час війни.

Подяка Господу за те, що у такий час Він послав нам такого Предстоятеля! Ваша віра, мудрість та велика любов до Бога і своєї Батьківщини надихають усіх архіпастирів, пастирів і вірян. Тому від себе особисто і від всього побожного українського народу ще і ще раз вітаю Вас, наш дорогий Предстоятелю і духовний Батьку, з Днем тезоіменитства і бажаю Вам від Господа Ісуса Христа, за молитвами святителя Епіфанія Кіпрського, здоров’я, радості, добра, миру та благословення у Вашому Першосвятительському служінні!

Εἰς πολλὰ ἔτη, δέσποτα!»

У відповідь Митрополит Епіфаній подякував за теплі слова привітань та звернувся до присутніх зі словом.

Завершилася урочиста відправа многоліттям Блаженнійшому владиці.

Поділитися:


Церковний календар