Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

9 березня — М’ясопусна поминальна субота

 В ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

Сьогодні, брати і сестри, Вселенська поминальна м’ясопустна батьківська субота  й ми молимося за всіх від віку спочилих православних християн: отців, братів і сестер наших. Чому ми молимося до Бога не лише за живих, але й за померлих? Тому що ми знаємо, що у Бога немає мертвих, у Нього всі живі. І ті, хто відійшов від нас, від цього матеріального світу, де ми нині живемо, – вони живуть в іншому світі, духовному. Тому підносимо молитви перед Господом не за мертвих, що вже не живуть на цій землі, а за живих, що перейшли у вічне життя.

Дехто думає, що молитва за померлих не приносить для них ніякої користі, але це не так. Господь наш Ісус Христос та апостоли навчали безсмертної любові. Вони не вчили любити тільки живих, що перебувають на землі. Говорячи про безсмертя душі, про вічне життя, про якості істинної Любові, Священне Писання свідчить, що любов не вмирає, а продовжується й після тілесної смерті. Таким чином, молячись, ми виявляємо свою любов, яка долає все, що розділяє живих й померлих, і ця молитва для спочилих є такою ж корисною, як і для нас, живих. Ми часто звертаємося з молитовними проханнями до святих, які теж колись померли, але просимо їхньої допомоги, бо вони живі у Бога та прославлені Ним як святі. Так виявляється сила і єдність Церкви, яка долає і час, і простір, і саму смерть за допомогою Спасителя – Господа Ісуса Христа.

Всі ми свідомі того, що рано чи пізно наш життєвий шлях тут, на землі, завершиться, і ми перейдемо у життя вічне. Тому ми звершуємо поминання померлих, щоби також нагадати про плинність нашого життя й усвідомити, що поки маємо час, то потрібно трудитися й творити добро, боротися з гріхом у собі заради майбутнього, вічного життя.

У поминальні суботи ми сумуємо за тими, кого з нами тут вже немає, але всі наші молитви сповнені віри, ми навіть молимося у світлих одежах, які є символом Воскресіння, бо віримо, що померлі перейшли туди, де немає скорбот і печалі, а є безкінечне життя. Тож виявляймо свою любов до померлих і турботу про них через молитву та милостиню, яку приносимо в цей день до храму чи подаємо вбогим, для того, щоби Бог був милосердним до спочилих і упокоїв їх у Своєму Царстві Небесному.       Ієрей Володимир Чмуда, настоятель Свято-Покровської парафії села Базар.

Поділитися:


Церковний календар