Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТОМУ МУЧЕНИКУ ПАРФЕНІЮ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР .

Тропар, глас 4

Мученик Твій, Господи, Парфенію в стражданні своїм вінець нетлінний прийняв від Тебе, Бога нашого; маючи бо силу Твою, мучителів подолав, сокрушив і демонів немічні спокуси. Його молитвами спаси душі наші.

Кондак Глас 2:

Благочести́вого і вінцено́сного му́ченика, /   на ворогів переможних  отримав здолання ,/ зійдемося, досто́йно піснями прославити,/ Парфе́нія превели́кого в му́чениках,/  чуде́сами женця всебага́того,/ що мо́литься  Го́споду за всіх нас.

КОНДАК 1

Обраний страстотерпцю і предивний сповіднику Христовий Парфенію,/ з сонмом мучеників непепереможних Церкви Христової співбудівничим явився ти,/ світло Пресвятої Тройці в пітьмі ідолонечестя сповістив,/ любов до Христа кров'ю своєю закарбував,/ та вінцем слави нев'янучої Страстозасновником Голгофським увінчаним став ти./ Але , що маєш сміливість до Господа,/ у вірі Православній не зганьбитися/ і відходу христианського сподобитися нам ублагай, щоб виголошувати тобі:

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

ІКОС 1

Ангельські чини здивувалися, коли, в немічному тілі той, Парфеній по- ангельски за Христа подвизався , – дівственнику Христовий, і Його Возлюбленного перед мучителями так визнавши: Христа – Сина Божого, з Отцем і Святим Духом сповідую, Тройці Єдиносущній і Нероздільній покланяюся, божків ж ідольських в ні  що співставляю, щоб з Христом життя вічне успадкувати. Ми ж, бачачи тебе у вірі святій так з подвигом, утішно викликуємо тобі:

Радуйся, друже Христовий та наш перед Ним заступнику; радуйся, Церкви Христової відданий обручнику.

Радуйся, євангельської Правди сповіднику небоязкий; радуйся, в подвизі віри непереможний.

Радуйся,  гроно спіла, що кров свою за Христа пролив; радуйся, житієм неоскверним Церкву Христову оздобив.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 2

Бачив брата свого Калогерія, що наказом імператора Декія, як катівниками  кості розшматовано та інших мучеників, що домоупорядковували Церкву Христову мужньо звершуючи, не побоявся ти, Парфенію богомудрий, але як вірний воїне Христовий, на працю незвичайну цю , зі всіма хто Христу  співрозпинався, ти  співрозіп'ятися Йому постарався, щоб купно страждаючи, заспівати з ними переможну пісню Богу: Алилуйя!

ІКОС 2

Розум богонатхненний благочестям віри здобув ти, Парфенію премудрий, коли дух злобивості піднебесної, з обмовленниками твоїми, підвалини Церкви Христової зруйнувати накинулися. Ти ж того, людиновбвцю відвіку, стражданнями своїми посоромивши, кров свою за Христа проливаючи і таким чином Церкву Святу по всій вселенній утверджуючи, щоб на бенкет дивний негайно з'явитися. Подвигом цим та любов'ю твоєю до Господу втішаючись, приносимо тобі такі похвали:

Радуйся, мученику Христовий непереможний;радуйся, будівничий Церкви Святої предивний.

Радуйся, як невісту прекрасну Церкву Святу возлюбив; радуйся, злобу мучителів нечестивих кров'ю своєю потопив.

Радуйся, як зоря ранішня в Церкві Христовій засяяв ; радуйся, терпенінням твоїм гарний взірець вірним показав.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 3

Силою звище підперезані були бедра твої, мученику Христовий Парфенію, коли, як жертва запашна, за Христа принісся ти, і тяжкі тортури, як бенкет шлюбний, отримати забажав, і так Христу, за спасіння світу на Хресті розіп'ятому, послідовником старанним з'явився, богорозсудливе благочестя віри літ давніх преславно світові засвідчивши, щоб багацтва некрадене Церкви Христової вірними хранителями будемо, безперестанно взиваючи Богу: Алилуйя!

ІКОС 3

Маючи тверде віри сподівання у воскресіння живих та мертвих, як виправданням Крові Сина Божого, що Він помер і воскрес, й мертвих і залишених в живих воскресить із Собою, ти Парфенію боголюбивий , кісток поламання, шкіри здерання та голови розбиття більше цінних одеж та почестей царських зволивши, і так слави безсмертної досяггнув ти, Парфенію боголюбивий. Нині ж Церква Свята, котру прикрасив ти подвигом своїм, приносить тобі подячні такі похвали:

Радуйся, страстотерцю земний, небесний вінценосцю; радуйся, непосоромлений сповіднику Пресвятої Тройці.

Радуйся, Хреста знамення славно здійняв; радуйся, багряницею спасіння до вічної слави зодягнений.

Радуйся, бо подвиги твої земним і небесним повсякчасна веселість; радуйся, бо любов твоя до Господа вірним гідне наслідування.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 4

Буря нестриманої лютості здійнялася на Церкву Христову, коли кесарі римськи задумалися богами найменуватися. Якими тортурами і фанатичною смертністю страшною не побоялися і не вигублено послідовників Христових? Таких вогнем і в кипучій оливі опалювали, інших звірями розтерзували, а других на хрестах смолоскипних спалювали, але, Господу Богу сприяли в заснуванні Церкви Святої не порушно. До цього чину сповідників непереможних з радістю причислений ти, терпеливий духом Парфенію, тож зі всіма святими й Ангелами небесними на віки співаєш Богу: Алилуйя!

ІКОС 4

Слухаючи тебе, Парфенію предивний, як перед Декієм царем мужньо Христа сповідував: «Мені бо є життя Христос, а якщо померти – знайдення, тому Цей є воістину Син Божий, що спасає рід людський, в Нім бо не посоромимся по віки», мучителі злочестиві злобою знахабніли, а люди ж, спраглі правди євангельської, інші водою, щасливі саме своєю кров'ю хрестилися, душі свої, гріхами скверними, в храмі Божому освятилися. За це, угоднику Божий, приносимо тобі саме таке:

Радуйся, Церкви Христової похвало пресвітла; радуйся, дівства непорочного красото предивна.

Радуйся, світильнику віри – Світла незгасимого; радуйся, рабе благий і вірний Господа недосяжного.

Радуйся, за рід християнський старанний молитовнику; радуйся, в земних випробуваннях наша відрада і пристановище.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 5

Богопротивного  наказу Декія даремного не побоявся ти, богомудрий Парфенію, навіть обмовника його Ливанія пекельного катівника, яким саме ворогом Христовим зробити тебе задумав. Ти ж, у вірі і любові до Господа зміцнюючись, з апостолом Павлом взивавши: «Ні скорбота,  ні тіснота, ні нагота, ні меч, ні смерть, ні теперішнє, а  ні прийдешнє не взмозі розлучити мене від любові Божої, яке у Христі Ісусі Господі нашому», Йому ж ангельську пісню заспівуючи: Алилуйя!

ІКОС 5

Бачив благочестивість твою і служіння стараністю потребам Церкви стражденоної, голова міста Риму Емиліан, що християнином був, помираючи, все майно своє і юну дочку свою Каллісту; як Самому Господу, тобі та брату твоєму Калогерію – ще поза гніву кесаревого бувшого – в піклування віддав, і про  доброзвичайну красоту вашого християнського служіння посеред пітьми гріховної всій Церкві повідав, щоб усі побачили любов вашу до Господа і ближнім своїм від роду в рід приносять тобі, Парфенію, такі похвали:

Радуйся, християнського благочестя преславний поборнику; радуйся, святого православ'я нескрадений скарб.

Радуйся, насліддя Церкви Христової ревний охоронцю; радуйся, вдів і сиріт дбайливий захиснику.

Радуйся, язика свого улесливістю ніколи  не осквернив; радуйся, вустами своїми волю Божу повсякчасно благословив.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовенику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 6

Проповідує і величає нині Свята Церква подвиги твої, друже Христовий Парфенію, якими ж з братом твоїм Калогерієм, мов би два херувима, вертоград Христовий, Церкву земну, полум'яною любов'ю возлюбили і неї від лютого нечестя поганськаго мечем віри огородили, щоб пізнав світ, що Бог наш – Бог любові є, виконували саме неміч людської природи силою Своєю благодатною, щоб не посоромитися по віки, співати пісню перемоги: Алилуйя!

ІКОС 6

Засяяло світло Євангелія Христового в пітьмі поганського зловір'я, і всю вселенну просвітило, котре ти, світоносцю Парфенію, з  безліччю воїнів Христових любов'ю сердець ваших, в полум'ї незгасимому запалив гостинно, кров'ю ж своєю, як оливою, найчистішим Духом Святим освячений, що  оживотворюється,  Ним же просвітилася й зміцнилася Церква Христова на віки. Ми ж, бачачи вас в котлі оливи киплячому і на хрестах живріючих Рима нічного, трепещуще, в вере утверждаемся и со умилением приносим ти таковая:

Радуйся, світильнику Світла немеркнучого; радуйся, світлоносцю Вогня незгасимого.

Радуйся, священна сурмо, правду Христову сповіщаєш; радуйся, благословенна стріло, підступи диявола вражаєш.

Радуйся, хлібодаре, що приніс себе Христу в жертву непорочну; радуйся, виночерпче, що послужив небесному Жениху кров'ю медотекучою.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтеплійший!

КОНДАК 7

Бажав Господь посоромити зарозумілість Ливанія богохульного та тих хто з ним,  перед народом і учениками твоїми , як молитвою теплою здалеку потішали з братом твоїм тебе  в стражданнях ваших, зміцнюючи тебе, багатостральнику Парфенію, як  адаманта твердого. Бачив же тебе мучитель злочестивий у вірі непохитним, спаленню вогняному засудив тебе, але не заспокоївся. Правиця ж Божа, мов отроків в печі вавилонській, полум'я вогняне прохолодило, щоб не доторкнулося тілес ваших, в нім саме, як в світлиці царській, почулася пісня ваша до Бога: Алилуйя!

ІКОС 7

Нове багацтво скарбе не вкрадений оздобив славою Церкву Христову, коли богоборець Ливаній, бачив своє посоромлення в свідчені правдивого благочестя віри християнської, котру ви з братом Калогерієм мужньо сповідували, несамовито, деревом палаючим роздробило голову твою, Парфенію богомудрий і так вінцем слави нев'янучим увінчав тебе. Народ же та учні твої, смерть твою непосоромлену бачили, прославили Бога, й тіло твоє з побожністю похоронили. З ними ж і ми приносимо тобі добрі похваління:

Радуйся, славно скорив кепське на краще; радуйся, бо богоросудливо приурочив теперішнє прийдешньому.

Радуйся, славою та честю голову свою увінчав; радуйся, бо данину вірності тої в руки Божі віддав.

Радуйся, в полум'ї вогняному братію по вірі не засоромив; радуйся, відданість Господу Ісусу кров'ю своєю освятив.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господу найтепліший!

КОНДАК 8

Подорожні та прибульці є ми на землі, і де, як мовить Премудрий: будь-яка суєта суєт – виснаження духа. А ти, преславний мученику Парфенію, що запалав у Господі, тлінне це зодягнувши в нетлінне, й смертне зодягнувши в безсмертне, і таке, як в міру віку мужа Христового, і де саме занурена смерть перемогою, немов небесній, досягнув ти образу небесного, тож за тебе надію спасіння маємо, тоді  взиваємо Христу переможну пісню: Алилуйя!

ІКОС 8

Весь ти на висотах, весь ти Христовий, весь ти нев'янучий цвіт і аромат Церкви Небесної, земний і небесний Парфенію. За тебе все небесне веселиться, земне ж, бачачи тебе , бо за мир молишся, як миро ароматне, у подніжжя Христового любов'ю за мир пролляте, всю надію на тебе покладають, і як Еміліан вірний помістя та дочку свою, що душі свої заступництву твоєму перед Господом з сподіванням доручають із любов'ю тобі взивають:

Радуйся, що шукаючи Христа, знайшов ти життя вічне; радуйся, бо  побоючись Господа – відкрив ти любов Предвічну.

Радуйся, силою любові до Господа смерть в ніщо поставив; радуйся, молитвою вогняною полум'я вогня предметного погасив.

Радуйся, в напастях житейських скорий наш помічнику; радуйся, в палахкотінні гріхолюбності гинучих животворче джерело.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 9

Всяке єство небесного і земного радістю наповнюється, бачачи обох братів по плоті небесними вінцями увінчаних та, як вірних приятелів Христових, коло престолу слави Його посталих та Пречистій Матері Його Преблагословенній Діві Марії по- ангельски служать й до Неї сміливість благу мають. Цю бо, Матір,що  воплотила  Сина Божого, пречистий храм Спасів і Духа Святого оселю, цілій вселенній сповідував. За таке радіючи , дивному у святих Богу взиваємо: Алилуйя!

ІКОС 9

Оратори  багатослівні не спроможні мовити з гідністю, як себто в землі Вірменській народжений, зі сповідниками римськими, помученицьки кров свою за Христа пролляв, нині ж, славний Парфенію, як скарб благодаті Божої всенаповняючий, в землі нашій слов'янській багатоцілющими мощами твоїми почиваєш,  в них же розрада духовна, болістей сцілення і благозволення Боже маємо. О таким вражаємося, вдячно приносимо тобі такі похвали:

Радуйся, синів землі Вірменської достойний насліднику; радуйся, від сходу сонця до заходу непохитний Христовий сповіднику.

Радуйся, золотовінчана голово, землі Галицької небесне благословення; радуйся, православного народа нашого від зла всілякого визволення.

Радуйся, благий і вірний за нас перед Богом клопотарю; радуйся, за Божу відплату беззупинний  оповіснику.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 10

Спасительну втіху удіяв Господь землі Галицькій та нового клопотаря звів за народ наш перед лицем Своїм, отже святі мощі вірного сповідника Свого, Парфенія дивного, на радість і духовне укріплення нам дарував, в них саме світло сходу православного звіщає нам про єдність віри давніх церков Христових і просвіщає всіх, єдиними устами та єдиним серцем, в однодумності віри, братолюбності й смиренномудрусті співати Богу: Алилуйя!

ІКОС 10

Стіна та огородження ти всім, хто до заступництва твого прибігає і твого повірительства теплого перед лицем Божим шукає, страстотерпцю Христовий Парфенію, бо знаємо тебе, що  силами та благодаті Божої сповнений, в ній же зміцнившись, всі підступи лукавого переміг, можеш й нам допомогти. Отже заради, до всечесних мощей твоїх припадаємо і всеулюблено пам'ять твою сіткуємо, молимо тебе старанно: вознеси молитви твої до Господа і всім, по кожній  потребі, милості Божої і гріхів прощення випроси, щоб викликувати тобі:

Радуйся, в бурях житейських пристановище заспокійливе; радуйся, в пристрастях тілесних виправлення безболізне.

Радуйся, в гріховному засипанні благодатне пробудження; радуйся, в нерозкаянному відчаї спасительне лікування.

Радуйся, бо престарілих батьків сльози гірки витираєш; радуйся, бо свавільним чадам їх суд Божий звіщаєш.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію , молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 11

Пісню преславну приносимо тобі, Парфенію, радосте наша, що старанно за істину Христову страждаючи, Йому Найулюбленішому послідуючи, з дивними будівничими Церкви Святої  спірозпинався, і так сузір'я Церкви Вселенської оздобивши! Отже, Христу, що благозволив на зміцнення надії нашого спасіння наділив благодатними чесними мощами твоїми землю Галицьку, як Богу Спасителю нашому подячно співаємо: Алилуйя!

ІКОС 11

Світлоблискуче світило, святі мощі твої, воздвиг Господь в землі слов'янській і, як Ангела вірного та молитовника ретельного, дарував тебе, мученика Парфенія, православним людям землі Галицької, коли позбавлені були святих мощей великомученика Іоана Нового Сучавського. Нині ж, дар божественний та багатоцінний прийнявши, Благодійнику нашому Богу всерозрадно покланяємося, тобі ж, радосте наша, Парфенію, як молитовнику й перед Богом за нас клопотарю, волаємо:

Радуйся, землі Галицької Ангеле невсипущий; радуйся, заступнику наш перед Богом всещедрий.

Радуйся, подружжь християнських від незгод огородження; радуйся, прибігаючих до тебе щедре благословення.

Радуйся, клопотарю миру всесвітнього непорушного; радуйся, проводирю вірних до святкування бенкету ангельського.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтепліший!

КОНДАК 12

Благодать Всесвятого Духа зміцнювала тебе, мученику Спасів Парфенію, коли посеред полум'я вогняного твердо стояв ти на камені віри сповідання свого, щоб не посоромитися вірним Церкви Христової у випробуваннях лютих. Благодатні ж сили й дійства Цього Всюдиприсутнього та все Сповняючого й нам випроси, преславний Парфенію, щоб не збідніла віра наша і не зменшилася на Господа надія наша, щоб не посоромилися діяння отців наших у сповіданні нашому, коли взиваємо похвальну пісню: Алилуйя!

ІКОС 12

Співаючи предивні страждання твої та виспівуючи  любов твою до Господа, всехвальний Парфенію, вихваляємо усі невимовні благовоління Божі, що на нас звершилися. Тебе бо, улюбленного раба Свого, Всеблагий Господь, в утіху і утвердження віри нам дарував, щоб зрозуміли, який щедрий і милостивий Господь, з роду в рід помічник та захисник нам становиться: визволить душі наші від смерті, очі від сліз, ноги від намірів лукавих, почувши нас, заради молитов  твоїх, і буде нам на спасіння. За таке радуємося, приносячи тобі такі похвали:

Радуйся, Церкви Православної похвало і утвердження; радуйся, землі нашої від полум'я згубного визволення.

Радуйся, воїне, що щитом миру нас огороджуєш; радуйся, вірних від гріховної смерті зберігаєш.

Радуйся, бо молитви твої відрада наша спасительна;радуйся, бо святі мощі твої душ наших прохолода священна.

Радуйся, предивний мученику Христовий Парфенію, молитовнику за нас до Господа найтеплійший!

КОНДАК 13

 О предивний сповіднику і преславний мученику Христовий Парфенію, що теплотою любові твоєї до Господа, відвідуй і зігрій серця наші, тож прийми це приношення наше, як вінець похвали сердечної, та, як ладан запашний, піднеси молитву свою за всіх Владиці, і випроси землі нашої спокою добробутного, церквам Божим єдності та статку, нам же всім чистоти сердечної і любові непорочної, щоб спасенні тобою, похвальну пісню взивати Богу: Алилуйя!

МОЛИТВА

О преславний і Богом улюбленний мученику Христовий Парфенію! Тебе, осяявшому величність Церкви Христової мученицькою кров'ю своєю, заснування Її утвердивши смерттю своєю, дивно з'эднавшому подвиг свого сповідництва з пітьми мучеників Христових, що співрозіп'ялися Викупителеві світу у піднятті Його Святої Церкви до сповіщення євангельської істини по всій вселенній, припадаючи молимося: бо покровителем і клопотарем за народ наш є перед Богом, Парфенію предивний, вознеси молитви твої до Господа за всіх, хто з вірою і любов'ю до честних мощей твоїх припадає й помочі твоєї небесної просить.

Вчини отже, щоб почута стане перед Богом молитва матерів скорботних за дітей своїх, та дітей доброзичливих за батьків їх. Щоб не знесилений перед Господом плач та жалоби вдів та сиріт, бодай клопітництво подружь вірних в потребах їх; тож утішиться у ніг твоїх всякий в недугах душевних і тілесних страждений, і від намови людської нещасний, і не відійде  зараз всякий у відчаї знедолений, в скорботах й потребах житейських до тебе прибігаючий.

Вилий благодать твою, боголюбивий Парфенію, і укріпи немочі наші проти сіток духа лютісті піднебесної. Щоб відлучится від думок наших духа ненависті й злопам'ятства, заздрості і лестощів, духа боязливості та відчаю, духа розбрату та розколів, духа гордливості та будь-якої іншоюї лютості, щоб не загинули в суєті житейській, що страху Божого немають.

Та ще випроси, угоднику Божий, миру Божого всій вселенній, в добробуті в братській однодумності Святих Божих Церков і спасіння всього роду людського. Народам же нашим збагачення і у всьому поміч успішну, ублагай, і у вірі православній зміцнитись. Пастирів Церкви Божої і чесне чернецтво в молитвах зігрій і підтримай, та зітхання їх за спасіння світу благоприємно перед лицем Божим вчини. Найбільше ж умоли Господа Сил, щоб не відвернув милість Свою від нас, заради гріхів наших, але як Отець чадолюбивий, вилив милість Свою на спадкоємство Своє, щоб не посоромитися на віки. Йому ж честь і поклоніння належить: Отцю, і Сину, і Святому Духу, на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар