Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТОМУ ПРЕПОДОБНОМУ ІОНІ КИЇВСЬКОМУ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Кондак 1

Вибранний угоднику Христовий і Чудотворче, преподобний отче Іоно, що просяяв світові, як зірка богосвітла, житія твого добротою і безліччю чудодійств прославляємо тебе любов'ю в піснях духовних: ти ж, що маєш сміливість до Господа, молитвами твоїми від будь-яких наших бід звільни, тож взиваємо тобі;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Ікос 1

Ангельський норов мав ти, отче преподобний, і як безплотний, непорочного житія звершував ти на землі, дивний образ удосконалення духовного нам зоставив, тож наслідуємо чеснотам твоїм, і викликуємо тобі так:

Радуйся, цвіте запашний гожого виховання:

Радуйся, посудино Божественного обрання;

Радуйся, що ніжості і пишності світу цього зневажив ти:

Радуйся, що Небесного і нетліннного, бажанням мріяв ти;

Радуйся, волею твердою волі своєї відрікся:

Радуйся, відсіченням пристрастей угодив Богові і спасся;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 2

Бачив Господь душу твою, як ниву гарнообробленну до родючості духовної, від юності до шукання одного на потребу, направив твій задум, преподобний, отже заради любові Христової, батьків своїх і дім батьківський залишивши, та будь-якого пристрастя суєтного звільнився, прилинув ти в пустелю Саровську під крило Серафима преподобного, на подвиги чернечі, взиваючи спасаючому тебе Богу: Алилуйя!

Ікос 2

Розумом богопросвітленним пізнав ти суєту світу цього і мінливість, в нім бо саме радість перемінюється скорботою, добробут навідується раптовими бідами. Отже вічних нетлінних благ забажав ти, отче преподобний, і подібно постарався знайти  відречення мирських благ, і добровільною убогістю , спонукаючи нас викликувати тобі:

Радуйся, тісний шлях спасіння від юності возлюбив:

Радуйся, ярмо Господнє на шию свою поклав;

Радуйся, священними обітницями волю свою пов'язав:

Радуйся, себе  і все життя своє Господу віддав;

Радуйся, будь-кому на благо старанний служителю:

Радуйся, хворих і немічних угамовнику;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 3

Силою Всевишнього опромінений і зміцнений, в чернечому постризі волосся голови твоєї, все плотське мудровання відклав ти, преподобний, і як воїн майстерний, одежу чернечу в броню спасіння зодягнув, та непереможною зброєю Хреста Христового зодягувся, сильно вартувавши проти ворога невидимого диявола, смиренням глибоким перемагаючи його вознесенну гординю, й завжди волав до Господа: Алилуйя!

Ікос 3

Мав сліз джерело щедре, угоднику Божий, і утіхою великою благодать, хліб твій слізьми зрошував ти, і питво плачем розчиняв, від надлишка бажання божественного й любові до Господу. Отже і ми ублажаємо тебе йменнями такими:

Радуйся, думки плотські силою молитви прогонюєш:

Радуйся, сумнівних у вірі словом Божиим зміцнюєш;

Радуйся, позбавлення тілесного багато добра духовного зібрав:

Радуйся, убогістю дарування небесне здобув;

Радуйся, мовчання особливий хранителю:

Радуйся, суворих уставів чернечих охоронцю;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 4

Буря спокус і намагань диявольських не спромоглося похитнути споруди твоєї душевної, преподобний отче, що основана адже була на твердому камені віри у Христа, і бережана розсудливістю та молитвами безперестанними, якими саме завжди притидіяв ти ворогу спасіння людського, і не спіткаючись піднімався ти по стежках чеснот до удосконалення духовного в міру віку Христового, виспівуючи Богу: Алилуйя!

Ікос 4

Почули близькі і далекі  ангелоподібне житіє твоє преподобний отче Іоне, і благодаті чудес потік завжди виливаючий, бо молитвою твоєю прокаженні очищаються, сліпі прозрівають, кульгаві ходять і будь-який недуг з вірою прибігаючих, якщо і іновірцем є, здоров'я покращує, ті звільнилися волають тобі саме так:

Радуйся, хворим, як братії Христовій, служителю:

Радуйся, високих подвигів житія християнського поборнику;

Радуйся, новоначальных искусный руководителю:

Радуйся, незмінне правило поста і смирення;

Радуйся, помираючих поставляв на покаяння:

Радуйся, усім навіював Життя Вічного знайдення;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 5

Богоприплинною пресвітлою зіркою явився ти, преподобний отче наш Іоно, небо церковне оздобивши та усіх блукаючих по морю пристрасного життя цього даною тобі від Сонця Правди Христа Ісуса, істинного Бога, благодаттю осяюєш, пітьму печалей і млу всіляких недуг та скорбот проганяєш, напоучуючи усіх хто до тебе з вірою прибігає на шлях спасіння, до вічної Небесної Вітчизни скеровуєш, співаючих Богу: Алилуйя!

Ікос 5

Бачили ангельські чини рівноангельське житіє твоє отче богоблаженний, смирення твого глибину, молитви невідступність, стримання твердість і велику ревність духа твого за чистоту, здивувалися і прославили Людинолюбця Бога, зміцнюючого немічне єство людське. Ми ж ублажаємо тебе і викликуємо:

Радуйся, мирським наставнику життя богоугодного:

Радуйся, засновнику обителі доброурожайної;

Радуйся, бо благі починання твої Христос благословив:

Радуйся, бо сотрудника тобі в чині службовця явив;

Радуйся, спільного житія чернечого заснував:

Радуйся, тим всезброю благочестя їм надав;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 6

Проповідує світ увесь православний тебе, преподобний отче наш Іоно, як демонів прогонителя, хвороб цілителя та іиших багатьох чудес звершителя. Ми ж, Бога за тебе прославляючи, взиваємо Йому: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяв ти на горах Звіринецьких богосвітле світило, та на спасіния стезю наставив ти багато душ людських: показав бо тебе Христос наставником і вчителем ченців пустелюбних, які збіглися до тебе, як вівці до пастиря,що  спромігся упасти їх на пасовищі живнім. Отже, як вчинившого та навчившого, ублажаємо тебе цими похвальними висловлюваннями:

Радуйся, спільними трудами пустих роздумів хитання позбувся:

Радуйся, тими як бронею, пристрастей розпалені стріли відбив;

Радуйся,бо  вселив в обителі дух спільного стримання:

Радуйся, бо використав в ній плевели залюбки;

Радуйся, бодьорінню духовному багато ченців навчав:

Радуйся, до кінця житія перший в трудівниках був;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 7

Бажав Людинолюбець Господь прославити місто це, як виноград подвигів твоїх, отче, послав Пресвяту Владичицу нашу Богородицю благовістити тобі, що буде в столичному місті Києві обитель ченцям на спасіння, оздоблена храмом в ім'я Святої Тройці. Ти ж явленням Пречистої просвітлений, з радісним трепетом вслухаючись благовістю небесному, взивав в смиренні духом Владиці Ангелів і люду : Алилуйя!

Ікос 7

Нове знамення благовоління Божого дарувалося тобі, преподобний, коли безмовному тобі у Видубицькому монастирі, в ночі світло велике опромінило знану тобі келію, та Сама Пречиста с сонмом Святих постала перед тобою, мир тобі даруюча й наказала, щоб улаштував там обитель чернечу, і в ній храм в ім'я Святої Тройці. Вражаємося отже такому предивному трикратному Богоматеринському троїчному явленню, викликуємо тобі:

Радуйся, мудрий наперед помітивший обитель нову:

Радуйся, що поревнував убоголюбному житію Христовому;

Радуйся, святих храмів в обителі засновнику:

Радуйся, багатьох собор ченців зібрав;

Радуйся, бо труд твій Звище благословився:

Радуйся, бо святе бажання серця твого збулося;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 8

У красі дивно явилася тобі в повітрі Матір Божа з апостолами і мучениками та преподобними й іншими святими, вказуючи місто, що  на ньому ж храм в ім'я Животворчої Тройці та обитель нова має тобою збудуватися на горі Звіринецькій, преподобний отче, котрий Божим старанням вчинив та освятив, з учениками твоїми невмовкаючи похвали підносивши в нім Господеві, взиваючи: Алилуйя!

Ікос 8

Весь ти любове незбідніла і подвигу зеркалом нетускніючим був ти, преподобний Іоно. Бачила ж поборне в Бозі і суворе житіє твоє і братії, що невпинно в трудах і постуванні подвизалося та ходило в подертих і тонких одежах, особи від ченців і всякого чину світського людей та князів людських не тільки тих не відвернувся, але більше ревністю духовною горів і в обителі разом з ними подвизатися бажав, приносячи те майно своє на користь спільну; отже засновнику тому виголошуємо таке:

Радуйся, бо в обителі твоїй багато душ своїх спас:

Радуйся, бо із неї пастироначальники вийшли;

Радуйся, благочестивих відрадо і утіхо:

Радуйся, сумнівних у вірі тверда загорожа;

Радуйся, відчайдушних утверджуєш в надії:

Радуйся, просвітлюючий багатьох Святими писаннями;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 9

Всяке творіння ангельське і подвижників безліч здивувалося смиренню і людинолюбству твоєму, отче наш Іоно, коли, архімандритства Межигірського послух отримав, Феодосію ігумену Печерському, що житій спільних на Русі засновнику ти уподібнився . І за братію святої обителі цієї, як за дітей Божих, піклування не залишив. Богу, люблячому всяке Своє творіння, за тих взивав ти: Господи, зішли Духа Святого Твого і утіш скорботні душі рабів Твоїх цих. Так бо у всілякому послусі смиренномудрості красоту показуючи, безперестанно взивавши Богу: Алилуйя!

Ікос 9

 Красномовство людське не спроможне висказати щедротної радості духовної, якою  всенаповнився ти, отче богоносний, коли під час молитви твоєї нічної, з'явилася тобі Пресвята Богородиця з хорами чинів подвижницьких, і обіцяючи незмінно душу твою звеселила , як повсякчасна Заступниця обителі твоєї стане, забезпечуючи і покрваючи неї по всі дні. Отже й ми таке радісно тобі приносимо словами:

Радуйся, що прямував шляхом тяжким і тісним:

Радуйся, що підводив інших до Обителей Небесних;

Радуйся, надія світла в потребі і обставинах наявних:

Радуйся, покровителю сиріт і даху немаючих;

Радуйся, голодом гинучих живителю:

Радуйся, бажаних благ хто прийшов до тебе подателю;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 10

Спасти забажав душі учеників твоїх, по-батьківськи настановлюючи їх, богомудрий, одного діяльним словом, одного прикладом житія твого, з любов'ю викриваючи та звіщаючи їх досягнення в благочесті і чистоті: найбільше ж перед смертю твоєю, всіх до спасіння душевного сприяти  заповідаючи їм, і навчив ти їх в молитвах бодьоріти, і невгамонно співати Богу: Алилуйя!

Ікос 10

Стіною захисною були молитви твої, чудотворче святий, всім з вірою до тебе прибігаючим у будь-якій скорботіадже чистоти заради твоєї сердечної, сила духовна від Бога тобі дарувалася хворих сціляти, нещасним допомогати, майбутнє прорікати, як славити ближнім і віддаленим величність Божу, що в тобі показалася, і викликати тобі таке:

Радуйся, милості джерело невичерпне:

Радуйся, скорботних утішителю невидимий;

Радуйся, останнє твоє навзаєм Богові віддав:

Радуйся, добрим піклуванням і розсіянних перебуваючим богатьох зібрав;

Радуйся, преславний взірець терпіння:

Радуйся, наставнику нелукавого благоговіння;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 11

Спів всерозчулений приніс ти Пресвятій Тройці під час смерті твоєї, преподобний, і  в молитві наявній на вустах твоїх віддавши святу душу твою в руки Живого Бога, що Його від юності возлюбив ти, і Йому ж до старості почесно трудився ти нелицемірно, отже з надією благою радісно ПРИЙШОВ Ти до обителі небесної, з Ангельськими хорами співати Триіпостасному Богу: Алилуй!

Ікос 11

Спокійний відхід твій бачили твої ученики, великий угоднику Божий, як скорбота розлучення з тобою утіхою благодатною розчинилася в надії всесильного заступництва твого на небі у престола Божого, іде ж чуєш з любов'ю хто тобі викликує:

Радуйся, необхідністю у отчизні твоїй засяяв:

Радуйся, віру в справах житія твого показав;

Радуйся, розумних і простакуватих майстерний учителю:

Радуйся, чистоти душевної і тілесної старанний хранителю;

Радуйся, внутрішністю Хреста Христового красотою захоплений:

Радуйся, силою звище на труд Хрестоносіння зодягнений;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 12

Благодаті причетна явилася священна гробниця, яка тобою самим споруджена, вмістила багатоцілющі мощі твої, чудотворче святий, що їх же по роках багатьох явив Господь у склепі церковному нетлінними, і ще за наруги безбожників сховав, і знову явив в надрах землі непошкодженими, сцілення незбідніле виточуючи, та будь-який недуг лікуючи силою Бога, дивного у святих Своїх, що дивно ж прославив тебе на небі й на землі, Йому ж заспіваємо: : Алилуйя!

Ікос 12

Співаючи  радісну пісню похвали і подяки Людинолюбцю Богу, що прославив тебе в землі Руській чудотворця дивного і милостивого, молимо тебе, преподобний отче наш Іоно: будь клопотарем до Нього, і молитовником повсякчасним за нас, що взиваємо тобі:

Радуйся, стрілами ворожих намов непоранений:

Радуйся, спасенних вождю непереможний;

Радуйся, і по відході обитель твою беріг:

Радуйся, благаючим необхідне подаєш;

Радуйся, від Господа вінець правди отримав:

Радуйся, славою чудотворінь просяяв; ;

Радуйся, преподобний отче наш Іоно, міста Києва похвало і прикрасо!

Кондак 13

 О великий і преславний чудотворче, преподобний отче наш Іоно! Милостиво прийми це мале моління наше, молитвами твоїми збережи нас від недуг душевних і тілесних в житті цьому, і від прийдешніх мук вічних визволи, та сподоби нас разом з тобою у Царстві Небесному завжди співати Богу: Алилуйя, Алилуйя, Алилуйя!

Молитва 

 О священна голово, ангеле земний і людина небесна, преподобний й богоносний отче наш Іоно, особливий угоднику Пресвятої і Єдиносущної Тройці, що  являєш великі милості тим хто живе у святій обителі твоїй, та всім, хто з вірою і любов'ю прибігає до тебе. Випроси нам все корисне в житті цьому тимчасовому, і потрібне для вічного спасіння нашого. Посприяй заступництвом твоїм, угоднику Божий, всім нам, що до мощей твоїх святих припадаємо, адже ворогів видимих і невидимих осилення, щоб в мирі глибокому знаходилась Свята Православна Церква Христова, і в упорядкуванні будувалася обитель, яку ти заснував, у всякому благочесті непохитно. Будь усім нам, чудотворче святий, помічником скорим у будь-яких скорботах і ситуаціях. Найбільше ж в час відходу нашого явися нам повірителем добросердечним, щоб не відданними будемо на митарствах повітряних владі лютого світодержця, але щоб сподобилися безперешкодного сходження  в Царство Небесне. Так, отче, молитовнику наш повсякчасний! Не посором надії  нашої, не зневаж смирення моління нашого, і повірительствуй за нас перед престолом Живоначальної Тройці, щоб сподобитися вкупі з тобою і зі всіма святими, ми недостойні, в оселях райських славити величність, благодать і милість Єдиного в Тройці Бога, Отця і Сина і Святого Духа, на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар