Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО ВОЛОДИМИРА

 РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО ВОЛОДИМИРА , АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І ПОЛІСЬКОГО  

БОГОЛЮБИВОМУ СВЯЩЕНСТВУ ТА ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ

ЖИТОМИРСЬКО - ПОЛІСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПЦУ

 '' І Слово сталося тілом, і перебувало між 

нами, повне благодаті та  правди"( Ів.I,14 )                          

    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ !

        Улюбленні у Господі отці , браття і сестри!

   В основі свята Різдва Христового лежить подія - явлення Христа у тілі , що спричинило початок реального спасіння роду людського з подальшою надією на життя вічне та єднання з Творцем неба і землі тобто самим Богом який підкорив Себе   . З безмежної любові до люду прийшов на землю Син Божий відкрив новий шлях до набуття '' подоби Божої " , який відображається у вільному існуванні людини . Син-Божий зійшов у світ задля того, щоб людина змогла збудувати свої відносини з Богом . Господь через своє пришестя на землю повертає їй втрачений рай. 

 Христос - Світло світу-з'явився на сході, там переміг пітьму невірства і заснував царство правди бо за думкою святителя Григорія Ніського ,який сказав : '' З цього дня починається зменшуватися пітьма і збільшуватися час сонячного світла й таким чином  відбувається зворот в природі , так і з Різдвом Христовим виник зворот в світовому житті" .

 З Різдва Христового починається   земне життя Христа, як Боголюдини , а разом з цим розпочинається і новий погляд  людства на моральне своє  життя  та допомогу ближньому, що відображається в існуванні соціуму з його науковими досягненнями до нині .

  Месія прийшов виконати те, що вже було визначено Богом для людини, а саме - бути приятелем Божим через Ісуса Христа , а отже і полягає втілення Бога , щоб Він став таким, як ми, про що говорить нам і Симеон Новий Богослов :" Бог послав Сина Єдинородного на землю  для тебе і для твого спасіння,бо завбачливо знав про тебе і визначив бути тобі братом і спадкоємцем  із Ним ". Ось чому ми зобов'язані і в житті і в ділі показувати свій духовний , родинний зв'язок з Господом. 

  Ісус Христос своїм народженням сповіщає людям найвище моральне життя та втілює його у Своєму земному житті живучи посеред людей суто людським життям, але без гріха . Він втішає стражденних , якщо комусь зле то подає зір сліпим, слух-глухим , очищає прокажених , виганяє бісів, воскрешає мертвих показуючи свою всеосяжну любов не роблячи ніякої різниці між юдеями чи самарянами або язичниками проявляючи  нескінченну пожертву  Самого себе . Прийняттям Христом людського єства стало подією, з якої бере початок існування Церква  та нове літочислення.

 Вже більше двох тисяч років відділяє наше  сьогодення від Різдва Христового , але ми й досі уявляємо собі ту нічну панораму Різдва , де Богонемовлятку співають на небі Ангели: "Слава Вишніх Богу і на землі мир у людях благовоління ''(Лк.II.14), як пастухи по стежині з поспіхом гідно  зустріли Бога , а волхви чудесним образом за шляхом блискучої зірки принесли дари Цареві.                                                                                                                                                             

  Сьогодні ми гортаємо ще одну сторінку свого буття адже ми живемо під час неоголошеної війни яка зі сторони північного сусіда нажаль не припиняється , ми стали свідками тих важких і трагічних подій які не без сліз нами промовляються і дають відголосок в ''родинному щасті''. Ось така ціна нашої НЕЗАЛЕЖНОСТІ ! 

  Тільки жага  віри в Сина Божого ,виконання всіх заповідей Божих і настанов Церковних  та присутність богомольців у відвідуванні храмів може нас привести до довгоочікуваної ПЕРЕМОГИ! Ми повинні усвідомити , що через  піст і молитву  ймовірність розрішення наших життєвих проблем. 

  Дорогі отці , браття і сестри та жителі Житомирщини !  Закликаю всіх вас творити добрі справи особливо для наших мужніх воїнів , допомогати немічним, бути смиренними та лагідними адже той стає мирним . За все дякуйте Богові входячи у нове літо милості Господньої ( Пс.64,12 ),  Від щирих сердець наших помолимось Господу , щоб Він дарував нам прийдешній 2024 рік, який стане  благословенним  роком миру і добра! 

 " Мир братам і любов із вірою від Бога Отця й Господа Ісуса Христа, що незмінно люблять Господа ! Амінь". ( Еф,VI.23-24 ).

                                                                 СЛАВІМО ЙОГО! 

Різдво Христове 2023 р.Б.                                     З архіпастирським благословенням +ВОЛОДИМИР,

    м.Житомир.                                                        Архієпископ Житомирський і Поліський .

Поділитися:


Церковний календар