Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ ПРЕСВЯТІЙ БОГОРОДИЦІ ПЕРЕД ЇЇ ІКОНОЮ «ПОМІЧНИЦЯ В ПОЛОГАХ»

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

Тропар глас 4  Пресвятій Богородиці на честь ікони Її  «Помічниця в пологах»

 Мати Бога нашого, що в утробі зачавши Христа Життєподавця, допомоги в народженні Того не зажадала ти, тим легше розрішитися рабам Твоїм благослови і поможи, та немовлят їх, в той же час, що  необхідно мають  народитися, під покров Твій, як Мати, молимо, прийми: Ти бо є у пологах Помічницею , Заступницею  рабам Твоїм.

Кондак глас 2 Пресвятій  Богородиці на честь ікони Її «Помічниця в пологах»

 Сліз Євиних розрішення, пророчих писань виконання, від Духа Святого Богонемовляти зачавша, і в яслях Вифлеємських Того смиренно народила, до Тебе прибігаємо, як Хранительниці жінок і немовлят, до Тебе волаємо і Тебе величаємо: Радуйся, Благоутробна Мати , що в пологах помічнице.

Кондак 1

 Вибраній від усіх ро­дів По­міч­ни­ці ро́­ду хри­сти­ян­сько­го, адже до богоуго́дного життя народжуєш, вдячний спів при­но́­симо Тобі, Бо­го­ро́­ди­це, за дарува́ння дивної іко́­ни Твоєї. Ти ж, я́к ско́­ра і все­ми́­лос­ти­ва вір­них За­сту́п­ни­це, не залиш нас в ско́р­ботах, тож виголошуємо Тобі:

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Ікос 1

А́н­гел найстарший по́с­ланий був мовити́ Бо­го­ро́­ди­ці: Ра́­дуй­ся,— коли Бог Сло́­во втілив­ся в утро́­бі Її; і ми, гріш­ні, ди­вуємося Свя­то́­му Різдву́, перед іко́­ною дивною Твоєю з ві­рою та на­дією взиваємо Тобі:

Ра́­дуй­ся, ра́­дість Хри­сто́­вого Різдва пізна́ла; ра́­дуй­ся, Си­на Світла нам подарува́ла.

Ра́­дуй­ся, ско́р­боти гонінь з Плодо́м в утробі перетерпіла; ра́­дуй­ся, в по́двигах матери́нських на зем­лі всеуспішна.

Ра́­дуй­ся, ско́р­боти пологів в  ра́­дість змінила; ра́­дуй­ся, Твоєю лю­бо́­в'ю нас для Не́­ба сотворила.

Ра́­дуй­ся, по́двигом жи­тія́ Тво­го́ нас просвітила; ра́­дуй­ся, дивними пологами весь світ здивувала.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 2

Бачачи, Все­не­по­ро́ч­на, у сла́­ві Си­на Тво­го́ перед на́­ми перебува́ючого, що ско́р­боти вір­них ра­бів Тво­їх, котрі гнів­но­го зара́­ди Бо́­жого напоумлення посилаються, бла­го­зво­ли­ла Ти́ яви́­ти іко́­ну Твою́, що чу­де­сами її про­слав­лену, щоб, покриті Твоєю лю­бо́­в'ю, з на­дією во­лаємо Бо́­гу: Али­лу́йя!

Ікос 2

Життєподавця народила, Пре­свя­та́ Бо­го­ро́­ди­це, благода́тне піклування жонам в пологах зміцнивши, розуму на́­шому про­світле́­ння зви­ще виклопотавши, щоб пізнали, що є во́ля Бо́­жа бла­га́, угодна та удосконалена. Ми ж, вражені зви­ще благода́тному укріпленню зі слі­зьми ра́­дос­ті во­лаємо Тобі:

Ра́­дуй­ся, від грі­хів нас відвертаєш; ра́­дуй­ся, тяжку до́лю жінок облегшуєш.

Ра́­дуй­ся, сер­ця на́­ші лю­бо́­в'ю Своєю пом'якшуєш; ра́­дуй­ся, мо­ли́т­ва­ми Тво­їми Си­на нам в по́­міч закликаєш.

Ра́­дуй­ся, Різдво́ Сина Тво­го ніколи не забува́єш; ра́­дуй­ся, в пологах християнських жінок  не залишаєш.

Ра́­дуй­ся, в духо́вному народжені усіх благословляєш; ра́­дуй­ся, в світ Си­на Тво­го постійно призиваєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 3

Си́­ла Виш­нього бла­го­да́­ттю Бо­го­ма́­те­рі зе́м­лю нашу просвітлює, дітей духо́вних Сво­їх з дитинства лю­бо́­в'ю врозумляючи і во́­їн­ів Хри­сто́­вих до чис­то­ти Пра­во­сла́­в'я невпинно прикликаючи; ми ж з вірою прибігаємо до Го́с­по­да, перед іко́­ною Твоєю, Бо­го­ро́­ди­це, во­лаємо Йому́: Али­лу́йя!

Ікос 3

Маємо Тебе, як За­сту́п­ни­цю стара­нну ро́­ду хри­сти­ян­ського, мов Ма́­тір, що чад Сво­їх до по­кая­́ння й смире́ння навчає, пото́­ки чу­де́с нам на зміцнення від все­чесної іко́­ни Своєї ласкаво виточуєш, бла­го­да́­ттю від Бо́­га на спа­сіння усіх нас осяваєш. Тому ра́­ди викликуємо Тобі так:

Ра́­дуй­ся, яв­ленням іко́­ни Твоєї млу лю́­тих об­ставин від­го­ню­єш; ра́­дуй­ся, в свя­тій Русі вір­них чад правосла́вною ві­рою окрилюєш.

Ра́­дуй­ся, бо́лі при поло́гах бла­го­да́­ттю Свя­то­го Ду́­ха послаблюєш; ра́­дуй­ся, лю­бо́в Твою́ завжди нам ви­то­чуюєш.

Ра́­дуй­ся, в скор­ботах багатьом жінка́м про­зріння; ра́­дуй­ся, що да́­руєш лю́блячим Си­на Тво­го́ молитовне піклування.

Ра́­дуй­ся, сер­ця на́­ші веселіс­тю ро­дів пом'якшуєш; ра́­дуй­ся, в свя́тість й чис­то­ту́ дитинства нас повертаєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 4

Бу́­рю лю́­тих збентежень в кра­їні на́­шій піднятих ворога́­ми Це́рк­ви, Пре­свя­та́ Діво, упокоряєш, а чад Тво­їх за­блуканих до по­кая́­ння напоумлюєш, ду́­ші дружин во́­їн­ів Хри­сто́­вих в пологах на­дією світлою зміцнюючи, навча́ючи тим лю́­д Твій вдяч­но співати Бо́­гу: Али­лу́йя!

Ікос 4

Чув пра­во­сла́в­ний лю́­д заповітну таємницю, бо заступництвом Тво­їм, Бо­го­ро́­ди­це, суд за Вітчизну на́­шу змінився на ми́­лість, і ди­вуємо­ся зви­ще благода́тному Тво­єму піклуванню, побож­но взиваємо Тобі так:

Ра́­дуй­ся, на́­ші сім'ї від розпачу визволяєш; ра́­дуй­ся, бла­го­да́т­ним Тво­їм по­кро́­вом немовлят осіняєш.

Ра́­дуй­ся, ско́р­боти ра́­ди покры́тия гре­хо́в нам попуска́ющая; ра́­дуй­ся, чад на́­ших в свя́тости охраня́ющая.

Ра́­дуй­ся, ю́ність на́­шу світлом правди про­світлюєш; ра́­дуй­ся, заміжніх,що вінчані перед Бо́­гом з лю­бо́­в'ю бережеш.

Ра́­дуй­ся, до Таїн­ства вінчання заміжніх закликаєш; ра́­дуй­ся, від блуду сме́ртного усіх вір­них попереджуєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 5

Бо­го­приплин­ною зіркою явила­ся нам, Бо­го­ро́­ди­це, дорогоцінна Твоя́ іко́­на, що всіх скор­ботних в пологах жінок променями чу­де́с Тво­їх осінивши, блука́ю­чих в духо́вній пітьмі до сві­тла Си­на Тво­го́ приеликавши, в гріхо́в­них пристрастях потопа́ючих в бла­го­да́т­ний спокій ми́­ліс­тю Бо́­га От­ця зодягнувши і на шлях спа­сі­ння утіхою Свя­того Ду́­ха нас­тав­мвши. Ми ж, що з ві­рою знайшовши ра́­дос­ті такі, взиваємо до Бо́­га: Али­лу́йя!

Ікос 5

Почули пра­во­сла́в­ні лю́­ди, я́к свя­ту́ іко́­ну Твою́, Бо­го­ро́­ди­це, Гос­по́дь велики­ми чу­де­сами прославля́є: ско́р­боти жінок християнських в пологах облегшує, серця отців й матере́й на сла́­ву Бо́­жу ра́­діс­тю наповнює,— я́к пос­вя­чення, я́к щит і підмогу шануючим її . Тому зара́­ди во­лаємо Тобі так:

Ра́­дуй­ся, помешкання і житло Хри­ста́ Бо́­га на́­шо­го; ра́­дуй­ся, спа­сіння нашого наро́ду, що у вітчудження від Бо́­га ду́­хом впа́ло.

Ра́­дуй­ся, хри­сти­ян не­переможна Берегине; ра́­дуй­ся, Викупи́теля греіхів на́­ших народила.

Ра́­дуй­ся, бла­го­да́т­ною надією сер­ця жінок в пологах наповнюєш; ра́­дуй­ся, на духо́вне народження в Та́їнстві Хрещення невпинно прикликаєш.

Ра́­дуй­ся, доб­родійств вели́ке набуття; ра́­дуй­ся, Бо́­же до не­мічних благовоління.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 6

Перед пре­чи́с­тим Тво­їм о́б­ра­зом проповідуємо, Владичице Бо­го­ро́­ди­це, ве­ли́­кі Твої ми́­лос­ті, адже сім'ї хри­сти­ян ого­ро­джуєш, це́рк­ви дома́шні бла­го­да́­ттю Свя­того Ду́­ха по­крива́єш, жінок с ча́дами за­хищаєш, і, знаючи Тебе воістину По­міщюни­цу не­переможну, при­но́­симо Тобі славослів'я ці та ра́­діс­но во­лаємо Бо́­гу: Али­лу́йя!

Ікос 6

Засяяло про­світлення правдиве, бо Пре­чи́с­та Бо­го­ро́­ди­це, яви́лась в­ д­ивній іко́­ні Своїй, батькам на утіху, розсіяним сім'ям на з'єднання, бунтуючим на Го́с­по­да невір'ям для попередження, усім нам на зміцнення і вічне бла­же́н­ство у Хрис­ті,яке  Го́сподом дарова́не викупленням. Ми ж, вражені за нас такому піклуванню, вдячно во­лаємо Тобі:

Ра́­дуй­ся, від раптовоі сме́р­ти нас визволяєш; ра́­дуй­ся, темних ду­хів свя́тістю Твоєю відго­нюєш.

Ра́­дуй­ся, по­кро́­вом Тво­їм нас осіня́єш; ра́­дуй­ся, правдиво нас мо­ли́­ти­ся навча́єш.

Ра́­дуй­ся, до довготерпіння в ско́р­ботах і не­ду́­гах нас схиляєш; ра́­дуй­ся, богоно́сні ру́­ки Твої за нас, гріш­них, до Си­на в мо­ли́т­ві безпереста́нно підносиш.

Ра́­дуй­ся, ніколи́ ж вір­них Си­ну Тво­єму́ заступництвом не полишала; ра́­дуй­ся, немічних бла­го­да́т­ним По­кро́­вом Тво­їм покрива́єш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 7

Забажав усім людям спас­ти́­ся та в істині просвіти́тися, Все­ми­ло­се́р­дий Гос­по́дь, усинови́в нас Ма­те­рі Своїй й да­ру­ва́в Її жінка́м християнським в пологах на підтримку, а дітям на́­шим на благода́тне Не­бе́с­не піклування. Ми ж, знайшовши від Бо́­га ра́­дос­ті такі, зі слізьми во­лаємо Вседержи́телю: Али­лу́йя!

Ікос 7

Но́ву по­ка­за́в ми́­лість усіх Тво­ре́ць і Вла­ди­ка наш Гос­по́дь, коли визначив в гніві Сво­їм за гріх наказа́ти рід людський й мовив жоні Ада́ма: В бо­лістях роди́тимеш дітей своїх,— бо вчинив це́ для багатьох людей на напоум­ле́­ння заради  спа­сіння  душ їх. Тому ра́­ди і ми, до Вла­ди­чи­ці, при­па́­даємо­ до пре­чи́с­то­го о́б­ра­зу Тво­го, старан­но мо́­лимо Тебе: ми­ло­се́р­дя две́рі відкрий нам, що виголошуємо Тобі так:

Ра́­дуй­ся, непристу́пного Бо­же­ства́ оселя; ра́­дуй­ся, А́н­гель­ське і на́­ше безпереста́нне здив­ування.

Ра́­дуй­ся, Бо́­жої ласки і люб­ові наповнення; ра́­дуй­ся, Пода́телько спаси́тельної в пологах спроможності.

Ра́­дуй­ся, пра́в­ди свя­тої Піклувальнице; ра́­дуй­ся, любо­ві і добро́ти непохитної Хра­ни́­тель­ко.

Ра́­дуй­ся, в го́рдості запустілих за­ступ­ництва Тво­го́ позбаляєш; ра́­дуй­ся, від похреще́них немовлят ра́дісний взір Твій не відвертаєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 8

Дивно маловірним чути, як о́б­раз Твій свя­тий пото́­ки бла­го­да́­ті грішникам виточує, що  в по­кая́­нні до Те­бе приходять, ра́­дість да́руючи, сціле́нням скор­ботних та хворих жінок в пологах Бо́­га прославля́ючи, ми ж з ві­рою по­кло­ня́­ємо­ся То­бі: о́б­раз бо че́стю до першоо́бразу сходить, і, всеналежно про­слав­ля́ючи Тебе, з ра́­діс­тю співаємо Бо́­гу: Али­луйя!

Ікос 8

Вся Ти́ небесних й зем­них не залишаєш, Пре­свя­та́ Бо­го­ро́­ди­це, окови пристрас­тей бла­го­да́т­ним піклуванням послаблюючи, в по­кая́­нні при­бігаючим до Те­бе заступництвом перед Бо́­гом очищаючи, викупленням Хри­сто́­вим сер­ця на́­ші перемініючи. Тому зара́­ди, ве­ли­ча́ючи, вис­півуємо Тобі та́­к:

Ра́­дуй­ся, через по­кая́­ння до Бо́­га, приводиш; ра́­дуй­ся, покая́нням на́­шим две́рі ра́йсь­кі відчиняєш.

Ра́­дуй­ся, батьківським покая́нням від чад хвороби відвертаєш; ра́­дуй­ся, покая́нням спокій духо́вний в сім'ях вiр­них утверджуєш.

Ра́­дуй­ся, покая́нням бісівські безлади в сім'ях приборкуєш; ра́­дуй­ся, покая́нням церко́вним з Хри­сто́м нас знову єднаєш.

Ра́­дуй­ся, в по­кая́­нні тих хто приходить змінюєш ; ра́­дуй­ся, через по­кая́­ння заступництвом Тво­їм перед Си­ном спа­са́єш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 9

Всяке єст­во а́н­гель­ське перевищила Ти , бо яви́­ла­ся Ти́, Пре­свя­та́ Ді­во, Бо́­га  за­чавши пло́­ттю, Го́с­по­да в утро́­бі Тво­їй вмістивши, от­же я́к Святійшу і Сла́в­ній­шу у Пре­сто́­ла Ца­ря́ ца­рів ве­ли­ча́ючи Тебе, во­лаємо за Те­бе́ Бо́­гу: Али­лу́йя!

Ікос 9

Красномовств богосповісних пророцтв ни­ні бачимо, які  на Тобі збулися, Бо­го­ро́­ди­це, бо воістину Бо́­га тілом народила́ Ти́ нам. І бу́дучого Ца́рст­ва Бо́­жого не лиши́ла нас, По­кро́­вом Тво­їм нас від підступів світу цьо­го́ оберігаючи. Ми ж обіцяного  бла­же́н­ства у Хрис­ті в мо­ли́т­вах при­зыива́­ємо та в по­кая́­нні во­лаємо Тобі:

Ра́­дуй­ся, тве́р­дого Пра­во­сла́­в'я ­зміцнення; ра́­дуй­ся, душ на́­ших швидке спа­сіння.

Ра́­дуй­ся, відчуджених від Бо́­га до віри оновлюєш; ра́­дуй­ся, духо́вне на́­ше про­зріння.

Ра́­дуй­ся, в чис­то­ті Пра­во­сла́­в'я нас оберігаєш; ра́­дуй­ся, від гріхо́вного падіння нас підіймаєш.

Ра́­дуй­ся, во­лаючих до Те­бе́ ско́­ро чуєш; ра́­дуй­ся, дітонародження благословляєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 10

Спас­ти́ бажаєш багатьох жінок в пологах від утриманих їх пристрас­те́й й на­па́с­тей, д­ивну іко́­ну Твою́, Бо­го­ма́­ти, да­ру­ва́­ла Ти́, якою зара́­ди підступи диявола стиха́ють, смер­то­но́с­ні хвороби зника́ють, бо́лі при пологах послаблюються, щоб усі, бачачи явлену То­бо́ю ми́­лість, взивали з розчуленням Бо́­гу: Али­лу́йя!

Ікос 10

Стіна́ Ти́, Бо­го­ро́­ди­це Ді­во, Свя­тій Русі та на­ро́­ду її загорожа, воро­гів Пра­во­сла́­в'я розвінчання, жінка́м-ма́терям особлива утіха, малятам  благода́тне піклування. От­же, дякуючи Тобі, виголошуємо Бо́­гу:

Ра́­дуй­ся, про­слав­ля́ю­чих Тебе від бід врятування; ра́­дуй­ся, забувших Тебе по­соромлення.

Ра́­дуй­ся, пра­во­сла́в­них матерів сла́­во й піклування; ра́­дуй­ся, зберегаючих цнотливисть вірна загорожа.

Ра́­дуй­ся, спа­си́­тель­на Олива покутників; ра́­дуй­ся, Ца­ри́­це Не­бе́с­на всіх у Хрис­ті народжених.

Ра́­дуй­ся, ра́­дос­ті на́­ші примножуєш; ра́­дуй­ся, немовлят і матерів незвичайною лю­бо́­в'ю Тво­єю захищаєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 11

Спів похва­льний і вдячність при­но́­симо Тобі, Пре­свя­та́ Вла­дичице: бо під По­кро́­вом Тво­їм в Правосла́вній Це́рк­ві з ласки Бо́­жої народжуємось, в благода́тнім піклуванні Тво­їм постійно знаходимось, заступництвом Тво­їм у Хрис­ті спочатку спаса́ємось, та покладаємось на Твою надію, ра́­діс­но во­лаючи Бо́­гу: Али­луйя!

Ікос 11

Світлоносною свічею іс­тин­ного Сві­тла тим хто перебуває  на зем­лі з'явившись, ду́­ші просвітивши, а шануючих Тебе у вірі на  спа­сіння наставляючи, немовлят в утро́бах матерів охороняючи, тож співаємо Тобі так:

Ра́­дуй­ся, в народжені дітей ско́р­боти послаблюєш; ра́­дуй­ся, гріхи́ на́­ші Тво­їми мо­ли́т­ва­ми до Си­на розрішаєш.

Ра́­дуй­ся, що во́їнам Хри­сто́­вим жінок смире́нних посила́єш; ра́­дуй­ся, непоро́чність отрокови́ць оберігаєш.

Ра́­дуй­ся, бо духо́вно за всіх неви́димо піклуєшся; ра́­дуй­ся, Твоєю лю­бо́­в'ю в бі­да́х нас покриваєш.

Ра́­дуй­ся, від поголосних думок застерігаєш; ра́­дуй­ся, від убивства ненароджених немовлят усіх відвертаєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 12

Бла­го­да́ть Не­бе́с­ну сла́­ви Твоєї да́­ти забажала тим хто шанує Тебе з лю­бо́­в'ю, Вла­ди­чи­це, по віре да́руючи через іко́­ну Твою́ богоспілкування, зна́­ме­ння та чу­де­са́ с­ціле­ннь, від духо́вних скор­бот виз­в­оле́ння. Ми ж, бачачи скарби ці, велемовно во­лаємо до Бо́­га: Али­лу́йя!

Ікос 12

Співаємо Твої чу­де­са́, що були в давні й теперешні часи, хва́­лимо Тебе, Бо­го­ро́­ди­це, вір­ним ворота в життя віч­не мо­ли́т­ва­ми Тво­їми відчиняєш, бла­го­да́­ттю Свя­то­го Ду́­ха в земному жи́тті захищаєш, до Го́с­по­да лю­де́й вибра́нних Твоєю лю­бо́­в'ю зацікавлюєш; ми ж,  після Бо́­га надію покладаємо на Тебе, з покая́нням возиваємо так:

Ра́­дуй­ся, несамовитих спа­сі­ння; ра́­дуй­ся, гинучих пожвавлення.

Ра́­дуй­ся, від бід визволення; ра́­дуй­ся, ду­хо́в­ної ра́­дос­ті утвер­дже­ння.

Ра́­дуй­ся, ображених Уті­ши­тель­ко; ра́­дуй­ся, гнаних Покрови́телько.

Ра́­дуй­ся, в малому вір­них зміцнюєш; ра́­дуй­ся, полюби́вших Го́с­по­да окормлюєш.

Ра́­дуй­ся, По­міч­ни­це в пологах, що чад Сво­їх до Ца­ря сла́­ви приводиш!

Кондак 13

 О Все­співана Ма́­ти, По­міч­ни­це в пологах, що народила всіх свя­тих Свя­тій­ше Сло́­во, на­діє духо́вного на́­шо­го пробудже́ння і у всьому добрий успіх, в пологах тіле́с­них, Бла­го­да́т­на, жінка́м правосла́вним утіхо, наслідниками Ца́рст­ва Не­бе́с­ного усіх вчии́, які вір­но волають Бо́­гу: Али­лу́йя!

Мо­ли́т­ва 

 При­йми́, Владичице Бо­го­ро­дице, слізні благання ра­бів Тво­їх, що до Те­бе́ при­бігають. Споглядаємо  Тебе на свя­тій іко­ні, як в утробі носиш Си­на Тво­го́ й Бо́­га на́­шо­го, Го́с­по­да Ісу́­са Хри­ста́. Хоч і безболізно народивши Його́, однак материнські ско́р­боти тягарі й не́­мо­чі синів і дочок людс­ьких бачиш. От­же палко при­па́­даючи до цілительного о́б­ра­за Тво­го і розчулено отой цілуємо, мо́­лимо Тебе, Все­ми́­лос­ти­ва Вла­ди­чи­це: нас, гріш­них, які засуджені в бо­лістях народжувати і в пе­ча́­лях годува́ти дітей на́­ших, ласкаво пожалій та співчутлитвістю за­хисти́. Немовлят саме на́­ших, та́кож  і народи́вших їх, від тя́жкого не­ду́­га і гіркої ско́р­боти врятуй; да́­руй їм здоро­в'я і доброї сили, щоб і годовані від си́­ли в си́­лу підростати бу́дуть, а тих хто годує їх наповнилися ра́­діс­тю й утіхою, щоб і  ни­ні заступництвом Тво­їм із уст немовлят і всмоктуючих Гос­по́дь вчинить хва­лу́ Свою́.

 О Ма́­ти Си­на Бо́­жого! Зми­ло­се́р­дЬ­ся на ма­́те­рів синів людсь­ких і на немічний лю́­д Твій: опановуючи нас хвороби ско́ро с­ціли́, обтяжлеві на нас ско́р­боти і пе­ча́­лі утамуй і не зневаж сліз та зітхань ра­бів Тво­їх. Вислухай нас в день ско́р­боти, перед іко́­ною Твоєю, що припадаємо і в день ра́­дос­ті і виз­во­лення при­йми́ подячні хваління сер­де́ць на́­ших. Піднеси́ моління на́­ші до Пре­сто́­ла Сина Тво­го́ і Бо́­га на́­шеого, щоб ми́лостивим бу́де до гріхів і не́мочей на́­ших і провадить ми́­лість Свою́ тих хто знає ім'я Його́, щоб і  ми, і ча́­да на́­ші, про­славляли Тебе, Милосе́рдну За­сту́п­ни­цю і вірну На­дію ро́­ду на́­шого, на віки ві­ків. Амінь.

Мо­ли́т­ва інша

 О Пре­свя­та́ Володарко, Вла­дичи­це Бо­го­ро́­ди­це, що в земно́му жи́тті нас не залишаєш! До кого мо­ли́т­ви вознесу, до кого сльози та зітха́ння принесу́, якщо не до Те­бе́, всіх вір­них утіхо! Зі стра́­хом, вірою, лю­бо́­в'ю, Ма́­ти Жи­ття, благаю́: щоб напоумив Гос­по́дь лю́­д пра­во­сла́вний на спа­сі­ння, щоб подав народжувати нам дітей То­бі й Си­ну Тво­єму́ на догоду, щоб зберіг нас в чис­то­ті сми­ре́­ння, в на­дії у Хрис­ті спа­сіння, і да́­ру­вав нам всім, в покровах бла­го­да́­ті Твоєї, земну утіху. Збережи́ нас під наметом ми́­лос­ті Твоєї, Пре­чи́с­та, які мо­ляться в пологах поможи́, від  обмов лютих звільни́, від тя́жких бід, на­па́с­тей і смерте́й відверни́. Дай благода́тне про­зріння, дух звору­ше́­ння за гріхи, подай бачи­ти всю ви­со­ту́ й чис­то­ту́ подарованої нам Хри­сто́­вої науки; збережи́ нас від згубного відчудження, щоб усі, подячно виспівуючи ве­ли́­чність Твою, спо­до́­бились Не­бе́с­но­го заспокоєння і та́­м з улю́бленними Тво­їми, зі всіма свя­ти­ми про­сла́­вити в Тро́­йці Єди́­ного Бо́­га: От­ця і Си­на і Свя­того Ду́­ха, нині і повсякчас, і на віки ві­ків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар