Житомирсько-Поліська Єпархія

Українська Православна Церква (ПЦУ)

Офіційний
сайт

АКАФІСТ СВЯТОМУ ПРЕПОДОБНОМУ СИЛУАНУ, АФОНСЬКОМУ ЧУДОТВОРЦЮ

Переклад здійснив з церковно-слов'янської мови — Високопреосвященніший Архієпископ Житомирський і Поліський ВОЛОДИМИР 

АКАФІСТ СВЯТОМУ ПРЕПОДОБНОМУ СИЛУАНУ, АФОНСЬКОМУ ЧУДОТВОРЦЮ

Кондак 1

 Вибранний подвижнику і земний ангеле Христовий, всеблаженний отче Силуане! В безперестанному бдінні, пості і смиренні отців афонських прещедрий наступнику, жагою у Бозі і небесній любові до Його благодать рясну душі твоїй здобув ти, всеблаженний. Христу вдався, за потерпаючих в пеклі, живих і прямуючих молитвою слізною співрозпинався ти. Такої любові твоєї не позбав і нас, в долині гріховній твого заступництва перед Богом,що просимо й розчулено викликуємо:

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Ікос 1

Ангелів Творець і Господь Сил із утроби матері твоєї зазделегідь обрав тебе і, за словом псалмоспівця, серце проникливе дарував тобі, богоносний отче Силуане, щоб, як в світлиці надзвичайній, вмістити невмістиме ім'я Бога Всевишнього і силою Божою та Божою премудрістю житія ангельського сумлінно послідував. Ми ж, прославляючи дивний подвиг земних трудів твоїх, побожно викликуємо тобі:

Радуйся, батьків благочестивих плід цнотливої чистоти; радуйся, ароматна квітучість їх подвигу віри нев'янучої красоти.

Радуйся, благочестя батьків своїх душевно полюбив; радуйся, цнотливості й богошануванню їх уподібнитися благозволив.

Радуйся, з дитинства радості у Бога шукати дивно спромігся; радуйся, як олень  джерела благодаті Божої направився.

Радуйся, словом Божим, як солодким медом, розум юності своєї насолодив; радуйся, серце твоє волі Божій цілком упокорив.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 2

Бачила тебе Преблагословенна Богородица, в прірві гріховній потопаючого, коли насолода гріховна, як змій злосморідний, увійшов в утробу юності твоєї, по-материнські піклувалася, дивно закликала тебе: чадо, з жалем Мені є бачити тебе в гріховному стані оскверненного. ЇЇ співпереживаючу щодо твого гріхопадіння зрозумів, змія гріховного мужньо з розсудом відштовхнув ти, покаянням та молитвою того перемагаючи, люблячому же нас Господу повсякчасно проспівуючи за Пречисту Матір Його вдячну пісню: Алилуйя!

Ікос 2

Розум Божественний осінив тебе, коли голос Матері Господа Сил почути сподобився ти, вибранцю Божий Силуане, та благодать Святого Духа наповнилось серце твоє. Тими ж діяннями, як сарна із тенет, у вертоград дивно призвала тебе Божа Матір, гору Афонську, від мирської суєти поринувся ти, щоб саме прилучитися Богу синолюбно. Ми ж, бачачи дивний намір за  тебе світу Владичиці, розрадно викликуємо тобі:

Радуйся, від пітьми гріховної до світла правди Христової Самою Пречистою прикликаний; радуйся, стати вірним трударем Її земного вертограда дивно обраний.

Радуйся, землі нашої гроно солодкотекуче,що на горі Афонській щедро виросло; радуйся, совісті невтомної, покаянною молитвою жало гріховне притупило.

Радуйся, у святій Пантелеймоновій обителі по-ангельськи Богу послужив; радуйся, в труді, пості та безмовності ворога,що змагався з тобою, славно упокорив.

Радуйся, всі підступи диявола смиренномудро подолав; радуйся, спрагою після Бога віру непорочну славно здобув.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 3

Сила Всевишнього воістину оберігала тебе, коли дух пекла й смерті притягуючи тебе і душу твою облесливими гріховними хвилюваннями, боголюбивий отче Силуане. Знемагаючи ж, Богом безжалісно подумав стати; тоді Людинолюбець Господь в несказанному Фаворському відблиску тебе відвідав і вогнем благодаті Святого Духа укріпив тебе, всеблаженний. Ти ж, як Павло, нове народження отримав, зі страхом і радістю взивав ти Богові: Алилуйя!

Ікос 3

Маючи  багацтво благодаті, Духом на Небеса піднесений був ти і там невимовні промови чув ти. Воістину радості тої хто вимовить, отче преблаженний Силуане. Іноді адже всупереч зовнішньості світу, в спогляданні Божества доброти несказанної безмежно люблячого і всепробачаючого Христа Бога лице бачити сподобився ти, невимовної любові Божої наповняючись. Ми ж, вражаємося твоєму неописанному боговидінню, волаємо:

Радуйся, в подвизі віри Христового відвідування та утіхи сподобився; радуйся, там благодатними дарами Святого Утішителя Духа прещедро напоєний.

Радуйся, причаснику невимовної райської краси; радуйся, Богом улюбленний та Їм наділений благодатними щедротами Небесної доброти.

Радуйся, тої благодаті всьому людству роду справно клопочешся; радуйся, як вартовий незасинаючий, до ранку життя вічного нас пробуджуючий.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 4

Бурю лютих спокус підняв на тебе людиновбивця диявол, здавна шукаючий праведних понищити, але ти, отче Силуане, Духом Святим напоучений тримати розум свій во пеклі і не розчаровуватися, в невпинному бдінні й смиренні підступи диявола упереджував, його перемігши. Він же, тобою посоромлений, відверто, мовив тобі, що неправдомовцем є. Так  від сітей ворога душу свою, як голуб лагідний, Богу зберіг ти, безперестанно заспівуючи Йому: Алилуйя!

Ікос 4

Почули за тебе, як дивного від мирської суєти до чернечого подвигу прикликаного став і благодаттю Божою добрий плід чинив, преподобний, не тільки молодих ченців, але й старців, в подвизі дуже вмілих,що до тебе прибігали, та, як медом, ділами й висловлюваннями твоїми насолоджувалися і так, рівноангельського житія досягали, Господу уподібнювалися. Ми ж, бачачи тебе смиренномудрістю оздобленим, з радістю виголошуємо тобі:

Радуйся, смиренномудрості та цнотливості колодязю невичерпний: радуйся, земного Едема лілія ароматна і нев'януча.

Радуйся, благе ярмо Христове в подвизі твоєму з любов'ю носив; радуйся, розум твій, серце та волю у Бозі молитвою зміцнив.

Радуйся, чистоты душевної і тілесної хранителю старанний; радуйся, безперестанною молитвою на висоту безпристрастя зійшов.

Радуйся, святоотцівських правил ретельний насліднику; радуйся, Небесної Отчизни й любові Божої до нас невмовкаючий провіснику.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 5

Зірку,яка шлях вказала та розум просвітила, -  Божественну благодать - дарував тобі Господь, боголюбивий отче Силуане, і нею , як пророка Іллю у струмка Хорафа, на спасительний подвиг зміцнив тебе. Ти ж, дивно насичений від невиснажених скарбів Духа Святого, в юності і престарілості, від сторожі ранньої до ночі, в молитвах за всю вселенну, як сопілка солодкозвучна, ти невпинно взивав  Богові: Алилуйя!

Ікос 5

Бачимо тебе, о преблажений отче Силуане, в подвизі благому, як дитя до молока матері, так  любові Божої шукаючи і до Того любов'ю пламенів, й слізно взивав: «Пом'яне душа моя любов Господню, та зігріється серце моє: хто бо дасть мені такий жар, щоб не знати мені спокою в дні, а ні в ночі від любові Божої?» Тому ради тріпотіємо серцем та утішаємося душею за таким паланням любові твоєї до Всещедрого Бога, та розчулено взиваємо тобі:

Радуйся, більше солодкого меду невтомно правди Божої прагнеш ; радуйся, в любові твоїй до Господа ангелам наслідуєш.

Радуйся, бо возносиш кадило молитви чистої, як полум'я вогнене; радуйся, красотою ангельської побожності прикрасив небесне й далинне.

Радуйся, як полум'яній купині незгасимій серце твоє уподібнилося; радуйся, бо руки свої, як Мойсеєві за народ обраний, за всіх перед Господом простираєш.

Радуйся, ти бо полюбши бажати долі Божі на всякий час та знайшовши заповіти Його; радуйся, бо невпинно Йому взивав ти: спаси, Боже, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 6

Проповідником нестихаючим безмовності явився ти, угоднику Божий, коли Людинолюбець Господь побажав в любові випробувати тебе й завітання Всесвятого Духа позбавити тебе. Ти ж, зрозумів себе позбавленим бути Того благодаті, як Адам, позбавлення раю, що оплакував, серцем зворушливим слізно взивавши: «Господи! Ти перше віднайшовши мене і дав мені ти насолодитися Духом Твоїм Святим, й душа моя полюбила Тебе. Нині ж тужить душа моя по Тобі». Так ридаючи, однак на милосердя Боже надіявся, взивав ти Йому: Алилуйя!

Ікос 6

Засяяв ти, боголюбивий отче Силуане, як новий тайновидець, з того часу смиренням і молитвою зі слізьми благодать Святого Духа знову здобувши, від не їж любов'ю невимовною заповнилося серце твоє. Ти ж, зрозумів благодаті тієї силу, сміливістю Іль'їною виголосивши: «Господи! Не тільки мені,а всьому світу даруй пізнати любов Твою і спастися!» Ми ж, маючи тебе молитовника перед Богом невсипущого, з розчуленням викликуємо тобі:

Радуйся, бо молитовним співрозпинанням за померлих, живих і прийдешніх був ти небом відкритим; радуйся, бо такою любов'ю виклопотав ти душі своїй Царство Небесне.

Радуйся, чистоти віри і сердечність дивне втілення; радуйся, до гріхопадінь ближніх своїх здобув Христове всепрощення.

Радуйся, дивного світилища світу — угодників Божих — вірний сподвижнику; радуйся, Преблагословенної Ігумені Афона вірний послушнику і дарів Святого Духа вмістилище.

Радуйся, гори Афонської сопілко солодкозвучна, про майбутнє життя звіщаєш; радуйся, того вертограда трудінику невсипний, в подвизі знемагаючих зміцнюєш.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 7

Бажав Людинолюбець Господь показати в тобі нового повносвітлого світоча, преподобний отче Силуане, як гілку оливкову від кореня землі нашої, в пустелі Афонській насадив й, Духа Святого благодаттю оросив, багатоплідно тебе сотворив: справами бо та висловлюваннями твоїми, як єлеєм животворним, чистотою і цнотлвістю, благочестю і братолюбству усіх наставляв ти. Вони ж, союзом любові пов'язані, покорюючи гірше  кращому, співаючи Богу: Алилуйя!

Ікос 7

Нового пустиннолюбцям сподвижника, монахам і мирським наставника й учителя явив тебе Господь, преблаженний Силуане. Ти бо, ще в світі жив, якогось воїна, за гріхопадіння жінки своєї спокушеної та в гніві лютуючого, Христовому всепрощенню навчав ти, і цим Таїнство шлюбу — малої Церкви — від руйнувння збереглася; ченців же,що  у відчай впали, до здобутку душевного спокою  закликав і страху Божого наставляв, до покаяння приводячи, і так раю жителем бути всіх приготовлював ти. Знаємо тебе саме так що спасіння всіх переживаєш, з обов'язком і любов'ю волаємо тобі:

Радуйся, пустельнолюбців в шуканні Бога старанний сподвижнику; радуйся, братолюбства дбайливий споруднику і теплий за всіх молитовнику.

Радуйся, на шляху житейському, в бідах та напастях супутнику вірний; радуйся, в болістях й печалях, і скорботах душевних служителю нелицемірний.

Радуйся, віснику любові Божої, до примирення з Богом та ближнім своїм усіх прикликаючий; радуйся, свідченням, що благий Господь, душі, від гріха знесилені, в надії прощення підкріплюєш  .

Радуйся, вірний подвижнику земного Едема, за спасіння світові слізно клопочеш; радуйся, що за всіх нерозкаянних грішників в пекло зійти уболіваєш.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 8

Дивне чудо явив тобі Господь, преблаженний отче Силуане, коли старця-духівника Авраамія, у преображенні в образі своєму, несказанно сяючому, дивно тобі показав і так праведно шанувати Таїнство покаяння нас наставляючи. Ми ж, бачачи тебе, як волю свою, бо Самому Господу, духовному отцю своєму доручив і так смиренням і покаянням злі жадання свої відсікши, волі Божій через пастирів Церкві Христовій навчаємося віддаватися і так, найперше відходу нашого, гніву Божого і Суду прямуйочого уникати, волаючи Триєдиному Богу: Алилуйя!

Ікос 8

Всім серцем та душею смирення Христове здобув, предивний угоднику Божий, і Тому, Возлюбленному, за світ співрозпинався, слізно взивав ти: «Найсолодший Ісусе! Ти воскресивши душу мою,щоб любити ближнього свого. Даруй мені отже виточити сльози за всю вселенну, щоб всі люди пізнають Тебе і щоб насолоджуватися світом Твоїм та побачать світ лиця Твого». Ми ж, у гріхах життя наше проживаючи і тобою спасенні, ублажаємо Тобі так:

Радуйся, Заступниці Старанної в молитвах за світ сподвижнику невтомний; радуйся, як Ієремія за народ ридаючий, Гору Святу слізьми оросив.

Радуйся, предивний афонський подвижнику, всю вселенну молитвою твоєю освячуючий; радуйся, як отець чадолюбивий, за всіх, у гробах загиблих, слізно перед Богом клопочешся.

Радуйся, Христу Богу улюбленний угоднику, ангелам радість та подив; радуйся, Півночі світле сяяння, в Афонській пустелі Святої Русі чисте відображення.

Радуйся, в смиренні і послусі показав світу образ ангельської красоти; радуйся, теплотою молитви твоєї і нас будинком Духа Божественного бажаєш вчинити.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 9

Все єство ангельське і подвижників безліч  дивувалися смиренню і людинолюбству твоєму, отче наш Силуане, коли послух економа отримав, цнотливому Іосифу в Єгипті уподібнился ти. І не тільки за братії святої обителі, але і про мирських працівників, що там трудилися, як за чад Божих, піклування мавший, як Богу, люблячому всяке Своє створіння, за тих взивав ти: «Господи, пошли Духа Святого Твого і утіш скорботні душі бідних людей цих». Так адже у будь-якому послусі смиренномудренну красоту показуючи, безперестанно взивав ти Богу: Алилуйя!

Ікос 9

Оратори багатослівні не вспромозі оповістить силу любові твоєї, предивний отче Силуане, ти бо слізно жадавши абияку ворожбу та безчинство в людях приборкати і всіляко з Богом примирити, взиваючи Владиці світу: «Господи! Твоїм бажаю бути із Тобою за всю вселенну співрозіп'ятися,  щоб всі спасеннні були». До братії ж взивав ти: «Чада, моліться за ворогів своїх, вони бо основа братія ваша — життя ваше, ворог саме світу тільки диавол є». Ми ж, так до братолюбства й людинолюбства тобою напоучені, викликуємо тобі:

Радуйся, добротою твоєю Христу на Голгофі уподібнився; радуйся, не руками бо, серцем та душею за ворогів своїх співрозпинався.

Радуйся, про ближніх піклувався й красоту благодатного безмовства не втратив; радуйся, люблячи ближніх своїх, силу безперестанної молитви здобув.

Радуйся, постом і молитвою стріли лукавого до кінця відбив; радуйся, переслідування та хитрість диявола перемагати нас навчив.

Радуйся, в млині Христовому плоть працею виснажував, як хлібом священним, серце молитвою усолоджував; радуйся, трударів вертограда Цариці Небесної хлібом життя щедро годував.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 10

Спасіння душі своєї шукав та Христу Найсолодшому прихиститися бажав, від землі батьків твоїх на Гору Святу мирно прилинувши, і де саме в стриманні й мовчазності, трудолюбивості та людинолюбстві рівноангельську красоту здобув ти, всеблаженний. І так преблагословенного ранку, коли всі пустельнолюбці обителей Афонських полунічну пісню Творцю заспівали, щасливої смерті досягнув ти й душу свою, Животворчим Тілом та Кров'ю Господньою наповнивши, в Божественні руки Його віддав ти, щоб безперестанно зі всіма святими виспівувати святих Святійшому Слову: Алилуйя!

Ікос 10

Царя Небесного, Його ж славословлять херувими та серафими і святих собори, житієм, вірою і любов'ю всестаранійший служителем ставши, преподобний, і, як запашний, зі всіми обранцями Пречистої Богородиці у Престолу Всесвятої Тройці поставши. Будь саме, всеблаженний, за добробут світу землі отець твоїх старанний перед Богом клопотарю, за Церкву ж Святий — ангеле невсипної молитви і теплий повірителю, щоб тобою від бід визволені, подячно взиваємо тобі:

Радуйся, ангеле землі нашої, на Святій Гори найособливо постарався; радуйся, молитовнику найтепліший, у Престола Божого за нас любов'ю співрозпинався.

Радуйся, за людях землі отців твоїх старанний перед Богом клопотарю; радуйся, братії афонського вертограду, в подвигах знемагаючих, скорий заступнику.

Радуйся, рани Господа твого на тілі своєму безмовно носив; радуйся, душу свою, покаянними сльозами убілену, чисту Йому доручив .

Радуйся, відданний трударю винограду Христового, до Небесного Сіону Господом покликаний; радуйся, бо там співбесідуєш зі святими та ангелами, славою і честю увінчаний.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 11

Пісню добпрославну приносимо тобі, угоднику Божий, отче Силуане, паланням бо любові до Господа, за спасіння світу зголоднілому й смиренням своїм диявола посоромив, віддано послідував, пустелю афонську молитвою чистою зааромативши, образ рівноангельського житія, багатоплідними дарами Святого Духа оздобився, благодатно нам показався. Так адже Гору Святу раєві уподібнюючи, ворога посоромивши, душі ж своїй Царство Небесне здобувши, подвизаючи й нас любов'ю до Богу прилучитися, взиваючи Йому: Алилуйя!

Ікос 11

Світлодайного Світла і благодаті Святого Духа носієм в житті і по смерті всьому світу показав тебе Господь у днях наших, преподобний, щоб споглядаючи на тебе, що нетлінною красою земних подвигів виблискує та по-херувимськи у Престола Божого за нас молитви вчиняє, в надії спасіння нашого упевнені і порядного житія найстараннішого наслідуємо, волю ж свою любові Божій солодко скоримо, також і в тілах й душах наших прославлення імені люблячого нас Господа щоб зміцнитися. Отже, тобою у віре укріплені, з любов'ю викликуємо тобі:

Радуйся, подвигом життя високоморального в любові до Бога нас укріплюєш; радуйся, старанний викривателю аморальності, Таїнства і правила віри православної берегти нас настановлюєш.

Радуйся, пустельництвом Петру Афонському в пості та безмовності дбайливо поревнував; радуйся, піклуванням про високоморальність в чернецтві авві Афанасію вірно наслідував.

Радуйся, новий світильнику віри, в дні наші правильний шлях до Бога вказуєш; радуйся, про незбіднілість благодаті Святого Духа в Церкві Православній всім дивно засвідчуєш.

Радуйся, вірний раб Христовий, достойно у Престола Слави Його служиш ; радуйся, благого відходу та доброї відповіді на Страшному Суді Христовому нам старанно просиш.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 12

Благодаті незнаної сили вилив на тебе Христос Бог наш, преподобний, що є на Небесах, і де саме все живе та рухається в радості Духа Святого, показав тебе в лиці афонських подвижників,що зі всіма святими за всіх земних молитви твориш. Так знаємо тебе, молимося: пролий, о всеблаженний, теплу молитву до Господа, щоб помилував, Церкву Свою Святу на спасіння наше на віки утвердив, пустельнолюбців земного Едема всяких зберіг й укріпив, щоб на віки прославлялося ім'я Боже від земних і Небесних, співаючих: Алилуйя!

Ікос 12

Виспівуючи преславну пам'ять твою, богоносний отче Силуане, достойно ублажаємо болісті й труди твої, які при бдінні та пості зі всіми обранцями Божої Матері всестаранно поніс ти. Хто адже порахує труди і зітхання ваші, в молитвах за світ принесені, що ним саме Господь гнів Свій заради гріхів  наших на помилування перемінив та людинолюбством Своїм клятву, що нею клявся — Церкві Святій до кінця віку утверджений бути — не сплюндрував. Ми ж, відячні наявно саме такому заступництву твоєму, розчулено взиваємо тобі:

Радуйся, провадження Святого Духа старанний послідовнику; радуйся, Христа — Благість й Премудрість Божа — тілесними очима споглядання.

Радуйся, Христовий смиренний подвижнику, Матері Божої перед всіма Небесними й земними радість і  похвало: радуйся, невсипний за світ молитовнику, що нашого спасіння надія і утіхо.

Радуйся, насліднику Царства Христового, подвигом своїм Гору Афонську прикрасив; радуйся, нашого спасіння вірний сподвижнику, що, дорогу ведучу до Бога, нам освятив.

Радуйся, золотокована сурмо, зі всіма святими й ангелами славу Божу звіщаєщ; радуйся, вінцем безсмерття Богом увінчаний, що в молитвах своїх нас не залишаєш.

Радуйся, отче Силуане, в молитві за світ  полум'я любові незгасаюче!

Кондак 13

О предивний угоднику Божий Силуане, землі нашої благодатне народження, пустинолюбців гори Афонської похвало і прикрасо! Прийми від нас мале це моління та випроси у Розіп'ятого за світ Христа Бога нашого, щоб помилував всіх нас, чад Своїх, і благодаттю Святого Духа в союз любові Своєї з'єднає нас, та, тими ж відаючи долями, до Себе приведе, щоб твоїми молитвами неосоромлено з'явитися нам в день Судний перед лицем слави Його й сподобитися зі всіма святими та ангелами співати переможну пісню: Алилуйя!

МОЛИТВА СИЛУАНА АФОНСЬКОГО

Господи, даруй мир Твій людям Твоїм. Господи, даруй рабам Твоїм Духа Твого Святого, щоб Він зігрівав серця їх любов'ю Твоєю і наставляв їх на всяку істину і добро. Господи, даруй їм благодать Твою, щоб вони в мирі та любові пізнали Тебе, і полюбили б, і сказали б, подібно до апостолів на Фаворі: «Добре нам, Господи, бути з Тобою». Зігрій сумні серця людей; нехай вони в радості прославляють Тебе, забуваючи скорботи земні. Утішителю благий, слізно прошу Тебе, утіш скорботні душі людей Твоїх. Дай усім народам Твоїм зрозуміти любов Твою і солодкість Духа Святого, нехай забудуть люди горе землі, залишать все погане і приліпляться до Тебе любов'ю, і так будуть жити в світі, творячи волю Твою на славу Твою. Амінь.

Молитва 

 О предивний угоднику Божий, отче Силуане! По благодаті, тебе від Бога даний, що слізно молиться за всю вселенну, мертвих, живих і прийдешніх, не стихни за нас до Господа, до тебе старанно припадаючих і твого повірительства розчулено просимо. Підійми, о всеблаженний, на молитву старанну Заступницю роду християнського, Преблагословенну Богородицю і Вічнодіву Марію, що дивна покликавши тебе бути вірним трударем в Неї земному вертограді, і де саме вибранці Божі у гріхах наших милостива і довготерпелива бути Бога благають, щоб не пом'янути неправд та беззаконь наших, але, по несказанній благості Господа нашого Ісуса Христа, збагатити й спасти нас по великій Його милості. О, угоднику Божий, з Преблагословенною Владичицею світу, Святійшу Ігуменею, і святими подвижниками Її земного жереба, випроси у святих Святійшого Слова Святій Горі Афонській і боголюбивим пустельникам її від всіх бід і обмов ворожих в світі зберегтися, щоб Ангелами святими від зла визволені й Духом Святим у вірі і братолюбності зміцнені, до кінця віку за Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву молитву чинять і всім спасительний шлях вказують, щоб Церкву земну й Небесну безперестанно славословлять Творця і Отця Світів, просвітлює та освячує світ у вічній правді й доброти Божої. Народом всього світу випроси добродійного і спокійного життя, духа смиренномудрості та братолюбності, скромності й спасіння, духа страху Божого, щоб не лють та беззаконня озлоблених сердець людських, що жадають  знищити любов Божу в людях і скинути їх в богопротивну ворожнечу і братовбивства, але в силі Божественної любові і правди, як на Небі, так і на землі нехай святиться ім'я Боже, нехай буде воля Його свята в людях і щоб запанував мир і Царство Боже на землі. Також і земній вітчизні твоїй, землі нашій, випроси, угоднику Божий, очікуваного миру і Небесного благословення,щоб всеміцним омофором Матері Божої,що покриває, визволитися йому від голоду, згуби, землетрусу, вогня, меча, нашестя чужинців та міжусобної боротьби і від усіх ворогів видимих і невидимих, і так саме бути йому до кінця віку святійшому домові Преблагословенної Богородиці, Хреста Животворчого силою, і в любові Божій безбідно утвердитися. Нам же всім, що в пітьму гріхів занурені, і покаяння теплого, що аж ніяк страху Божого не маючих, і так безмірно люблячого нас Господа безперестанно,що оьражаємо, виспроси, о всеблаженний, у Всещедрого Бога нашого, щоб Своєю всесильною благодаттю Божественно відвідав і оживотворив душі наші і всіляку лють і гордість житейську, відчай та недбалість в серцях наших щоб усунув. Ще молимося,щоб і нам, благодаттю Всесвятого Духа зміцнені та любов'ю Божою зігріті, в людинолюбстві і братолюбності, смиренномудрості й молитовному співрозпинанні одне за одного і за всіх, в правді Божій утвердитися, і в благодатній любові Божій порядно зміцнитися, і в синолюбності до Його наблизитися. Тож так, чинити Його всесвяту волю, у всякому благочесті та чистоті, тимчасового життя шлях непосоромно пройти і зі всіма святими Небесного Царства і Його Агнчого шлюбу сподобитися. Йому же від всіх земних і Небесних нехай буде слава, честь та поклоніння, з Безначальним Його Отцем, Пресвятим і Благим і Животворчим Його Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Поділитися:


Церковний календар